Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kurs_Istoriyi_Ukrayini.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
1.25 Mб
Скачать

16.5. Значення Перемоги над фашизмом для українського народу

Останнім часом дехто робить спробу принизити Велику Вітчизняну війну радянського народу до рівня радянсько-німецької. Однак факти свідчать, що війна була дійсно була народною вітчизняною. В ній вирішувалися питання про існування не тільки радянського суспільного устрою, але й самого українського народу. Коли б Червона Армія зазнала поразки, чого жадали німці й оунівці, то про будь-яку українську державність не могло бути й мови. німці хотіли знищити більшість населення України, інших перетворити в рабів.

Розуміння цього факту більшістю людей разом з їх патріотизмом і впевненістю , у справедливість існуючого в країні суспільного устрою об'єднало людей навколо радянського керівництва, обумовило масовий героїзм і самовідданість радянського народу. Понад дві тисячі українців були удостоєні звання героя Радянського Союзу, 31 з них – двічі, один – І.М. Кожедуб – тричі.

Перемога СРСР у війні з Німеччиною посилила радянську державу, її позиції на міжнародній арені. Україна, яка разом з Росією і Білорусією винесла на собі основний тягар війни, стала одним із засновників і членів ООН. Серед важливих результатів розгрому фашизму є об'єднання всіх українських земель у складі однієї держави. Перемога радянського народу була використана сталінськім режимом для свого зміцнення.

Отже, війна зумовила кардинальні зміни у суспільному житті України.

З одного боку, це велика розруха, та гігантські збитки, численні людські жертви. З іншого – з війною пов'язані завоювання Україною авторитету на міжнародній арені, зростання у людей свідомості та віри у свої сили, концентрація у межах однієї держави основної частини українських етнічних земель.

Контрольні запитання:

  1. Які причини, передумови і характер ІІ світової і Великої Вітчизняної війни?

  2. Коли і в яких умовах відбулося об’єднання всіх українських земель?

  3. Проти кого воювала УПА?

  4. Що вам відомо про бойові дії Червоної Армії по визволенню України?

  5. Яку роль у визволенні України відіграли партизанський рух і радянське підпілля?

  6. Яке політичне значення перемоги СРСР над фашизмом для українського народу?

Тема 17. Україна у складі радянської супердержави (1946-1965)

Ключові слова: госполітика, народна демократія, система

соціалізму, переселення, обєднання, “холодна війна”, відбудова,

бюрократія, хлібозаготівля, голод, репресії, лібералізація,

демократизація, “відлига”, цілина, реформи, прогрес.

Повоєнний період був надто складним в історичній долі українського народу. Особливості його політичного життя визначали різноспрямовані процеси і тенденції. Чи не вперше майже всі етнічні українські землі були зібрані в одній державі. Україна, хоч і частково, стала суб’єктом міжнародного права. У спрямуванні до індустріального суспільства розвивалася її економіка. Тоталітарний радянський режим різними кампаніями не міг зупинити духовний розвиток українства. У 1953-1964 рр. в суспільному житті за інерцією панували комуністичний романтизм та соціальна міфологія. Лібералізація створила ґрунт для поширення стихійних народних виступів та діяльності інакомислячої інтелігенції. Цим опозиційним системі процесам та явищам були притаманні локальність поширення, нечисленність учасників, організаційна слабкість. Однак вони були симптомами нестабільності системи, яка перебувала у перехідній фазі свого розвитку. На початку 60-х років нестабільність у суспільстві ставала дедалі відчутнішою, що дало змогу супротивникам Хрущова перейти в наступ і в жовтні 1964 р. усунути його від влади.

УРСР у післявоєнному світі. Відбудова народного господарства. Політичні події. Економічний розвиток.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]