Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНКУР методические_рекомендации.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
176.64 Кб
Скачать

3. Організація ділової гри

Ділова гра проводиться в стандартній навчальній групі кiлькістю 18-27 осіб, але кількість учасників може бути іншою в інтервалі від 8 до 36 осіб.

Тривалість ділової гри складає 6 аудиторних годин (3 пари), в тому числі інструктаж 0,5 години.

Для проведення гри необхідна навчальна аудиторія iз столами, за якими можна розташувати ігрові команди в кiлькості 7-9 осіб кожна. Також необхідно приготувати ігрові поля (по одному для кожної команди), фішки та контрольно-розрахункові форми (таблиці) за ролями (для кожного учасника) для фіксування і розрахунку показників діяльності.

Ділову гру проводять два ведучих (викладачі). Функціï ведучих є такими:

  1. проведення інструктажу;

  2. організація ділової гри;

  3. координація дій учасників;

  4. уособлення державного чинника у грі (проведення аукціонів з купівлі-продажу підприємств, розподіл державних замовлень тощо); а також уособлення банків (видача кредитів тощо)

  5. Оцінка результатів гри, зокрема перевірка та оцінювання звітів учасників гри.

Студенти маютьі ознайомитись з методичними вказівками перед початком ділової гри.

4. Вимоги до оформлення результатів ділової гри «Конкур»

Наприкінці гри ведучі можуть подати результати всіх учасників гри за допомогою підсумкової таблиці, яка наведена нижче (таблиця 1).

Таблиця 1

Підсумкова таблиця

Учасник гри

(№ ігрового поля, роль)

Нерозподілений прибуток

Усього за гру

у т.ч. за півріччя

І

ІІ

І

ІІ

І

ІІ

Кожен учасник гри оформляє результати гри у вигляді звіту, до якого обов'язково додається заповнена під час гри контрольно-розрахункова таблиця. Звіт повинен відображати закріплені теоретичні знання і практичні навички конкурентної боротьби, отримані учасниками під час гри. Обсяг звіту мусить складати 8-10 сторінок друкарського тексту (шрифт Times New Roman, розмір шрифту 12, міжстроковий інтервал 1,5).

Титульний лист звіту повинен містити: назву гри та навчальної дисципліни, знання по якій закріплює ділова гра; інформацію про студента, що підготував звіт (ФІБ, група, факультет); дату проведення гри, а також необхідно вказати ПIБ викладачів, що проводили гру.

Зміст звіту повинен мати такий вигляд:

  1. Зміст і мета гри.

  2. Теоретичне обгрунтування

  3. Роль у грі. Основні конкуренти.

  4. Стратегія в грі. Оцінка ефективності вибраної стратегії.

  5. Вплив дій кожного учасника на ефективність економічної системи.

Зміст і мета гри. У цьому пункті звіту учасник гри показує, як він розуміє призначення гри, описує кількість представлених рольових можливостей, імена учасників і їх дії.

Теоретичне обгрунтування. Тут необхідно описати, які варіанти конкурентної боротьби можливі в заданих ігрових умовах; яким чином будується логістичний ланцюг; і яким чином необхідно організувати ефективний облік руху товарно-матеріальних цінностей.

Роль у грі. Основні конкуренти. Студент указує, яку роль він/вона виконував в грі (постачальник, промисловець, торговий агент) і кого з інших учасників він вважає своїм основним конкурентом в рамках гри і чому. Крім того, необхідно показати, як поведінка інших учасників позначалася на ваших діях і стані справ компанії, відзначити сильні та слабкі сторони своєї позиції й позиції конкурентів.

Стратегія в грі. Оцінка ефективності вибраної стратегії. У цьому пункті описуються ті дії і стратегія, які учасник випробував в грі. На підставі контрольно-розрахункової таблиці учасника наводиться досягнутий загальний результат за всі цикли гри. Дається порівняльна оцінка результату. Дається оцінка стратегії і зробленим діям, а також аналізуються варіанти стратегій, які привели б до більшого успіху.

Вплив дій кожного учасника на ефективність економічної системи. Кожен повинен розуміти, що представляє собою ефективна економічна система – у звіті надається визначення. Загальна сума прибутку, отриманого всіма учасниками команди, залежить від злагодженості дій одного з одним. Хто був слабкою ланкою в команді? Хто тягнув команду до дна? Кому немає місця в бізнесі?