Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНКУР методические_рекомендации.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
176.64 Кб
Скачать

2. Опис гри

Мета гри «Конкур» – закріплення знань про конкурентне середовище підприємства і набуття навичок конкурентної боротьби на ринку продукції промисловості.

Завданням кожного учасника гри є така організація своєї роботи на ринку і необхідних контактів з партнерами, щоб забезпечити максимальний прибуток.

Хід гри

Відповідно до моделі п’яти сил конкуренції, що описана М.Е.Портером, на ігровому полі ділової гри «Конкур» (див. додаток 1) представлені такі рольові можливості:

  • постачальники – підприємства добувних галузей, галузей сільського господарства і підприємств первинної обробки, що постачають сировину і матеріали;

  • підприємства – підприємства, які виробляють готову продукцію;

  • торгові агенти – дистриб'ютор, оптовий і роздрібний торговці;

  • нові підприємства – потенційно можливі нові підприємства, які можуть виникати на ринку (не зазначені на ігровому полі).

Кожен студент вибирає собі будь-яку з перерахованих ролей (окрім потенційно можливого нового підприємства) в команді з 6-9 осіб і відповідно до вибраної ролі отримує місце за столом, контрольно-розрахункову форму (таблицю) (див. додаток 2), картки з секретною інформацією про розмір замовлення і ціни.

На початку гри як стартовий капітал кожен учасник гри отримує на склад певну кількість продукції або сировини і матеріалів залежно від вибраної ролі. На ігровому полі (додаток 1) початкова кількість запасів позначена кружечками, а в грі кожна одиниця продукції представлена фішками. Надалі в процесі гри розміри складів не обмежені початковими розмірами і можуть бути значно розширені, виходячи з потреб кожного гравця і сплаченої плати за зберігання.

Усі операції з продукцією або сировиною і матеріалами позначаються рухом фішок по ігровому полю. Після висновку операцій купівлі-продажу продавець транспортує обумовлену кількість одиниць продукції покупцеві, переміщаючи відповідну кількість фішок на транспорт, що їде до даного покупця. Транспортні засоби позначені на ігровому полі порожніми прямокутниками, а їх кількість від одного учасника гри до іншого позначає кількість днів у дорозі. У кожному новому ігровому циклі кожна партія товарів переміщатиметься з одного прямокутника до іншого до тих пір, поки не досягне складу виробничого підрозділу підприємства або торгового агента. Коли товари (сировина, матеріали) досягнуть виробничого підприємства, вони пройдуть виробничу обробку, а потім будуть переміщені на склад готової продукції. Тільки після того підприємство зможе реалізувати свою продукцію торговим агентам. Аналогічно, торгові агенти можуть реалізувати товари лише після того, як вони досягнуть їх складу.

Сценарій гри

Дiï

Постачальники

Підприємства

Торгові агенти

Облік запасів на початок гри

Етап 1 (етап дорівнює одному робочому періоду)

Крок 1

Отримання замовлень від споживачів. [Обсяг замовлень і ціни за одиницю продукції вказані в картках. Слід відкривати картки по одній штуці за етап, починаючи зверху. На цьому етапі відкривається ТІЛЬКИ перша карта.]

Крок 2

Задоволення замовлень споживачів. Відповідно до розмірів замовлення, вказаних у картці, з складу відвантажуються товари. Господарська операція по реалізації товарів повинна бути відображена у контрольно-розрахунковій таблиці в графі «Продано»

Крок 3

Укладення договорів купівлі-продажу між підприємствами і торговими агентами. [Проведення переговорів про ціну і кількість товарів, що поставляються. Укладення договору. Факт укладення договору підтверджується подальшими відповідними записами у контрольно-розрахунковій таблиці (див. етап 1 крок 3).]

Крок 4

Відвантаження товару iз складу підприємства. Відображення передоплати, що надiйшла від торгових агентів, у таблиці в графі «Задоволено замовлень».

Оплата задоволеного замовлення з відображенням перерахування грошових коштів конкретному підприємству в таблиці в графі «Придбано» за підприємствами («П1» - підприємства №1, «П2» - підприємство №2» тощо).

Крок 5

Проведення переговорів і укладення договорів купівлі-продажу між підприємствами і постачальниками сировини і матеріалів. Факт укладення договору підтверджується подальшими відповідними записами у контрольно-розрахунковій таблиці (див. етап 1 крок 6).

Крок 6

Крок 6 (прод.)

Відвантаження товару зi складу постачаль-ника. Відображення передоплати, що надiйшла від підприємств, у таблиці в графі «Надійшло/Задово-лено замовлень»

Оплата задоволеного замовлення з відображенням перерахування грошових коштів конкретному постачальникові в таблиці в графі «Витрати», в т.ч. «Матеріали» за постачальниками («П1» - від постачаль-ника №1, «П2» - від постачальника №2)

Крок 7

Планування запасів*

Крок 8

Завершення робочого періоду. Всі учасники ринку проводять інвентаризацію запасів на складі, розраховують витрати на зберігання запасів за розцінкою 3 грн. за одиницю **. Результат розрахунку фіксується в таблиці в графі «Витрати на зберігання». Визначають і записують прибуток за період у таблиці в графі «Прибуток».

Етапи 2-33

Крок 1

Оприбуткування сировини і матеріалів на складі з метою їх реалізації. За один цикл повинно бути оприбутковано сировини і матеріалів у кількості не менше 6 од.

Вихід з виробництва готової продукції і оприбутковування її на складі.

Отримання замовлень від споживачів. [Обсяг замовлень і ціни за одиницю продукції вказані в картках.]

Крок 2

Крок 2 (прод.)

Відображення факту понесення витрат і оприбуткування сировини/матеріалів у таблиці в графі «Оприбутковано сировини і матеріалів»

[для розрахунку використовується секретна інформація про витрати на одиницю сировини/матеріалів, а також кількість оприбуткованої сировини і матеріалів (див. етап 2-33 крок 1).]

Відображення витрат, понесених на виготовлення продукції у таблиці в графі «Витрати», в т.ч. «Виробництво». [Для розрахунку використовується секретна інформація про вартість виробленої одиниці продукції, а також кількість проведеної продукції (див. етап 2-33 крок 1).]

Задоволення замовлень споживачів. [У разі відсутності необхідної кількості продукції на складі, торговий агент платить пеню (графа «Пеня») за незадоволені замовлення у розмірі 6 грн. за одиницю, а самі ці замовлення підлягають задоволенню в наступному робочому періоді, якщо учасники гри не укладають іншого договору.]

Крок 3

Укладення договорів купівлі-продажу між підприємствами і торговими агентами. [Проведення переговорів про ціну і кількість товарів, що поставляються. Укладення договору. Факт укладення договору підтверджується подальшими відповідними записами у таблиці (див. етап 2-33 крок 4).]

Крок 4

Відвантаження товару зi складу підприємства. Відображення передоплати, що надiйшла від торгових агентів, у таблиці в графі «Задоволено замовлень» за торговими агентами («Д» - дистриб’ю-тор, «О» - оптовик, «Р» - роздрібник.

Оплата задоволеного замовлення з відображенням перерахування грошових коштів конкретному підприємству в таблиці в графі «Придбано» за підприємствами («П1» - підприємства №1, «П2» - підприємство №2» тощо).

Крок 5

Проведення переговорів і укладення договорів купівлі-продажу між підприємствами і постачальниками сировини і матеріалів. Факт укладення договору підтверджується відповідними записами у таблиці (див. етап 2-33 крок 6).

Крок 6

Відвантаження товару зi складу постачальника. Відображення передоплати, що надiйшла від підприємств, у таблиці в графі «Задоволено замовлень».

Оплата задоволеного замовлення з відображенням перерахування грошових коштів конкретному постачальникові у таблиці в графі «Витрати», в т.ч. «Матеріали» за постачальниками.

Крок 7

Підприємства і торгові агенти переміщають товари, що знаходяться в дорозі на 1 ділення.

Крок 8

Завершення робочого періоду. Всі учасники ринку проводять інвентаризацію продукції на складі, розраховують витрати на зберігання запасів за розцінкою 3 грн. за одиницю **. Результат розрахунку фіксується в таблиці в графі «Витрати на зберігання».

Визначають і записують у форму прибуток за робочий період.

* Розміри здобичі (вирощування) сировини підприємствами добувних галузей, галузей сільського господарства і підприємств первинної обробки обмежено низкою умов (кліматичних, геофізичних, біологічних та інших). Розміри цих обмежень для кожного підприємства-постачальника сировини/матеріалів установлюється випадковим чином. Кожне підприємство-постачальник витягає на цьому етапі гри картку з указаним максимальним розміром поповнення запасів на наступний етап. Проте підприємства самостійно ухвалюють рішення про обсяг діяльності та інвестують цей обсяг.

** У разі браку грошових коштів на оплату різних зобов'язань будь-який учасник ринку може взяти кредит у банку на будь-який термін і в будь-якій кількості з розрахунку кредитної ставки 15% за робочий період. Погашення кредиту також може проводитися у будь-який момент за умови наявності вільних грошових коштів.