Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
межнар.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
211.46 Кб
Скачать

22. Правове регулювання повітряної війни

Війна у повітрі до сьогодні не піддавалася правовій регламентації. Це, з одного боку, означає, що всі правила і норми щодо війни у цілому стосуються і повітряної війни. Це стосується насамперед гуманізації повітряної війни, захисту і заступництва щодо жертв війни, зберігання культурних цінностей, недопустимості знищення засобів життєзабезпечення тощо. Це означає також заборону на використання ряду засобів і методів ведення війни. Але, з іншого боку, в повітряній війні існують ряд звичаїв, притаманних такому виду зброї, яким є авіація, чи, як її по-старому називають, - літальні апарати.

Як уже зазначалося, театром повітряної війни є повітряний простір над сухопутним і морським театрами війни, тобто над сухопутною територією воюючих, над територіальним і відкритим морем. Повітряний простір над нейтральними державами театром війни бути не може. Комбатантами у повітряній війні є команди військово-повітряних суден, будь-які збройні сили, що перебувають на таких суднах, парашутисти - як на самому повітряному судні, так і під час перебування у повітрі. Засобами повітряної війни є літальні апарати (літаки) всіх видів, за винятком, природно, санітарних повітряних суден і повітряних суден цивільного призначення. Для розрізнення між ними військово-повітряні судна повинні мати на площинах відповідні емблеми, які свідчать про належність до збройних сил і вказують на національність (державну належність) судна. Відсутність розпізнавального знака і знака державної належності означає, що літак не належить жодній державі та не перебуває під будь-чиїм захистом.

Зброя є одним з розпізнавальних ознак військового судна. Цивільне судно не повинне мати зброї.

Бомбардування з повітря має підпорядковуватися певним правилам. Бомбардування невійськових об'єктів, цивільних споруд, розстріл-з повітря мирного населення є злочином. Відомо, що під час війни у В'єтнамі за бомбардування мирних міст і розстріл населення американські льотчики присуджувалися до кримінальних покарань, і американська влада не протестувала проти цього.

Під час війни повітряна розвідка не може кваліфікуватися як шпигунство незалежно від того, на якому літаку вона здійснюється. Літаки з парламентером повинні мати особливі сигнали: вдень - біла смуга на фюзеляжі, вночі - біле світло. Санітарна авіація фарбується у білий колір та крім національних розпізнавальних знаків повинна мати знаки Червоного Хреста.

26