Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
strahuvannya_mayna_i_vidpovidalnosti (2).docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
87.13 Кб
Скачать

22. Необхідність і особливості страхування морських ризиків.

В умовах розвитку міжнародних зв’язків зростає обсяг перевезень вантажів і пасажирів морським транспортом. Тому страхування суден набирає дедалі більшого значення, що зумовлено як підвищеними ризиками використання цих транспортних засобів, так і їхньою величезною вартістю.

Статтею 242 Кодексу до об'єктів морського страхування віднесено будь-який інтерес, пов'язаний із мореплавством, а саме: судно, у тому числі й таке, що будується, вантажі, фрахт, плата за проїзд, орендна плата, очікуваний від вантажу прибуток і вимоги, що забезпечуються судном, вантажем і фрахтом, заробітна плата, винагороди капітана та інших осіб судового екіпажу, цивільна відповідальність судновласників і перевізника, а також ризик, узятий на себе страховиком (перестрахування).

У сучасному страховому договорі не приймаються на страхування такі ризики:

  • відповідальність на випадок військових дій;

  • відповідальність при затриманні в дорозі внаслідок карантину, відповідальність за природне псування товару, самозгоряння, окислення, а також пошкодження товару гризунами.

До складу морського страхування входять такі основні види: страхування суден (каско), страхування вантажів (карго), страхування відповідальності судновласників.

В Україні до складу морського страхування відносять також особисте страхування від нещасних випадків на морському транспорті. Це страхування використовується для забезпечення страхового захисту життя і здоров'я членів екіпажів суден, а також пасажирів в Україні на внутрішніх водних маршрутах.

Виділяють такі особливості морського страхування:

  • оскільки на страхування приймаються великі ризики, то воно проводиться не окремими страховиками, а об'єднаннями страховиків, які беруть на себе морські ризики на принципах співстрахування і перестрахування;

  • міжнародний характер морських перевезень призводить до існування міжнародних угод і правил, на основі яких проводиться страхування і яких повинні дотримуватися національні страховики;

  • більшість договорів морського страхування укладаються на основі застережень Інституту лондонських страховиків;

  • елементом ринку морського страхування є Клуби взаємного страхування судновласників, які у більшості випадків забезпечують страхування відповідальності;

  • договори морського страхування через їхню складність переважно укладаються за посередництвом страхових брокерів, кваліфікація яких дозволяє забезпечити найбільш прийнятне для страхувальника страхове покриття.

23. Необхідність та особливості страхування авіаційних ризиків.

Авіаційне страхування - це комплекс майнового, особистого страхування та страхування відповідальності, яка випливає з експлуатації повітряного транспорту і захищає майнові інтереси юридичних та фізичних осіб у разі настання певних подій, визначених договором страхування або законодавством.

Особливості проведення авіаційного страхування зумовлені такими чинниками:

  • авіаційне страхування має справу з особливими, відмінними від інших видів майна ризиками;

  • значний розмір страхових сум передбачає узгодження дій страховиків і перестраховиків;

  • авіаційні ризики можуть тягти за собою катастрофічні та кумулятивні збитки;

  • авіаційне страхування тісно пов'язане з міжнародним страховим ринком;

  • авіаційне страхування регулюється як національним, так і міжнародним правом;

  • авіаційні ризики висувають високі вимоги до професійної підготовки фахівців, які здійснюють їх страхування.

Розрізняють обов'язкове та добровільне авіаційне страхування.

Обов’язкові види:

Срахування відповідальності повітряного перевізника за шкоду, заподіяну пасажирам, багажу,пошті, багажу; Срахування відповідальності експлуатанта повітряного судна за шкоду заподіяну третім особам;страхування членів екіпажу повітряного судна;страхування повітряних суден.

Добровільні:страхування від нещасних випадків,страх.повітряного транспорту, страх. Відповідальності власників повітряного транспорту.

При страхуванні відповідальності експлуатанта повітряного транспорту перед третіми особами, пасажирами, за вантаж та пошту об’єктом страхування є майнові інтереси страхувальника (авіакомпанії), які виникають внаслідок зобов’язання відшкодувати у порядку, встановленому законодавством, третім особам, пасажирам (спадкоємцям) вантажовласникам збитки, заподіяні внаслідок страхового випадку. Третіми особами вважаються фізичні та юридичні особи (їх майно), які не пов’язані із страхувальником договірними зобов’язаннями (в тому числі договором перевезення) та які не є працівниками страхувальника або не діють за його дорученням.

Страхувальником є власник або експлуатант повітряного судна. Ризиками є:повна загибель судна, або пошкодження окремих його частин. Страхові тарифи:для суден з максимальною злітною масою до 15000кг-не більше 8%, від 15001кг і більше- 6%, для вертольотів- 10%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]