Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия курсова Баляс Ірини.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
562.18 Кб
Скачать

Результати розрахунку коефіцієнтів рентабельності діяльності

п/п

Показник

Формула розрахунку

За звітний період

1

Коефіцієнт рентабельності активів

чистий прибуток підприємства,

що є у його розпорядженні

-0,002

середня вартість активів

2

Коефіцієнт рентабельності власного капіталу

чистий прибуток підприємства,

що є у його розпорядженні

-0,07

середнє значення річної вартості власного капіталу

3

Коефіцієнт рентабельності реалізації

чистий прибуток підприємства,

що є у його розпорядженні

-0,007

чиста виручка від реалізації продукції

4

Коефіцієнт рентабельності продукції за прибутком від реалізації

Прибуток + інші операційні витрати - інші операційні доходи

0,014

чиста виручка від реалізації продукції

Алгоритм розрахунку показників рентабельності діяльності.

1. Коефіцієнт рентабельності активів =

(2.23.)

К ра звітн. = (-1850/((1150000 + 1145500)/2))*100% = -0,002%

2. Коефіцієнт рентабельності власного капіталу =

= (2.24.)

К рвк звітн. = (-1850/((275000 + 270000)/2))*100% = -0,07%

3. Коефіцієнт рентабельності реалізації = (2.25.)

К рр. звітн. = (-1850/268750)*100% = -0,007%

4. Коефіцієнт рентабельності продукції за прибутком від реалізації =

= (2.26.)

К рпзп звітн. = ((14650 +12000– 22900)/268750)*100% = 0,014%

Абсолютне відхилення = -1,42% - (-3,33%) = 1,91%

Розділ 3. Аналіз та рекомендації щодо покращення фінансового стану підприємства

3.1. Аналіз результатів обчислення показників фінансового стану

Проаналізуємо результати розрахунків першої групи показників фінансового стану падприємства- показники майнового стану.

Коефіцієнт зносу основних засобів показує рівень фізичного і морального зносу основних фондів і характеризує нульове зношення основних засобів у загальній їх вартості. Як видно з розрахунків, на початок звітного періоду він становив 0,213, а на кінець 0,213.

Коефіцієнт оновлення основних засобів показує рівень фізичного і морального оновлення основних фондів, тобто частку введених основних засобів за звітний період у загальній вартості основних засобів на кінець звітного періоду, він становить 0,67, що є позитивним для нашого підприємства.

Коефіцієнт вибуття основних засобів показує частку основних фондів, яка вибула з підприємства за звітний період. Даний коефіцієнт визначається на початок періоду і складає 0,092. Таке значення показника вибуття є позитивним для підприємства, адже він повинен бути меншим за значення показника оновлення основних засобів, тобто це означає, що вибуття основних засобів з підприємства є меншим за їх оновлення, що повинно мати позитивний характер на діяльність підприємства.

Другою групою показників фінансового стану підприємства є коефіцієнти ліквідності (платоспроможності).

Коефіцієнт покриття (загальної ліквідності) показує скільки грошових одиниць оборотних активів припадає на кожну грошову одиницю поточних зобов’язань, тобто яку частину поточних зобов’язань підприємство зможе погасити, якщо будуть реалізовані усі оборотні активи. У динаміці даний показник зменшився з 0,89 до 0,85, на0,037. Що вsдображає негативну тенденцію.

Коефіцієнт швидкої ліквідності показує, яку частину поточних зобов’язань підприємство може погасити за рахунок сукупності грошових коштів та їх еквівалентів, фінансових інвестицій та кредиторської заборгованості. В динаміці показник зменшився на 0,03, таке зменшення може свідчити про незначне погіршення платіжних можливостей підприємства щодо погашення поточних зобов’язань при умові здійснення своєчасних розрахунків з дебіторами.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності показує, яку частину поточних зобов’язань підприємство може погасити негайно за рахунок найліквідніших активів – грошових коштів. Значення показника як на початок періоду, так і на кінець не входить в межі оптимального і становить відповідно 0,105 і 0,069. Також бачимо, що в динаміці відбулося його зменшення. Такі фактори свідчать про те, що підприємство має досить великі проблеми з погашенням своїх короткострокових боргів у поточний момент.

Третьою групою показників фінансового стану підприємства є коефіцієнти фінансової стійкості.

Коефіцієнт автономії (фінансової незалежності) показує, яку частину у вкладених власниками в загальну вартість майна підприємства складає власний капітал. За звітний період показник зменшився на 0,46 . До таких змін в динаміці призвело зменшення власного капіталу підприємства та значного збільшення суми балансу, що свідчить про проблеми фінансової незалежності підприємства від зовнішніх джерел фінансування його діяльності.

Коефіцієнт фінансової стабільності показує співвідношення власних і залучених засобів, вкладених в діяльність підприємства. В динаміці коефіцієнт зменшився з 0,503 до 0,41, тобто на 0,093. Зменшення показника може негативно вплинути на діяльність підприємства, тобто підприємство для забезпечення його діяльності потребуватиме коштів і шукатиме вирішення цього питання додатковим залученням зовнішніх джерел фінансування.

Коефіцієнт фінансової залежності є оберненим до коефіцієнту автономії. За звітний період він збільшився з 2,99 до 3,45, на 0,47. Це значення не відповідає нормі, тому збільшення цього показника в динаміці означає зменшення частки позикових коштів у фінансуванні підприємства.

Власний оборотний капітал (робочий капітал) є від’ємним як на початок, так і на кінець звітного періоду, і становить -12500 та -53000 тис. грн. відповідно. В динаміці відбулося збільшення на 40500 тис. грн.

Коефіцієнт забезпеченості власними оборотними коштами оборотних активів показує, яка частина матеріальних оборотних активів фінансується за рахунок засобів чистого оборотного капіталу. Значення показника на початок звітного періоду становить -0,019, на кінець періоду -0,7, бачимо, що відбулося незначне збільшення на 0,01, проте такі зміни в динаміці значного впливу на загальну картину не мають. Тобто показує негативний вплив на забезпеченість власними оборотними коштами оборотних активів даного підприємства.

Коефіцієнт забезпеченості власними оборотними коштами запасів - на початок звітного періоду становив 0,83 , на кінець звітного періоду 0,96, в динаміці цей показник збільшився на 0,13. Тобто такі зміни загалом вказують на негативний вплив на забезпеченість власними оборотними коштами запасів підприємства.

Коефіцієнт маневреності власного капіталу показує, яка частина власного капіталу перебуває в обороті підприємства. За звітний період даний показник змінився з -0,032 до -0,159, тобто в динаміці зменшився на 0,127, до таких значень призвело зменшення як власних оборотних коштів, так і власних коштів підприємства. Це свідчить про негативні зміни в сфері фінансового стану підприємства, зменшення можливостей маневреності власними коштами.

Четвертою групою показників фінансового стану підприємства є коефіцієнти ділової активності, що включають в себе 9 показників.

Коефіцієнт оборотності активів характеризує ефективність використання усіх наявних ресурсів підприємства. Показник за звітний період становить 0,243, що свідчить про не ефективне використання активів. Таке значення коефіцієнта характеризує не ефективну роботу підприємства і зумовлене великим значенням чистої виручки від реалізації продукції.

Коефіцієнт оборотності поточних активів за звітний період становить 0,26, таке значення показника також свідчать про не ефективне використання поточних активів підприємства.

Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості за результатами звітного періоду становить 0,459, це значення показує дуже низький рівень швидкості обертання кредиторської заборгованості, тобто підприємство може менш швидко віддавати кошти своїм кредиторам, відповідно є негативним для забезпечення нормальної діяльності фірми.

Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості характеризується досить низьким значенням 0,974.

Позитивне значення коефіцієнта оборотності дебіторської заборгованості прямо вплинула на строк її погашення, який є рівним 375,13, таке його значення є дуже низьким, тобто підприємство може дуже довго отримувати кошти від своїх боржників, що є негативним фактором.

Строк погашення кредиторської заборгованості за звітний період становить 793,48, що показує у який термін відбувалося повернення кредиторської заборгованості у даному році і є дуже великим . Його значення можна зменшувати збільшуючи коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості.

Коефіцієнт оборотності матеріальних запасів показує кількість оборотів коштів інвестованих у запаси. У 2010 році він є рівним 0,908. Значення цього коефіцієнта відображає рівень оборотності запасів, чим більше його значення, тим краще для підприємства, тобто збільшується рівень забезпечення обся­гу реалізації продукції.

Коефіцієнт оборотності основних засобів (фондовіддача) за звітний період становить 0,705. Збільшення показника говорить про ефективне використання основних засобів підприємства, що можливо забезпечити за рахунок зростання чистої виручки від реалізації продукції.

Коефіцієнт оборотності власного капіталу за 2010 рік дорівнює 0,986 і таке його значення є не дуже добрим результатом діяльності підприємства.

П’ятою групою показників фінансового стану підприємства є коефіцієнти рентабельності діяльності.

Коефіцієнт рентабельності активів та коефіцієнт рентабельності власного капіталу за звітний період є меншими за нуль (-0,002%), це свідчить про те, що ефективність використання активів та вкладення засобів у дане підприємство є дуже незначними і характеризують підприємство з негативної сторони. Для покращення значення цих показників необхідно збільшувати рівень чистого прибутку підприємства, що повинно бути у його розпорядженні.

Коефіцієнт рентабельності реалізації, коефіцієнт рентабельності продукції за прибутком від реалізації, як за попередній період, так і за звітний період є меншими за нуль (за звітний період становлять -0,07%). Такі зміни показників свідчать про те, що рівень прибутковості (виробничо-комерційної) діяльності підприємства та рівень прибутковості продукції за прибутком від реалізації стають меншими, проте ці зміни в діяльності підприємства є незначними і все ж значення показників є негативними і відповідно показують, що підприємство немає необхідної суми прибутку для його нормального функціонування.

Такі негативні значення групи показників рентабельності діяльності зумовлені збитковістю в результаті діяльності підприємства, що необхідно змінювати, тобто здійснювати усі потрібні зміни в напрямку збільшення чистого прибутку підприємства.