Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия курсова Баляс Ірини.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
562.18 Кб
Скачать

1.3 Методика розрахунку показників фінансового стану банку.

Україна перейняла досвід США з рейтингу банків за системою зведеної оцін­ки «CAMEL», адаптувавши її до вітчизняних умов бухгалтерського обліку, законодавства, оподаткування, визнання банків-боржників банкрутами тощо. У розшифровці абревіатура «CAMEL» означає:

— С (capital adequacy) — адекватність (достатність) капіталу, тобто оцін­ка розміру капіталу банку з точки зору його достатності для захисту інтересів вкладників та підтримання платоспроможності;

— A (assets) —якість активів, тобто спроможність забезпечити повернення активів, аналіз позабалансових рахунків, а також вплив наданих проблемних кре­дитів на загальний фінансовий стан банку;

—М (management)—якість управління, тобто оцінка методів управління бан­ком з точки зору ефективної діяльності, встановленого розподілу праці, методів контролю за дотриманням існуючих нормативних актів та чинного законодавства;

— Е (earning)— доходність, тобто оцінка банку з точки зору достатності до­ходів для перспективи його розвитку;

— L (liquidity)—ліквідність, тобто спроможність банку з точки зору вико­нання як звичайних, так і непередбачених зобов'язань.

Комерційні банки надають фізичним особам, приватним комерційним установам та уряду широку гаму кредитних депозитних, інвестиційних, посередницьких та інших послуг. У зв'язку з цим, вони відіграють значну інтегруючу роль у стабільності та розширенні економічної діяльності на місцевих, регіональних, національних та міжнаціональних рівнях. Виконувати ці функції та задовольняти потреби у фінансових послугах вони спроможні тоді, коли працюють надійно та обачливо, дотримуються вимог відповідних законодавчих та нормативних актів.

В Україні на сьогодні більшість банків мають галузевий принцип побудови, а тому оцінюються за критеріями, що є характерними для її конкретної галузі. У цих умовах спеціальні стандарти, принципи та нормативи діяльності окремих банків продовжують визначати існуючі структурні, операційні та нормативні відмінності між різними типами банківських установ. У зв'язку з цим, визначення комплексної рейтингової оцінки за системою «CAMEL» допомагає направити уніфіковану та послідовну наглядову увагу у такому руслі, що не залежить від характеру та природи статутної діяльності банківської установи.[4,156]

Звідси стає зрозумілим, що метою рейтингової системи «CAMEL» є відображення в однаковій та зрозумілій формі фінансового стану комерційних банків, дотримання ними вимог законодавчих та нормативних актів, оцінка загальної надійності їх функціонування. Це допомагає у виявленні тих установ, чиї фінансові, операційні недоліки, або порушення вимог вимагають привернення спеціальної уваги з боку нагляду, або виправдовують вищий, ніж нормальний рівень наглядового занепокоєння. На шляху досягнення названої мети, рейтингова система виявляє певні банки, чиї фінансові, операційні або управлінські недоліки настільки суттєві, що становлять серйозну загрозу подальшій фінансовій життєдіяльності.

За кожним з компонентів рейтингу: достатність капіталу, якість активів, якість управління, доходність і ліквідність, вираховуються бали від 1 (сильний) до 5 (незадовільний). Для отримання сукупної рейтингової оцінки бали за кожним з компонентів підсумовуються і діляться на п'ять. Сукупний рейтинг чітко вказує, чи є загальний фінансовий стан банку сильним, задовільним, посереднім або незадовільним. Характеристика ознак рейтингу банків України наглядовими органами за системою «CAMEL».

Комплексна рейтингова оцінка 1 присвоюється банкам, які є базово надійни­ми майже у всіх відношеннях, а будь-які критичні зауваження чи висновки носять незначний характер і можуть бути вирішені в загальному порядку. Такі установи протистоять зовнішнім економічним та фінансовим коливанням і мають більшу здатність переносити несприятливі ділові умови, ніж установи з нижчим рейтингом. У результаті такі банківські установи не дають підстави для наглядового занепокоєння.

Комплексна рейтингова оцінка 2 встановлюється тим установам, які також є фундаментальне надійними, але можуть мати незначні недоліки, яких можна позбутися в ході нормальної діяльності. Однак характер, природа і суворість недоліків не вважається матеріальною, а тому такі установи є стабільними і здатними досить добре протистояти коливанням бізнесу. Хоча сфери недоліків можуть перерости до такого стану, що викликає більше занепокоєння, відповідні дії нагляду обмежені тим, що в нормальний процес діяльності вносяться незначні коригування і операції залишаються задовільними.

Комплексна рейтингова оцінка 3 виставляється тим установам, які демонструють комбінацію фінансових, операційних недоліків та недотримання вимог, що змінюються від помірно серйозних до незадовільних. Коли недоліки стосуються фінансового стану та умов, такі установи можуть бути вразливими від несприятливих ділових умов, і можуть легко зазнати шкоди, якщо заходи щодо виправлення недоліків виявляться неефективними. Цей рейтинг може виставлятися також і тим установам, в яких є значні порушення законодавчих та нормативних актів. У загальному плані такі установи дають підставу для наглядового занепокоєння та вимагають більш, ніж нормального нагляду задля вирішення недоліків. Однак загальна надійність і фінансові можливості ще й досі роблять можливість краху не­великою.

Комплексна рейтингова оцінка 4 присвоюється установам, що мають вели­чезний обсяг серйозних фінансових недоліків, або комбінації інших умов, що є незадовільними. Можуть існувати основні та серйозні проблеми чи небезпечні та ненадійні стан та умови, які не були відповідним чином вирішені чи виправлені. Якщо не вжити ефективних виправних заходів для їх розв'язання, вони, що цілком можливо, можуть перерости у ситуацію, яка може послабити майбутню життєздатність і загрожувати інтересам вкладників. Існує великий потенціал краху, але його ще можна було б запобігти. Установи цієї категорії вимагають ретельного нагляду, фінансового оздоровлення та визначеного плану виправних заходів.

Комплексна рейтингова оцінка 5 виставляється установам із дуже великою ймовірністю негайного або скорого краху. Обсяг та суворість недоліків, або небезпечного та ненадійного стану є настільки критичними, що вимагають негайної невідкладної допомоги з боку акціонерів або від інших громадських чи приватних джерел фінансової допомоги. За відсутності негайних і глибоких виправних заходів ситуація перш за все вимагатиме ліквідації установи, компенсацію вкладникам, певну форму невідкладної допомоги, злиття або придбання її іншою установою.

Загальну рейтингову оцінку кожного комерційного банку встановлюють регіональні управління НБУ і ці результати разом з аналізом надсилають до департаменту банківського нагляду.

Методика рейтингової оцінки за показниками «CAMEL» призначена тільки для службового користування і в пресу надходять тільки найкритичніші повідомлення про стан банківської системи і діяльність окремих банків. Учасники фінансового ринку детальну і порівняно достовірну інформацію про позиції банків-партнерів чи конкурентів можуть отримати тільки за універсальними рейтингами, що публікуються інформаційно-аналітичними фірмами та рейтинговими агентствами у засобах масової інформації чи надаються на замовлення.

Одним з широко використовуваних уніфікованих рейтингів є система оцінок, що була запропонована групою російських дослідників під керівництвом к.е.н. В.С.Кромонова.

У цій методиці на базовому рівні використовується 7 параметрів: статутний фонд, власні кошти, зобов'язання до вимоги, сумарні зобов'язання, ризиковані (робочі) активи, ліквідні активи, розмір «захищеного» (нерухомістю і цінностями) капіталу. На рівні диференціальних показників розраховується 6 коефіцієнтів.

Генеральний коефіцієнт надійності є найбільш цікавим для кредиторів банку і показує міру забезпечення ризикованих вкладень банку його власним капіталом.

Коефіцієнт миттєвої ліквідності найбільше цікавить власників поточних ра­хунків і показує, в якій мірі вони можуть розраховувати на отримання процентів по залишках на розрахункових і поточних рахунках і швидке покриття своїх платіжних доручень.

Крос-коефіцієнт є цікавим для кредиторів і вкладників і являє собою співвід­ношення сумарних зобов'язань і виданих кредитів.

Генеральний коефіцієнт ліквідності орієнтований на інтереси кредиторів і показує забезпеченість заощаджень та інших депозитів клієнтури «живими» грошима —ліквідними активами, основними засобами і дорогоцінностями. Коефіцієнт захищеності капіталу демонструє «фундаментальність» банку і показує, наскільки він враховує інфляційні процеси, завдяки розміщенню частини своїх активів у нерухомість, цінності та обладнання.

Коефіцієнт фондової капіталізації прибутку показує співвідношення власних ресурсів банку і засновницьких внесків, що поряд з оцінкою ефективності його діяльності характеризує його незалежність від окремих засновників.

Окрім цих коефіцієнтів, B.C. Кромоновим були введені наступні обмеження:

• не розглядалися банки з власним капіталом, що менше 5 млрд. руб. і які ма­ли зобов'язання до вимоги на цю ж суму;

• банк повинен був існувати не менше ніж п'ять років, що визначається за формулою: логарифм з основи 1,7 від віку банківської системи Росії мінус 0,6;

• «Фільтр Кромонова» — співвідношення власного капіталу і його позитив­ної частини, яке повинно бути більшим ніж задане число (зараз застосовується «фільтр» 0,1);

• співвідношення власного капіталу і сумарних зобов'язань повинно бути не більшим за одиницю.

Для складання загальної формули надійності експертами було введено по­няття оптимального банку. Оптимальним, з точки зору надійності, прийнято вважати банк, у якого обсяг виданих кредитів не перевищує власний капітал, кошти на розрахункових рахунках його клієнтів повністю покриваються ліквідними активами; ризику піддаються більше третини від усіх довірених йому коштів; сумарні зобов'язання банку покриваються ліквідними активами, нерухомістю і цінностями; капітал інвестовано у нерухомість та цінності; сума, що скеровується на розвиток, перевищує внески засновників. При цьому відповідні коефіцієнти мають наступні граничні значення: К1 =1; К2=1; К3=3; К4=], К5=1; К6=3.

Перед тим, як вирахувати загальний бал, кожному коефіцієнту присвоюється питома вага його значущості для клієнтів (з точки зору авторів методики). Вираху­вання підсумкового балу надійності банку здійснюється за наступною формулою:

N=45-KI:l+20-K2:l+10-K3:3+15-K4:l+5-K5:l+5-K6:3

Якщо отримане значення вище 40-50 балів, то банк вважають достатньо надійним, якщо нижче 25-30 балів, то надійність банку є сумнівною.[4,158]

Цікавою є рейтингова методика «Кредитімпекс Банку'», що була запропо­нована О.Б.Ширінською. Ця методика пропонувалася не тільки для рейтингу бан­ків, але й для вироблення банком власної лімітної політики.

Зміст лімітної політики полягає у тому, що ні один банк не почне працювати зі своїм банком-контрагентом, доки не прорахує на нього ліміт. Ліміт показує: на стільки банк довіряє своєму партнерові, на скільки він готовий ризикувати і розміщувати у нього свої активи. Чим більше лімітів (ліній) банк отримує на себе від своїх банків-колег, тим більш високою вважається надійність і сталість його фінансового становища.

Ліміт розраховується, як правило, за інструментами — на депозитні операції, конверсійні (For Ex) операції, акредитивні та інші. У світовій практиці вважається, що міра ризику конверсійних операцій істотно нижче ніж депозитних, оскільки чим віддаленішим є термін розрахунків за угодою, тим вище ризик того, що кре-дитоздатність банку-контрагента зміниться до гіршого. Через це ліміт на конверсійні операції може у 2-3 рази перевищувати ліміт за депозитними угодами.

«Кредитімпекс Банк», як кліринговий банк для банків країн колишнього Со­юзу, розробив і уважно лімітує відкриті лінії своїх партнерів. Цими заходами він, зокрема, забезпечує захист коштів у залишках на рахунках банків-кореспондентів тощо.

Ця методика враховує позитивні напрацювання відомих рейтингів. Вона адекватно віддзеркалює стан будь-якого банку і дозволяє вирахувати оптимальні ліміти на депозитні операції. Інформаційною базою для розрахунку лімітів є балансові дані контрагентів, економічні нормативи, розшифровки окремих балансових показників.

Алгоритм цієї методики передбачає визначення дванадцяти основних пара­метрів балансу кожного банку. Балансові рахунки другого порядку групуються у ній, як і в методиці В.С.Кромонова у економічно однорідні групи. Визначається п'ять видів диференційованих коефіцієнтів, що характеризують структуру активів і пасивів банку-контрагента, рівень його ліквідності, надійності та рентабельності. Далі визначається синтетичний коефіцієнт через систему зважених часткових коефіцієнтів за наступною формулою:

Ке=0,15-Кн+0,35-Кл+0,15-Кр+0,20-Кяа+0,15-Крб

Далі визначають ліміт на депозитні операції за формулою:

Ліміт (depo)=K*10%*Kc

Методика «Кредитімпекс Банку», як і у В.С.Кромонова, передбачає систему відсіювання банків. Основний параметр, за яким банк зразу ж попадає до категорії ненадійних, — це питома вага прострочених кредитів у «кредитному портфелі». Якщо дане співвідношення перевищує 3% і банк-пошукувач на лінію не має на балансі адекватного страхового резерву, то такий банк автоматично виключається із числа претендентів на лінію. Окрім того, якщо залучені міжбанківські кредити перевищують розміщені на 50% і більше, то коефіцієнт якості активів множиться на 25%.

Дещо складнішою методикою е рейтинг кредитоздатності банків, запропо­нований фахівцями російського «Оргбанку». У повному обсязі ця методика практично не була опублікованою, а в окремих публікаціях були викладені тільки ос­новні принципи побудови цього рейтингу.

Структура рейтингу кредитоздатності була розроблена на основі аналогів, що використовуються у світовій практиці провідними інформаційно-аналітичними фірмами та рейтинговими агентствами. Специфіка цієї методики полягає у тому, що поряд з економічним аналізом враховується низка інших факторів, серед них можна виділити такі:

• Загальні питання з діяльності банку: засновники, статутний фонд, валюта банку, ліцензії, коррахунки та інше.

• Конкретні дані про роботу банку: історія створення, наявність філій, імідж, інвестиційна діяльність, фінансування капітальних вкладень, лізинг, факторинг.

• Розрахунок аналітичних фінансових показників: ліквідності, достатності капіталу, прибутковості та інших. Всього у процесі аналізу враховується біля 100 показників.

Методика Оргбанку включає три основних етапи.

Перший етап — формальний. Передбачає безпосередньо перевірку виконан­ня банками вимог обмежувальних критеріїв, що встановлені для кожної групи банків. Перша ознака обмеження — валюта балансу, друга — величина капіталу, третя — рівень рентабельності. Наступні вагомі критерії — частка запозичених коштів у валюті балансу, коефіцієнт термінової ліквідності. Окрім того, на цьому етапі проводиться первинний відбір банків за строками діяльності і приймаються до уваги загальні обмеження за кількістю банків у групі.

Другий етап - розрахунковий. Він визначає кількісну характеристику рей-тингового індексу, який вираховується за визначеним набором нормативних па­раметрів. Усі аналітичні параметри можна умовно розділити на шість напрямів. Це результативний фінансовий показник (вираховується на основі балансових даних і розшифровок до них, дозволяє оцінити структуру і використання залучених коштів, достатність капіталу, міру залежності балансу від запозичених коштів, коефіцієнти достатності резервів, ліквідності і т.п.); показник динаміки управління фондами банку (проводиться облік і аналіз фінансових потоків з точки зору їх періодичності і значущості для фінансового стану); професійність банку (враховується рівень кваліфікації кадрів, а особисті дані); структура банку (кількість філій, число працівників); історія банку і його імідж.

Третій етап — експертний. Тут визначається експертний показник кредитоз-датності на основі усіх отриманих показників та інсайдерської інформації, що була опублікована чи отримана з інших джерел. У підсумку згідно встановленої класифікації банку присвоюється певна категорія.

Розроблена Оргбанком методика змінюється відповідно до ситуації, яка пе­реважає на фінансовому ринку. У методиці відображаються політичні, кон'юнктурні та інші зміни. При цьому спеціалісти Оргбанку схильні скоріше недооціню­вати, ніж переоцінювати фінансовий стан банку. Вони рідко поспішають перевести банк із однієї категорії в іншу, а тим більше, якщо банк відчуває тимчасові труднощі з фінансами.

Макет рейтингу кредитоздатності банку

Вища категорія кредитоздатності, LA

LA3 — найвища

LА2 — досить висока

LА1 — висока

Середня категорія надійності, LB

LВЗ — хороша

LВ2 — вище середньої

LB1 —середня

Низька категорія кредитоздатності, LC'

LСЗ — невизначена

LС2 — низька

LC1 —дуже низька

Некредитоздатна категорія, LD

LD3 — некредитоспроможність

LD2 — неплатоспроможність

LD1 — банк з відкликаною ліцензією

Звично публікуються відомості по шести групах банків, що розділені у дві категорії (LA, LB), але аналіз проводиться по 12-ти групах чотирьох кате­горій банків. Склад учасників друкованої частини рейтингу, як правило, часто змінюється.

Категорії банків LC і LD у пресі не публікуються.

Методика рейтингу надійності банків російського інформаційного центру' «Рейтинг» має деякі особливості. Вона включає формальні (обчислені на основі балансових і позабалансових показників, їх співвідношень) і неформальні вимірники (кредитна історія, засновники, професійність працівників та ін.).

Для кожного банку визначається свій показник надійності, що розраховуєть­ся як сума низки деяких інших показників. Вони приймаються до калькулювання з ваговими коефіцієнтами, що визначають міру впливу даного показника на надійність банку. Підсумкова формула показника надійності має наступний вигляд:

ПН=П1К1+П2К2+.. .+ПnКn

Показники П1-П20 визначаються за даними балансу банку, П21-П29 — за стан­дартними нормативами, Пзо — це частка державних структур у статному фонді, /731 — час діяльності банку, П32— кількість філій, П33-41— визначаються на основі експертних оцінок за десятибальною шкалою (враховується репутація банку, оцінка незалежних експертів, наявність конфліктних і кримінальних ситуацій, рівень розвитку валютного бізнесу, відгуки про банки у засобах масової інформації, рекламна діяльність, технічна оснащеність).

Після обрахунку показника надійності банки упорядковуються за його величиною. Диференціація у групи проводиться за наступними ознаками обмеження:

• За кількістю банків у групі. Група A3 — до 15 банків, А2 — до 40, А 1 — до 100. Група ВЗ —до 300 банків, В2 —до 700, В1 —більше 700. Групи СЗ-С1 не обмежуються.

• За часом діяльності: групи A3 — не менше 5 років, А2 — не менше 3-х, А1 — не менше 2-х, група ВЗ — не менше 1-го року.

• За величиною статутного фонду: група A3 — не менше 1 млрд. руб, А2 — не менше 0,5 млрд. руб, А1 — не менше 0,3 млрд. руб. (дані на поч 1995 p.)

• За величиною балансу.

Окрім рейтингу надійності, ІЦ «Рейтинг» складає «Список найбільших банків Росії». Класифікація банків проводиться за чотирма параметрами: розмір власного капіталу, активів, депозитів і прибутку. Номер позиції за рангом із чотирьох ознак складає відповідну кількість балів, що присвоюються банку. Сума цих балів і визначає позицію банку в кінцевому списку.

Таблиця 1.1. Макет рейтингу надійності банку

Найвища категорія надійності, А

A3 — найвища

А2 — дуже висока

А1 — висока

Середня категорія надійності, В

ВЗ — достатньо висока

В2 — середня

В1 — задовільно стала

Незадовільна категорія надійності, С

СЗ —достатньо невизначена

С2 — невизначена

С1 — найбільше невизначена

Рейтинг сталості Аналітичного центру фінансової інформації Росії є теж цікавим з точки зору використання міжнародного досвіду. При складанні цього рейтингу акцентують увагу на сталості банку.

В процесі аналізу оцінюється сталість банку до різного роду коливань: економічних, політичних, психологічних, екологічних, ситуаційних та ін. На думку розробників, ця методика тісно пов'язана з російською специфікою розвитку комерційних банків.

За цією методикою на першому етапі банки за кількісними показниками діяльності розділяються у розмірні класи «SC» (size class). Величина класу розраховується як сума позиції банку у трьох списках, що складені у порядку спадання суми: підсумку балансу, власного капіталу і прибутку. Позиція банку в робочому списку визначається спаданням загальної суми балів.

Після цього банки робочого списку розподіляються на чотири групи: «SC1» — 100 банків, «SC2» —100 банків, «SC3» —200 банків і «SC4» —усі інші (до цього класу можуть бути включені банки різної величини, які з тих чи інших об'єктивних причин не були враховані при проведенні аналізу). Тоді для кожного класу вираховується коефіцієнт фінансової сталості банку — FFS (factor financial stability) — головний показник методики, згідно з яким бу­дується кінцевий список банків.

У залежності від значення показника FFS банки серед порівняно рівних за величиною групуються у чотири класи сталості. При цьому приймається наступна система позначень:

— Високий клас «Н» (high class): +++

— Середній клас «М» (middle class): ++

— Допустимий клас «Р» (possible class): +

— Інший клас «D» (different class): для друку.

Підсумковий показник стабільності банку FFS вираховується як сума десяти факторів, пронумерованих ваговими коефіцієнтами. У свою чергу, кожен із десяти показників являє собою взаємопов'язану систему факторів впливу, для оцінки яких створена спеціальна комп'ютерна програма.

Першими показниками є «Фінансовий FQ» і «Інструментальний IQ» коефі­цієнт, за якими по даних балансу оцінюється, наскільки дана фінансова структура займається саме банківською справою, які співвідношення фінансових фондів, структура активів і пасивів, як вирішуються проблеми ліквідності, наскільки вдалі фінансовий менеджмент і маркетинг.

Існуючі недоліки у фінансовому законодавстві, недосконалість бухгалтерського обліку, а також не сформовані правила і культура поведінки банків на ринку не дозволяють у повному обсязі довіряти фінансовій звітності банків. Тому в основу рейтингу сталості банків закладені такі показники, як «Ступінь достовірності балансу TBQ» і «Коефіцієнт аудиту AQ».

Крім того, в методиці широко використовуються експертні оцінки, які дають змогу з допомогою математичного апарату наблизити їх до кінцевих вирахувань. З цією метою запроваджено «Експертний коефіцієнт CEQ». Комісія незалежних експертів здатна дати компетентну характеристику. Фахівцями розроблена система формалізації таких оцінок.

Стан банку явище не статичне, а динамічне, оскільки в середині та зовні про­ходить постійний рух. Так, з'являються нові сегменти ринку, падає доходність фінансових інструментів, змінюються курси валют, біржові індекси цінних паперів, процентні ставки і т.п. Цю ситуацію уловлює «Динамічний коефіцієнт DQ».

Сталими до кон'юнктурних коливань можуть бути банки, які знайшли свій шлях виживання і успіху. Відповідно напрямок розвитку банку визначає зміна асортименту банківських послуг. Для такої оцінки використовується спеціальний «Сервісний коефіцієнт SQ».

Значення «Технологічного коефіцієнта TQ» розкриває рівень технічних мож­ливостей банку. Це дозволяє краще уявити той рівень, на якому банк може надавати бажані клієнтом послуги. Очевидно, що банки із значними технічними мож­ливостями мають певні переваги перед іншими та більш стале становище.

Проте інвестиції у технічний потенціал, розширення кола операцій, запро­вадження в практику роботи нових технологій, систем і схем проведення операцій пов'язано із значними витратами, які можуть дозволити собі тільки ефективно працюючі банки. Для такої оцінки банку введено спеціальний «Коефіцієнт ефективності EQ». Він охоплює загальну ефективність, прибутковість власних коштів, вкладень акціонерів, залучених коштів і ефективність роботи кожного працівника.

На завершення, методика визначення сталих банків передбачає оцінку його репутації за спеціальним «Репутаційним коефіцієнтом RQ».

У 1995 p. в Україні була запропонована кандидатом технічних наук О.Гуревичем дещо відмінна від вище викладених методика рейтингової оцінки банків. Її автор, правда, скористався критеріями оцінки параметрів рейтингу, що була розроблена фупою В. Кромонова, але намагався звести до мінімуму суб'єктивність впливу процедури нормування і експертного опитування. Він запропонував універсальний метод побудови інтегральних рейтингових оцінок різних категорій фінансових інститутів на базі однієї відомої психофізичної шкали, що визначає зв'язок між фізичними (фінансовими) і психологічними параметрами. З її допомогою натуральні значення будь-яких диференціальних показників переводяться у безрозмірну шкалу важливості чи переваги у діагоналі від 0 до 1, яка розбита на 5 піддіапазонів: дуже погано, погано, задовільно, добре, дуже добре.

Після того, як первинні показники перетворені за даною шкалою у психофізичні відгуки, інтегральна рейтингова оцінка вираховується з допомогою так званої узагальненої функції важливості Арінггона як середня геометрична часткових функцій. Опісля отриманий результат можна знову ідентифікувати за тою ж шкалою бажаності, тобто фінансові інститути можуть бути розбиті на 5 якісних груп: дуже погані, погані, задовільні, хороші, дуже хороші.

Однією із специфічних якостей узагальненої функції важливості є її чутливість до малих значень часткових відгуків. Це означає: якщо один із первинних показників має малу величину, тобто знаходиться у піддіапазонах «погано» чи «дуже погано», то якими б хорошими не були інші показники, узагальнена рейтингова оцінка даної установи буде порівняно низькою. А ця властивість якраз і відповідає сформульова­ним критеріям відбору диференційованих показників — вони повинні бути підібрані таким чином, щоб їх кількість була мінімальною, а значимість максимальною для конкретного контингенту учасників фінансового ринку.

«Банк-Інформ» провів у 1996 p. апробацію цієї методики і планував під­готовити відповідні робочі документи, виконати серію оціночних рейтингових розрахунків і організувати їх широке обговорення з аналітичними службами банків та іншими зацікавленими особами і організаціями.

Киянин кандидат фізико-математичних наук О.Шматов запропонував методику диференційованої оцінки банків. Він запропонував використовувати кілька рейтингових оцінок для різних користувачів інформації: для керівництва і персоналу банку, акціонерів, клієнтів, інших банків. Враховуючи, що інтереси можуть бути короткочасні та тривалі, він розділив рейтингові оцінки на моментальні та прогнозні.

Суть методики у тому, що спочатку будується модель «ідеального» банку на основі повноцінного набору найбільш інформативних коефіцієнтів, які адекватно характеризують банк.

Далі наведені коефіцієнти «фільтруються» з допомогою функції якості, яка дає змогу провести їх нормування і зменшити вплив коефіцієнтів при їх великих значеннях та формалізувати відсікання при допорогових значеннях, або зняти відсікання при нульових значеннях певного не критичного коефіцієнта.[5]

Синтез коефіцієнтів у адитивній рейтинговій моделі проводиться через її зважування на відповідні коефіцієнти користувачів інформації. Вагові коефіцієнти отримано шляхом статистичної обробки анкетного опитування спеціалістів. Алгоритм синтезу становить суму двох компонентів, один з яких — середньо-геометрична, інший — середньозважена усіх коефіцієнтів. Цим компонентам були підібрані вагові коефіцієнти 1/3 і 2/3. Таким чином, чисельне значення синтетичного коефіцієнта рейтингу показує, на скільки відсотків певний банк відповідає «ідеаль­ному» банкові.

Викладена характеристика відкритих рейтингів не є вичерпною. Існують й інші методики. Але справа цінності рейтингу для учасників фінансового ринку полягає не у характері досконалості чи недосконалості методик і набо­ру коефіцієнтних параметрів. Головним критерієм якості рейтингової оцінки є багатократне підтвердження прогнозу. При цьому навіть три роки достатньо точних прогнозів — це ще не строк. Такі відомі західні агентства як «Standard & Poor's Corp.», «A.M.Best Co.», «The Dun & Bradstreet Corp.» і її дочірня компанія «Moody's Investors Service, Inc.» завойовували свій авторитет десят­ками років.

Проте абсолютно точного прогнозу підготувати практично неможливо. Тут теж мають місце серйозні прорахунки. Наприклад, краху банку «Baring» не передбачив ніхто. Однак, це більше є виключенням, ніж правилом. Вірогідність рейтингових оцінок і прогнозів є високою.[1.102]

Прийнято вважати, що найбільш доцільно судити про будь-якого суб'єкта фінансового ринку за комплексом узагальнених оцінок, обчислених не тільки за різними методиками, але і з різним набором первинних показників, що залежать від користувачів інформації даного рейтингу.

Окрім рейтингів, на практиці користуються переважно аналізом так званих «чартів». При цьому складають графік чи діаграму зміни якого-небудь параметра і якщо виявляють на ньому частину фігури, що складається, образно кажучи, з «голови і плечей», то вважають, що можна передбачити поведінку цього параметра у найближчому періоді. Чому трапляється так, а не інакше, сказати однозначно важко, але це аксіома практики. «Цей метод інколи є найнадійнішим передбаченням різних параметрів —від валютних курсів до дефіциту бюджету», —вважає проф. О.М.Шаров . На його думку, ці фігури частенько і є головним секретом відомих західних інформаційних фірм.

Описані рейтингові системи не є вичерпними. З появою нових інформаційних фірм з'являються й нові рейтингові системи оцінки. Їх перевага виключно в орієнтації на оцінку діяльності кредитно-фінансових установ під певним, дещо новим, кутом зору відповідно до запитів конкретних споживачів такої інформації.