Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
грунти.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
61.38 Кб
Скачать

21Питання. Загальні відомості про біосферу Землі Загальнопланетарні процеси у біосфері

Біосфера – оболонка Землі, склад, структура і енергетика якої визначається сукупною діяльністю живих організмів. Термін «біосфера» ввів Е. Зюсс у 1875 році, який уявляв її як тонку плівку життя на земній поверхні. Цілісне вчення про біосферу створив В.І. Вернадський. На формування його біосферного мислення вплинули роботи В.В. Докучаєва про ґрунт як природно-історичне тіло. Основи цього вчення викладено в книзі В.І. Вернадського «Біосфера», яка вийшла з друку у 1926 році. Пізніше, до кінця свого життя, він розвивав і доповнював відомості про біосферу, які зберігають своє значення і в сучасній науці.

Біосфера охоплює атмосферу до висоти озонового екрану (20 – 25 км), частину літосфери, особливо кору вивітрювання, і всю гідросферу.

Основою існування біосфери є процес фотосинтезу – процес перетворення променевої енергії Сонця в енергію хімічних зв’язків. Здатність до фотосинтезу мають вищі зелені рослини, водорості і деякі бактерії.

Біосфера включає в себе три основні компоненти: 1) жива речовина – сукупність організмів, яку прийнято виражати поняттям біомаса; 2) біогенна речовина – органо-мінеральні і органічні продукти, які утворені живою речовиною (кам’яне вугілля, бітум, горючі гази, нафта, торф, сапропель, лісова підстилка, гумус); 3) біокосна речовина – мінеральні речовини, які утворились в результаті взаємодії живих організмів з неживою природою (ґрунт, карбонатні відклади на дні морів і океанів). Сонячна енергія зафіксована зеленими рослинами у формі органічних сполук тривалий час зберігається у складі біогенних і біокосних речовинах.

Особливостями біосфери є надзвичайно велике різноманіття живих організмів та нерівномірність і мозаїчність її структури. Різноманітність живих організмів склалась протягом тривалої еволюції, що привело біосферу до її стабільності і динамічності в часі

Елементарною первинною структурною одиницею біосфери є біогеоценоз – генетично, географічно і трофічно поєднані рослини, тварини, ґрунти, рельєф, клімат і води. Реальні розміри біогеоценозів різноманітні – від кількох метрів (мікрозападини в степах, пустинях, піщані дюни тощо) до кількох кілометрів (солончаки, такири, великі ділянки степу, лісу тощо).

Ґрунт є найважливішим елементом біогеоценозів. Порушення в ґрунтовому покриві викликає низку тривалих негативних наслідків у біоценозі. Значні зміни в біоценозі зумовлюють тривалі зміни в ґрунтовому покриві (вирубування лісу, пожежі в лісах і степах, надмірне випасання худоби, надмірне рекреаційне навантаження, заболочування ґрунту тощо).

22Питання. Ґрунт як акумулятор і джерело речовини та енергії для організмів суші

Про важливе значення цієї функції та масштаб її прояву свідчать дані багатьох вчених ґрунтознавців та геохіміків (Ковда, 1975, Гришина, 1974, Горшков, 1995, Бузико, 1984 та інші). Так, за даними В.Р Волобуєва (1960) рослинний світ планети акумулює у складі біомаси колосальну кількість сонячної енергії (табл. 18.1). Витрати енергії на ґрунтоутворення залежать від тривалості безморозного періоду та ступеня зволоження ґрунту. У мерзлому та сухому ґрунті процеси ґрунтоутворення не відбуваються. Найбільше енергії на ґрунтоутворення витрачається в умовах вологого і теплого клімату, тобто у волого лісових областях субтропічного і тропічного поясів.