Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
грунти.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
61.38 Кб
Скачать

19Питання. Участь ґрунту у формуванні і регулюванні вологообігу атмосфери

Ця функція полягає в тому, що завдяки затримці ґрунтом води атмосферних опадів забезпечується можливість випаровування значної її частини і повторного випадання. Багатократний вологообіг водяної пари є суттєвим фактором у забезпеченні суші водою.

. Крім того, ґрунт не тільки збільшує загальну кількість водяної пари, яка надходить в атмосферу. Через місцевий колообіг він вирівнює процес водозабезпечення ландшафту. Це має важливе значення у тому, що вологоперенос з океану на сушу є нестабільним.

Інтенсивне використання орнопридатних земель значно порушує внесок ґрунтового покриву у загальний колообіг вологи в атмосфері, який склався віками до втручання людини. Вирубування лісів і широке освоєння цілинних земель активізували поверхневий стік. Почастішали екстремальні явища у повітряній оболонці: посухи і супутні їм пилові бурі, зливи і повені, різкі зниження температури у зимовий період та інші.

20Питання Участь ґрунтів у регулюванні газового складу атмосфери

Ця функція ґрунту виділяється як самостійна глобальна функція.

Перш за все ґрунт є важливою безпосередньою умовою здійснення процесу фотосинтезу, внаслідок якого атмосфера над сушею збагачується на вільний кисень. Над океаном ґрунт збагачує атмосферу на кисень опосередковано через надходження в акваторії морів і океанів поживних елементів, які мобілізовані процесами ґрунтоутворення і гіпергенезу і захоплені великим геологічним колообігом речовин.

Перше, що визначає склад атмосфери та регулює її газовий режим є діяльність ґрунтових мікроорганізмів. При цьому, в одному напрямку, в атмосферу надходять гази – продукти життєдіяльності мікробів (СО2, вуглеводні), а в зворотному – ґрунт вбирає компоненти атмосфери (О2, N2). Образно кажучи, ґрунт постійно «вдихає і видихає» повітря приземного шару атмосфери, газовий склад якої при цьому суттєво змінюється. Якщо припинити надходження атмосферного повітря у ґрунт, позбавити його можливості «дихати», то «нормальне життя» такого ґрунту швидко припиниться.

Надмірне перезволоження ґрунту спричиняє різке уповільнення газообміну (у тисячі і сотні тисяч разів).

. Біологічні процеси, що відбуваються в ґрунті, змінюють склад повітря. В ньому в 10 – 100 разів більше вуглекислого газу і набагато менше кисню. Вміст азоту приблизно однаковий. Крім того, у складі ґрунтового повітря завжди містяться інші гази і леткі органічні речовини. Все це і зумовлює зміни в газовому складі атмосфери.

Велике значення має ґрунт у колообізі вуглецю, який відіграє виключно важливу роль в житті біосфери. Початкові стадії формування багатьох викопних порід (до їх поховання), що містять вуглець, тісно зв’язано з ґрунтоутворенням. Крім того, значна частина вуглецю зафіксована і фіксується в сучасному запасі гумусних речовин.

У процесі ґрунтоутворення фіксуються і переводяться до складу літосфери й інші гази атмосфери. Так, з участю ґрунтових мікроорганізмів фіксується молекулярний азот атмосфери. Завдяки цьому у корі вивітрювання утворюються значні відклади натрієвої і калійної селітри.