Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
грунти.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
61.38 Кб
Скачать

5. Участь рослин у біохмічному перетворенні літосфери.

Нижчі і вищі рослини як безпосередньо, так і опосередковано через грунт суттєво змінюють мінеральний склад верхніх шарів літосфери.

Коренева система вищих рослин з допомогою кореневих волосків засвоює з ґрунтового розчину і, при безпосередньому контакті, з мінеральних часток велику кількість елементів живлення (Аl, P, Fe, Ca, Mg, K, S, Si та інші). При цьому руйнується кристалічна решітка мінералів, що суттєво змінює їх хімічний склад і фізичні властивості первинних гірських порід.Ґрунтові водорості населяють головними чином верхній освітлений шар ґрунту і дуже рідко зустрічаються на глибині 30-50 см.

Їх роль особливо проявляється на поверхні глинистих ґрунтів, пустинь, на солонцях, на свіжих алювіальних відкладах а геохімічна роль зв’язана перш за все з колообігом у природі кальція і кремнія.

Гриби і лишайники також беруть активну участь у руйнуванні мінералів і гірських порід літосфери. У процесі життєдіяльності вони виділяють у грунт багато органінчих кислот , які сильним фактором вивітрювання мінералів і гірських порід.

6. Формування покладів корисних копалин та вторинних мінералів під впливом ґрунтоутворення

Ця функція здійснюється завдяки тому, що процес утворення осадових порід і ряду корисних копалин включає мобілізацію речовин, законсервованих у масивно-кристалічних породах, шляхом вивітрювання .

У тісному зв’язку з ґрунтоутворенням протікає процес хімічного вивітрювання, яке повною мірою розвивається за таких умов:

1. Відсутність змиву потоками води поверхневих горизонтів породи.

2. Захищеність верхніх шарів літосфери повно розвиненим непорушеним грунтом, який вкритий рослинністю.

У тісному зв’язку з ґрунтоутворенням перебуває також формування багатьох корисних копалин. Основним вихідним матеріалом для їх формування виступають рухомі сполуки, які вилучаються з мінералів і гірських порід в ході ґрунтоутворюючого процесу.

Встановлений вченими взаємозв’язок між ґрунтоутворенням, вивітрюванням, формуванням осадових порід та певних видів корисних копалин дали підстави для розробки методу геохімічного пошуку покладів рудних металів.

7. Обмін речовин і енергії між грунтом і літосферою

В геології відомо, що в деяких регіонах земної кулі відбувається опускання земної кори, в результаті чого осадові породи з підвищеним запасом енергії потрапляють в досить глибокі горизонти літосфери, де існують високі температури і тиск. Тому мінерали, які утворились в процесі ґрунтоутворення і вивітрювання трансформуються в атомні системи з меншою енергоємкістю. Енергія, яка при цьому виділяється, посилює внутрілітосферні процеси.

Другим джерелом енергії, яка передається в надра землі є розкладання радіоактивних елементів, які входять до складу гірських порід

Ґрунтовий покрив планети відіграє важливу роль у біологічній фіксації атмосферного азоту. Надходження азоту до складу органічних сполук відбувається переважно в ґрунті.

Акумуляція СО2 атмосфери при формуванні органічних речовин і карбонатних осадових порід з одного боку, та виділення СО2 та інших газів, - з другого, мають принципове значення для стабілізації геологічної активності планети. Це все показує наскільки є важливим вивчення всіх процесів, у тому числі ґрунтових, які забезпечують стабільність геологічної активності Землі.