Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
грунти.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
61.38 Кб
Скачать

23. Ґрунт як життєвий простір, середовище для поселення, розвитку і розмноження живих організмів суші

Повноцінне існування біосфери можливе лише при наявності життєвого простору для організмів суші. Таким простором є ґрунтовий покрив планети. Велике його значення проявляється у тому, що саме ґрунти забезпечують існування більшості видів живих організмів і утворення основної маси живої речовини на планеті Земля

основна біомаса Землі зосереджена на континентах. Пояснюється це тим, що в наземних біоценозах і в самому ґрунті склалась найбільша щільність життя. Найбільша кількість видів рослинних і тваринних організмів приурочена саме до ґрунтового покриву, до педосфери, яка є підсистемою біосфери.

24. Ґрунт як умова нормального функціонування біосфери і як фактор біологічної еволюції

Ця функція є одною з найважливіших. Проте, до цього часу всебічна оцінка її значимості в літературі повною мірою не висвітлена як біологами, так і ґрунтознавцями. Аналіз взаємодії наземних рослин і тварин з ґрунтом як середовищем їх життя дає змогу розкрити і краще зрозуміти особливості їх розвитку.

- М.С. Гілярова та його школи.

Перш за все він звертає увагу на те, що за своїми екологічними особливостями ґрунт є проміжним середовищем між водою і повітрям. Саме через ґрунт можливий поступовий перехід від водного до наземного способу життя без різкої зміни організації живих організмів.

Другою особливістю ґрунту як середовища, яке сприяє переходу водних організмів до життя в ньому, є наявність великої кількості органічних речовин.

В результаті освоєння ґрунтів, в них стали жити представники різних систематичних груп тварин. Серед безхребетних поширені організми різного ступеня еволюційної просунутості.

Ґрунт є важливим фактором переходу до наземного проживання і для різних груп червів. Так, добре відома наявність у ґрунтах значної кількості олігохет, серед яких виділяються дощові черви. Другим прикладом переходу через ґрунт до наземного способу життя є прісноводні форми Enchytracidae, число яких на 1 м2 досягає кількох тисяч (і навіть десятків тисяч) особин.

Широко представлені в ґрунтах і круглі черви – нематоди, першим середовищем життя яких є море.

В ґрунтах мангрових заростей були виявлені представники поліхет (Polychaeta) – багатощетинкові черви, основна маса яких живе у морі.

Більшість вільноживучих плоских червів – турбелярій – є мешканці водойм. Але і серед них є представники, які населяють ґрунти і лісову підстилку.

Характерним середовищем життя ракоподібних є море. Проте і серед них є представники, які переходять від водного до наземного способу життя через ґрунт. Прикладом є наземні мокриці, які поширені в багатьох ґрунтах і зустрічаються навіть в пустинях.

Крім безхребетних, ґрунт виступає в ролі перехідного середовища і для багатьох хребетних тварин. Земноводні також проводять частину свого життя у ґрунті. Зимують у ґрунті тритони, сухий період проводять жаби.

У рептилій з ґрунтом зв’язаний ембріональний період. Їх нащадки розвиваються з яєць, які батьківські особини відкладають у ґрунт.

При переході від водного до ґрунтового середовища тварини набувають певних пристосувань, які захищають їх від висихання

Багато мешканців ґрунту пристосовані до перенесення сильних фізичних навантажень. Так ґрунтові тихоходки мають здатність швидко впадати в анабіоз і переносити опромінення високими дозами рентгенівських і ультрафіолетових променів, високі концентрації кислот тощо.