Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вказівки до оформ.дипл.,курс.робіт.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
2.3 Mб
Скачать

3 Порядок підготовки до захисту дипломної роботи

3.1 Відгук керівника, рецензування

Зброшурована у твердій обкладинці дипломна робота з підписом на титульному аркуші студента передається керівнику не пізніше, ніж за 6 днів до її захисту (дата захисту записана в графіку, який знаходиться на кафедрі). Керівник вивчає дипломну роботу і пише відгук.

Потім дипломну роботу керівник передає рецензенту, який після вивчення роботи пише рецензію. Рецензент повертає дипломну роботу керівнику, який знайомить студента із змістом відгуку та рецензії, звертає його увагу на недоліки в роботі, бо під час захисту студент повинен дати відповіді на всі зауваження рецензента та керівника. Потім дипломна робота, відгук та рецензія передається студентом завідувачу кафедри для отримання допуску до захисту.

Дипломники кваліфікаційних рівнів спеціаліст та магістр повинні підготовити та подати на кафедру в електронному вигляді анотацію за шаблоном, приведеному у додатку Е. Ці анотації призначені для публікації.

3.2 Ілюстративний матеріал для захисту

Ефективність захисту дипломної роботи значною мірою залежить від якості ілюстративного матеріалу, який використовується студентом під час доповіді членам ДЕК (Державної екзаменаційної комісії).

Ілюстрації виготовляються зазвичай у вигляді слайдів, які готуються за допомогою PowerPoint. Кожен слайд повинен мати у верхній частині назву, відповідно до його змісту, та номер. Бажано всі слайди роздрукувати для того, щоб потім подати членам ДЕК перед доповіддю на захисті.

Ілюстрації можуть також виготовлятися у вигляді плакатів на стандартних аркушах білого ватману розміром 594 х 841 мм (формат 24). Плакати друкуються чорним чи кольоровими чорнилами. Товщина ліній повинна бути не менше 2,0 мм, мінімальна висота літер – 15 мм. Кількість плакатів складає 3-5 шт.

Ілюстративний матеріал повинен задовольняти таким вимогам: відповідність порядку викладання та змісту доповіді; повне відображення результатів, які студент одержав особисто при виконанні роботи; стислість, образність та наочність. У дипломних роботах, присвячених розробці технічних засобів, на слайдах рекомендується зображати функціональні схеми, часові діаграми, графіки, окремі спрощені електричні схеми, фотографії. У роботах, які присвячені розробці програмних засобів, доцільно зображувати математичний опис задачі, алгоритм рішення, блок-схеми програм, графіки, в тому числі графіки де представлено порівняння розрахованих даних та експериментальних чи відомих теоретичних даних.

3.3 Підготовка доповіді

Уміння студента правильно і дохідливо доповісти членам ДЕК зміст дипломної роботи значною мірою свідчить про глибину його знань, ступінь самостійності у виконанні роботи. Тому перед захистом студент повинен особливо ретельно готувати доповідь згідно з темою дипломної роботи.

Викладення змісту дипломної роботи доцільно проводити в такій послідовності: обґрунтування теми роботи, її актуальність; недоліки існуючого технічного рішення і можливі шляхи їх усунення; постановка задачі дослідження; характеристика технічного рішення задачі, яке обрав студент; аналіз одержаних результатів та їх наукова новизна; результати апробації роботи та впровадження; народногосподарське значення роботи та можливі галузі використання. Тривалість доповіді – не більше 10 хв.

Під час підготовки до захисту студенту корисно написати тези доповіді (або весь текст доповіді), узгодити їх з керівником, а потім самостійно провести репетицію.

За 1-2 дні до захисту студенту необхідно виступити на кафедрі перед керівником, викладачами та студентами з підготовленою доповіддю.

Додаток А.

Форми титульних аркушів курсової та дипломної робіт

Дипломні роботи можуть бути з освітньо-кваліфікаційних рівнів бакалавр, спеціаліст та магістр. Відповідно знизу після слів ДИПЛОМНА РОБОТА пишуть:

з освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр

з освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліст

з освітньо-кваліфікаційного рівня магістр

Нижче приведені приклади оформлення курсової роботи, дипломної роботи та дипломної комплексної роботи.

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Дніпропетровський національний університет ім. О. Гончара

Факультет фізики, електроніки та комп’ютерних систем

Кафедра прикладної і комп’ютерної радіофізики

КУРСОВА РОБОТА

зі спеціальності