Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
analiz_shpori.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
301.06 Кб
Скачать

30. Аналіз дебіторської та кредиторської заборгованості

Значну питому вагу в складі джерел коштів підприємства займають позикові кошти, в тому числі і кредиторська заборгованість. Тому необхідно також вивчати, аналізувати поряд з дебіторською заборгованістю і кредиторську, її склад, структуру, а потім провести порівняльний аналіз з дебіторською заборгованістю.

Аналіз кредиторської заборгованості починається з вивчення складу і структури кредиторської заборгованості за даними форми № 1 «Баланс».

Для аналізу заборгованості розраховують наступні показники

Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості (Кодз) розраховується як відношення чистої виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) до середньорічної величини дебіторської заборгованості і показує швидкість обертання дебіторської заборгованості підприємства за період, що аналізується, розширення або зниження комерційного кредиту, що надається підприємством.

Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості (Кокз) розраховується як відношення чистої виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) до середньорічної величини кредиторської заборго-ваності і показує швидкість обертання кредиторської заборгованості підприємства за період, що аналізується, розширення або зниження комерційного кредиту, що надається підприємству.

Строк погашення дебіторської та кредиторської заборгованостей розраховується як відношення тривалості звітного періоду до коефіцієнта оборотності дебіторської або кредиторської заборгованості і показує середній період погашення дебіторської або кредиторської заборгованостей підприємства.

Строк погашення кредиторської заборгованості доцільно співставити із строком погашення дебіторської заборгованості, в результаті чого можна зробити висновки про умови комерційного кредитування.

Якщо строк погашення дебіторської заборгованості перевищує строк погашення кредиторської заборгованості, тоді підприємство має гірші умови по комерційному кредитуванню з боку постачальників, тобто підприємство швидше розраховується за своїми зобов’язаннями, але більш повільно одержує оплату за свою продукцію (роботи, послуги) з боку дебіторів.

Аналізуючи дані дебіторської і кредиторської заборгованості, необхідно вивчити причини виникнення кожного виду заборгованості, виходячи з конкретної виробничої ситуації на підприємстві.

31. Аналіз фінансової стійкості підприємства

Фінансова стійкість — це надійно гарантована платоспроможність, рівновага між власними та залученими засобами, незалежність від випадковостей ринкової кон'юнктури і партнерів, довіра кредиторів і інвесторів та рівень залежності від них, наявність такої величини прибутку, який би забезпечив самофінансування.

Розроблена система показників, які у вітчизняній і світовій практиці використовуються для оцінки фінансової стійкості підприємства. Основними із них є:

— коефіцієнт концентрації власного капіталу(коефіцієнт автономії). Характеризує ступінь незалежності підприємства від зовнішніх запозичень. Визначається як відношення загальної суми власних коштів до підсумку балансу. Кф.н. = Власний капітал/Валюта балансу.

— коефіцієнт фінансової залежності; Це показник, обернений до коефіцієнту автономії. Зростання цього показника обумовлює збільшення частки позичених коштів у фінансування підприємства. Кф.з. = 1 – Кф.н.

— коефіцієнт маневреності власного капіталу; Показник показує, яке частина власного капі талу використовується для фінансування по точної діяльності. Визначається як відношення власного капіталу д оборотних активів. Км. = Власні оборотні кошти(І р.п – І р.а.)/Власний капітал

— коефіцієнт забезпеченості оборотних коштів власними оборотними коштами; Характеризує рівень забезпеченості ресурсами для проведення незалежної фінансової політики. Визначається як відношення власних оборотних коштів до всієї величини оборотних коштів

— коефіцієнт співвідношення власного і залученого капіталу (коефіцієнт фінансової стійкості); Показник характеризує фінансову стійкість підприємства. Він показує скільки грн. власного капіталу припадає на 1 грн залученого капіталу. Кф.с. = Власний капітал/Залучений капітал.

— коефіцієнт співвідношення залученого і власного капіталу; Показник зворотний попередньому. Він показує скільки грн. залученого капіталу припадає на 1 грн власного капіталу. Кз = Позичений капітал/Власний капітал

— коефіцієнт забезпеченості власними оборотними засобами; Показує, яка частина оборотних активів забезпечується за рахунок власних засобів. Кз.к. = Власний оборотний капітал/ОА.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]