Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
analiz.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
32.03 Кб
Скачать

Стаття №1

Назва: «Цивільно-правові аспекти страхування транспортних засобів в Україні»

Автор: Фатєєва І. С.

Джерело: Наукові записки, Том 64, Юридичні науки, 2007 рік, ст. 17-21.

Проаналізувавши дану статтю, можна зазначити, що автор присвятила її короткому аналізу цивільно-правових аспектів страхування транспортних засобів в Україні. Також у статті розглянуто основні проблемні питання, що виникають при укладанні договорів страхування транспортних засобів (КАСКО), та особливості правового регулювання цього виду страхування в Україні.

В ході опрацювання матеріалу я виявив досить вагомий недолік в здійсненні даного виду страхування, а саме автор статті не звертає достатньо уваги на такий важливий процес, як укладання договору страхування. А саме, варто зазначити, що договір страхування укладається, як правило, на один рік. Можливе укладання договору страхування на коротші терміни, наприклад при виїзді за кордон або на час перегону транспортного засобу. Іншим важливим застереженням є застосування франшизи. Договір страхування укладається, як правило, за умови власної участі страхувальника у відшкодуванні збитків з установленим розміром безумовної франшизи. За бажанням страхувальника при укладанні договору страхування може бути заявлена також умовна франшиза, що дає змогу застосувати знижки зі страхової премії.

На мою думку, це досить важливий аспект, пов’язаний з ризиками, які підлягають страхуванню. Тому автор статті повинна була детально розглянути цей процес, як обов’язкову складову даного типу страхування.

Автор зазначає, що цивільноправове регулювання страхування транспортних засобів в Україні, зокрема, використання технічних та кошторисних характеристик, таких як проведення автотоварознавчої експертизи для надання вартісної оцінки, визначення технічних характеристик, необхідних для ідентифікації транспорту як такого, що підлягає страхуванню, надання незалежної правової оцінки ситуації, що сталася з застрахованим транспортним засобом, є необхідною передумовою для здійснення ефективного правового захисту власності шляхом відшкодування завданих збитків та повернення збитків, завданих у зв’язку з виникненням ситуації, що призвела до настання страхового випадку.

Мої ж пропозиції такі:

  • до іномарок необхідно застосувати систему перестрахування, щоб знизити ризик незбалансованості страхового портфеля;

  • щоб покращити, підвищити культуру водіння, потрібно вжити жорсткіших заходів до порушників правил дорожнього руху, посилити контроль за видачею прав на водіння автомобілем;

  • також для пониження аварійності та покращання експлуатації транспортних засобів потрібно застосовувати з боку страхових компаній заохочення для гарних водіїв (знижки за безаварійність зі страхового платежу), а порушникам нараховувати надбавки у вигляді додаткового платежу за кожну аварію;

  • і, нарешті, щоб привернути нових клієнтів, потрібно розширити систему пільг (додаткові пільгові терміни для укладання нових договорів, повернення частини страхових платежів за певних умов), а також широко використовувати франшизи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]