Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
analiz.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
32.03 Кб
Скачать

Стаття №4

Назва: «Сучасний стан та перспективи розвитку транспортного страхування в Україні»

Автор: О.І. Панченко, М.В. Дубина

Джерело: Страхова справа, 2010 рік, №8, ст. 11-14.

Провівши детальний аналіз даної статті, перш за все, необхідно сказати, що результати аналізу показників транспортного страхування свідчать про актуальність проблеми страхування на транспорті та необхідність його вдосконалення і розвитку. Автори статті звертають особливу увагу на те, що страхування автотранспортних ризиків пов'язане з глибокими економічними і соціальними змінами, що відбуваються в суспільстві в зв'язку з масовою автомобілізацією, зростанням парку автомобілів і інтенсивності дорожнього руху, а також величезними матеріальними втратами в результаті дорожньо-транспортних пригод (ДТП). Основною причиною зростання сегмента автострахування стала активність банків у сфері споживчого кредитування покупок автомобілів. У рамках існуючих спільних проектів банків і страхових компаній від покупця потрібне страхування автомобіля за «повним КАСКО» для захисту інтересів банку від заподіяння збитку чи пропажі автомобіля, який перебуває в заставі.

Однак, світове суспільство виробило універсальний засіб по відшкодуванню особистої і майнової шкоди фізичним і юридичним особам, постраждалим на автомобільних дорогах, - автострахування, що покриває ризики збитків не тільки учасників транспортного процесу від несприятливих для них обставин, але і третіх осіб, які випадково стали жертвами ДТП.

Світова практика і історія нашої країни показує, що страхування в умовах ринку є суттєвою частиною фінансово-кредитного механізму, який сприяє розвитку ринкових відносин.

Тому, на мою думку, пропозиціями щодо перспектив розвитку транспортного страхування в Україні можуть бути:

  • посилити відповідальність за шахрайство у даній сфері;

  • підвищити ефективність використання зарубіжного та світового досвіду у транспортному страхуванні;

  • розширити права та можливості страхових компаній на отримання необхідної інформації про конкретні транспортні ризики та інформації, пов’язаної з предметом страхування та розслідуванням страхового випадку.

Стаття №5

Назва: «Вплив фінансової нестабільності на розвиток автострахування в Україні»

Автор: Пустовійт Р.Ф., Супруненко О.М.

Джерело: Фінансовий ринок України, 2009 рік, №5, ст. 16-20.

У даній статті розглянуто передумови розвитку автострахування як складової ринку страхових послуг в ринковій економіці. Автори провели детальний аналіз проблеми автострахування в Україні в зв’язку з поглибленням кризового стану, а також визначили основні тенденції подальшого розвитку ринку страхових послуг.

Основними причинами тотального зниження споживчого попиту на нові транспортні засоби стали девальвація національної валюти та скорочення банками кредитних програм.

Згідно досвіду кризи 2008 року, основними проблемами щодо впливу фінансової нестабільності на розвиток автострахування в Україні можуть бути:

  • зменшення надходжень страхових премій зі страхування наземного транспорту, пов’язане з девальвацією національної грошової одиниці та зменшення платоспроможності населення;

  • значне зростання обсягів страхових виплат на тлі скорочення платежів;

  • зростання рівня валових виплат засвідчує зменшення прибутковості страхового бізнесу в Україні та веде до значних змін на ринку.

Автори висувають свої досить розумні пропозиції з метою закріплення довгострокових тенденцій посткризового розвитку страхового ринку в Україні, а саме:

  • слід посилити відповідальність страхових компаній за виконанням зобов’язань за укладеними договорами;

  • запровадити вимоги щодо чистих активів та розміщення страхових резервів.

Міністерство освіти і науки України

Державний вищий навчальний заклад

«Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»

Кафедра страхування

Критичний огляд наукових публікацій за темою:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]