Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готова непрод.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
217.6 Кб
Скачать
  1. Фактори формування якості товарів: групування і коротка характеристика основних груп цих факторів.

Фактори, що впливають на якість товарів: Фактори формування якості; Фактори , що стимулюють якість; Фактори, що сприяють збереженню якості.

Фактори формування якості: вихідна сировина і матеріали, конструкція виробу, технологічний процес виготовлення; вимоги нормативних документів.

Фактори , що стимулюють якість: матеріальне заохочення виробника якісної продукції, санкції на випуск недоброякісної продукції.

Фактори, що сприяють збереженню якості: пакування, маркування, умови транспортування, умови зберігання, умови реалізації та експлуатації.

  1. Методи оцінки якості непродовольчих товарів: загальні поняття і класифікація.

Методологія - це система принципів і способів організації теоретичних і практичних досліджень з метою одержання нових знань, розширення досягнутого їх рівня, а також вчення про цю систему.

Метод – це спосіб дослідження внутрішньої природи (сутності об'єкта, предмета, речі), підхід до предмета, який вивчають, прийоми його пізнання, дослідження.

Методи оцінки рівня якості: диференційний, комплексний і змішаний.

Диференційним методом оцінки якості продукції називається розрахунок відносного показника якості на основі одиничних показників.

Комплексний метод оцінки якості базується на застосуванні комплексного узагальнюючого показника якості товару.

Методи визначення показників та характеристик якості товарів:

З використанням об’єктивних методів вимірювання: вимірювальний (це метод визначення якості товару за допомогою технічних засобів вимірювання, в також хімічних реактивів і посуду, спеціальної апаратури тощо), реєстраційний (це метод, який здійснюється на основі підрахунку кількості відповідних подій, випадків, предметів, втрат тощо), розрахунковий (це метод, який ґрунтується на інформації відповідної якості товару, яку одержують розрахунковими методами).

З використанням евристичних способів оцінювання: соціологічний (це метод, який здійснюється на основі збирання і аналізу думок наявних і потенційних споживачів при визначенні попиту на товари), органолептичний (це метод визначення значень показ­ників якості товарів, який здійснюється на використанні інформації, яку отримують з допомогою органів чуття), експертний ( це метод дослідження якості товарів, який здійснюється на основі рішення висококваліфікованих спеціалістів – експертів).

  1. Характеристика об’єктивних та суб’єктивних способів оцінювання якості товарів.

З використанням об’єктивних методів вимірювання: вимірювальний - це метод визначення якості товару за допомогою технічних засобів вимірювання, в також хімічних реактивів і посуду, спеціальної апаратури тощо (різновиди: механічні, фізичні, фізико-хімічні, хімічні, біохімічні, біологічні, товарознавчо-технологічні). реєстраційний - це метод, який здійснюється на основі підрахунку кількості відповідних подій, випадків, предметів, втрат тощо , розрахунковий (це метод, який ґрунтується на інформації відповідної якості товару, яку одержують розрахунковими методами). Кваліметрія дозволяє давати кількісні оцінки якісним показникам та характеристикам товарів. Суть кваліметрії полягає в тому, що якість залежить від великої кількості властивостей товару.

До суб’єктивних способів вимірювання відносять: соціологічний (це метод, який здійснюється на основі збирання і аналізу думок наявних і потенційних споживачів при визначенні попиту на товари), органолептичний - це метод визначення значень показ­ників якості товарів, який здійснюється на використанні інформації, яку отримують з допомогою органів чуття (порівняльний метод, метод балової оцінки, метод послідовності, метод розведення), експертний ( це метод дослідження якості товарів, який здійснюється на основі рішення висококваліфікованих спеціалістів – експертів). Квалілогія в товарознавстві передбачає також використання експертної кваліметрії, задачі якої розкриваються через соціологічні способи та органолептичні методи оцінювання якості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]