Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готова непрод.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
217.6 Кб
Скачать
  1. Екологічні властивості та безпека непродовольчих товарів, їх характеристика.

Екологічні властивості товарів та їх безпечність

Екологічні властивості товарів характеризують рівень їх шкідливості на оточуюче середовище в процесі їх експлуатації чи споживанні.

Безпечність споживання товару - це його властивість, за якої ризик заподіяння шкоди здоров’ю людини та довкіллю в разі споживання (використання) товару, обмежений допустимим рівнем.

Залежно від природи впливу на безпеку товарів розрізняють такі основні види безпеки: хімічна; електрична; радіаційна; механічна; термічна; пожежна; санітарно-гігієнічна.

  1. Інтегральний показник якості товарів, його суть і вплив на конкурентоспроможність товарів.

Інтегральний показник якості - відношення сумарного корисного ефекту від експлуатації або споживання продукції до сумарних витрат на її створення та експлуатацію, або споживання.

І = Е/ Вс + Ве

Конкурентоспроможність - найважливіша комплексна ринкова характеристика товару, його здатність бути проданим на конкретному ринку в певні терміни за наявності аналогічних товарів-конкурентів

Конкурентоспроможність товару виражають через відношення корисного ефекту від споживання (використання) товару до ціни

Взаємозв’язок понять „якість” та „конкурентоспроможність”: Призначені для оцінювання результатів конкретної праці, її суспільної корисності; Є відносними величинами; Визначаються через сукупність властивостей товару; Є динамічними характеристиками, які змінюються з розвитком суспільних потреб.

26. Види засобів товарної інформації: класифікація та характеристика окремих груп

товарна інформація – це дані що характеризують товар з певних сторін і призначенні для користувачів – суб’єктів комерційної діяльності (виробників, фахівців торгівлі, споживачів).

В залежності від призначення товарна інформація може бути згрупована на три види: основну, комерційну та споживну.

Основна товарна інформація – це інформація, користувачами якої є всі суб’єкти товарної діяльності. Вона містить відомості про товар які дозволяють, в першу чергу, його ідентифікувати. Обсяг основної інформації та перелік її структурних елементів, стосовно різних товарних груп, регламентуються вимогами відповідних нормативних документів. Елементами структури є найменування товару, його вид, різновид, марка, ґатунок, кількісні і розмірні характеристики, дата випуску.

Комерційна товарна інформація переважно призначена для виробників і працівників комерційної діяльності. Комерційна інформація менш доступна споживачу. Вона доповнює основну даними про підприємство, а також включає нормативно-технічні документи на якість товару або інші особливості.

Споживна товарна інформація доповнює основну в тій частині, яка призначена для споживачів. Основна її функція – це створення споживних переваг на конкретний товар. В цій інформації містяться дані про особливі споживні властивості товару, рівень його якості в порівнянні з товарами відомих виробників тощо.

27. Завдання товарної інформації в ринках умовах.

Сучасний ринок споживних товарів характеризується великою насиченістю. Асортимент товарів постійно оновлюється, розширюється і поглиблюється. Поряд з позитивною стороною такої системи, виникають певні проблеми, пов’язані з великою кількістю видів і різновидів товарів, як різного, так і однакового призначення.

Споживачу досить важко орієнтуватися в такій великій кількості різноманітних товарів і зробити правильний вибір відносно придбання товару, його правильного споживання. Тому виникає необхідність забезпечення суб’єктів ринку якісною інформацією про товар.

у сфері обігу, зокрема в торгівлі, у процесі споживання товарів їх супроводжують відповідні відомості, які загалом називають інформацію про товар. Це досить важлива супроводжувальна система товару, яка забезпечує йому реалізацію, використання за призначенням, необхідний догляд, умови утилізації.

Інформація про товар – подані в документальній або образній формі відомості про товар, місце і час його виготовлення, ціну, правила поводження з ним, та догляд за ним, спосіб вживання, харчова цінність, термін придатності та назва виробника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]