Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готова непрод.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
217.6 Кб
Скачать
  1. Загальні поняття про споживні властивості непродовольчих товарів та їх класифікація.

Споживні властивості – група властивостей виробу, які виявляються в процесі споживання та пов’язані з можливістю задоволення виробом деяких суспільних чи особистих потреб відповідно до його призначення.

Натуральні властивості матеріалів і виробів – основа споживних властивостей товару.

Натуральні властивості: РЕЧОВІ: Хімічний склад; Фізичні властивості; Фізико-хімічні властивості; Механічні властивості; Біологічні властивості. НАБУТІ: Конструкція; Маса; Форма; Розміри.

Натуральні властивості - це природні речові та набуті властивості продуктів (предметів) в процесі виробництва.

Товарні властивості - це властивості, які проявляються товарами у сфері обміну (торгівлі, продажу)

Споживні властивості - це властивості, які проявляються предметами споживання (вжитку) у сфері їх використання

Натуральні властивості матеріалів і виробів – основа споживних властивостей товарів: Натуральні властивості товарів за природою розподіляють на властивості: хімічні, фізичні, фізико-хімічні, біологічні властивості; структури і складу.

Споживні властивості товарів: Утилітарні: Функціональні; Ергономічні; Екологічні; Безпеки; Надійністні. Естетичні: Цілісність композиції; Раціональність форми; Стильова спрямованість; Оригінальність; Інформативність; Досконалість виконання.

Властивості соціального призначення товару – властивість речі, яка обумовлює його відповідність суспільно необхідним потребам населення, доцільність збуту і споживання

  1. Утилітарні властивості непродовольчих товарів: групування і коротка характеристика окремих груп.

До утилітарних властивостей непродовольчих товарів відносять такі групування: Функціональні; Ергономічні; Екологічні; Безпеки; Надійності.

Функціональна властивість товару – властивість речі, що обумовлює використання товару за призначенням. Показники функціональних властивостей: Показники досконалості виконання основної функції; Показники універсальності; Показники виконання допоміжних функцій. Показники досконалості виконання основної функції характеризують корисний ефект споживання (використання) речі.

Показники універсальності характеризують широту умов і можливостей використання речі за призначенням або додаткових функцій. Показники виконання допоміжних функцій характеризують поведінку речі при транспортуванні, зберіганні, обслуговуванні та ремонті.

Надійність товару - якісна характеристика товару, яка визначає його здатність зберігати в установлених межах значення всіх параметрів щодо можливості виконувати потрібні функції в заданих режимах та умовах застосування, технічного обслуговування, зберігання та транспортування. Надійність характеризується комплексними показниками: безвідмовність; довговічність; ремонтоздатність; збережуваність. Безвідмовність - це здатність виробу або речі безперервно зберігати працездатність протягом деякого часу або деякого наробітку. Довговічність - це здатність товару виконувати потрібні функції до переходу в граничний стан при встановленій системі технічного обслуговування та ремонту. Основними показниками довговічності товарів є: термін служби; ресурс. Термін служби – календарна тривалість експлуатації виробів від її початку після ремонту до настання граничного стану. Вимірюють в годинах, днях, місяцях, роках. Ресурсгранична можливість експлуатації товарів, що зафіксована в нормативних документах. Ремонтоздатність - це здатність речі збільшувати строк його експлуатації і тим самим продовжувати термін експлуатації. Збережуваність - це властивість виробів зберігати певний час кількісні та якісні показники та характеристики, що забезпечують їх використання за призначенням після транспортування і зберігання. Збережуваність товарів обумовлюється: структурою та хімічним складом; властивостями вихідних речовин та матеріалів; наявністю захисту від несприятливих умов; умовами та терміном зберігання.

Ергономічні властивості товарів - це властивості, що характеризують зручність і комфорт споживання чи експлуатації виробів в системі „людина – товар – навколишнє середовище”.

Ергономічні показники: показники відповідності виробу і його елементів розмірам та формі тіла; показники відповідності виробу силовим, енергетичним, швидкісним можливостям людини; відповідність виробу можливостям зору, слуху, смаку, дотику, нюху людини; показники, що характеризують вплив середовища використання виробу на ефективність діяльності людини; показники відповідності виробу можливостям людини сприймати, зберігати і переробляти інформацію . Антропометричні - характеризують відповідність конструкції виробу та його елементів формі і масі тіла людини, що забезпечує комфорт, зручність при споживанні (експлуатації) речей. Властивості, що характеризують гігієнічність - характеризують умови, які впливають на організм людини та її працездатність, самопочуття, створюють необхідний комфорт. Психологічні властивості - здатність виробів забезпечувати при споживанні (експлуатації) відповідність виробів сприйняттю, мисленню та навичкам людини. Психофізіологічні - обумовлюють здатність задовольняти психологічні, фізіологічні потреби людини.

Екологічні властивості товарів та їх безпечність

Екологічні властивості товарів характеризують рівень їх шкідливості на оточуюче середовище в процесі їх експлуатації чи споживанні.

Безпечність споживання товару - це його властивість, за якої ризик заподіяння шкоди здоров’ю людини та довкіллю в разі споживання (використання) товару, обмежений допустимим рівнем. Залежно від природи впливу на безпеку товарів розрізняють такі основні види безпеки: хімічна; електрична; радіаційна; механічна; термічна; пожежна; санітарно-гігієнічна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]