Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готова непрод.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
217.6 Кб
Скачать

36. Виникнення товарознавства в Україні.

Зародженню товарознавства на теренах України передував тривалий етап практичної діяльності людини, пов'язаний з пошуками природних предметів, що задовольняли наявні людські потреби.

Початкова система знань базувалась на якісних ознаках предметів природи: смак, колір, міцність, стійкість до води, тощо. Уже на цьому ранньому етапі розвитку людської цивілізації існував принцип «потреби та можливості їх задоволення».

Розвиток торгівлі на Україні у ХУ-першій половині ХУІст. Базувався на зростанні продуктивних сил, поглибленні суспільного поділу праці, розширенні обсягів товарного виробництва. У ХУІІ ст.. помітно зростає експорт українського хліба і промислової сировини в країни Прибалтійського регіону. Практика засвідчувала, що успіх у торгових справах залежав від добротності(якості) товарів та їхньої ціни. Як раз в цей час серед українського купецтва поширились ідеї про необхідність накопичення знань про свої товари. Початковим періодом зародження товарознавства вважають середину ХУІ ст., що пов’язують з появою друкованих праць про товари, їхні властивості та рекомендації щодо їх використання. З часу зародження і впродовж наступних етапів становлення та розвитку товарознавство в Україні пройшло декілька періодів щодо його змісту, функцій і завдань. І – т-во мало характер інформаційно-описової науки про окремі продукти природи та людської праці. Знакова подія – запровадження друкарства, це створило умови для накопичення знань. ІІ – називають товрознавчо-технологічним. Зближення товарознавчих досліджень з суміжними технологічними науками, накопичення відомостей про товари через розгортання лабораторних досліджень, використання приладів.. У цей період вирішують питання систематики товарів. Відкриття в Україні спеціалізованих вищих навчальних закладів. ІІІ - період зберіг притаманні йому товарознавчо-технологічні риси. Вищі торговельні навчальні заклади України мали кафедри товарознавства, аспірантуру. Товарознавчі факультети й кафедри товарознавства забезпечували високий рівень підготовки. У 80-ті роки товарознавча наука була піддана реформуванню. Суть полягала в перегляді переліку спеціальностей, запровадження нових навчальних планів. З проголошенням незалежності Україна обрала шлях реформування економіки на ринкових засадах..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]