Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ОРД.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
26.62 Кб
Скачать

Тема 4.5. Система прав оперативних підрозділів, які здійснюють орд.

План лекції

1. Поняття прав та їх сутність. 2. Оперативно – розшукові заходи та їх сутність. 3. Основні права суб’єктів, які здійснюють ОРД та інших служб цих відомств. 4. Окремі права якими наділені оперативні підрозділи, які здійснюють ОРД та їх класифікація. 5. Оперативно – розшукові заходи, які здійснюють суб’єкти ОРД.

Семінарське заняття 4.6. Права оперативних підрозділів, які здійснюють ОРД.

1.Опитування осіб за їх згодою та ви користування їх добровільної допомоги. 2.Контрольна, оперативна закупівля та постачання товарів, предметів і речовин, у тому числі заборонених для обігу, у фізичних та юридичних осіб незалежно від форм власності. 3.Проведення перевірок фінансово – господарської діяльності підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності та осіб, які займаються підприємницькою діяльністю. 4.Витребування, збирання і вивчання документів та даних, що характеризують діяльність підприємств, організацій, установ а також спосіб життя окремих осіб, підозрюваних у підготовці або вчиненні злочину. 5.Операції з захоплення злочинців, припинення злочинів, розвідувально-підривної діяльності спецслужб іноземних держав, організацій та окремих осіб. 6.Негласне виявлення та фіксування слідів тяжкого або особливо тяжкого злочину. 7.Здійснення проникнення в злочинну групу.

Практичне заняття 4.7. Право працівників оперативних підрозділів на відвідування жилих та інших приміщень.

1.Перевірка рівня готовності студентів і курсантів до заняття. 2.Надання студентам змісту завдань щодо взаємодії оперативних підрозділів між собою та з іншими підрозділами правоохоронних органів. 3.Самостійне розв’язання студентами і курсантами поставлених завдань. 4.Обговорення запропонованих рішень.

Семінарське заняття 4.8. Негласне виявлення та фіксування слідів тяжкого або особливо тяжкого злочину.

1.Зняття інформації з каналів зв’язку. 2.Контроль шляхом відбору за окремими ознаками телеграфно – поштових відправлень. 3.Візуальне спостереження в громадських місцях із застосуванням фото-, кіно- і відео зйомки, оптичних та радіоприладів, інших технічних засобів. 4.Конфіденційне співробітництво з особами на засадах добровільності. 5.Отримання від юридичних та фізичних осіб безкоштовно або за винагороду інформацію про злочини, які готуються або вчинені, та загрозу безпеці суспільства і держави. 6.Створювання та застосування автоматизованої інформаційної системи. 7. Застосування засобів фізичного впливу, спеціальні засоби та вогнепальну зброю.

Практичне заняття 4.9. Використання за згодою адміністрації службових приміщень, транспортних засобів підприємств, установ та організацій.

1. Перевірка рівня готовності студентів і курсантів до заняття. 2. Надання студентам змісту завдань щодо попередження та розкриття злочинів. 3. Самостійне розв’язання студентами і курсантами поставлених завдань. 4. Обговорення запропонованих рішень.

Завдання для самостійної роботи та індивідуальні навчально-дослідницькі завдання.

1.Поняття, зміст попередження та розкриття злочинів. ( підготовка реферату- до 20 балів, доклад за рефератом- до 3 балів) 2.Призначення та завдання Національного бюро Інтерполу. ( підготовка реферату- до 20 балів, доклад за рефератом- до 3 балів) 3.Забезпечення можливості надавати дані про особу на запит органів розслідування, прокуратури, суду. ( підготовка реферату- до 20 балів, доклад за рефератом- до 3 балів) 4.Забезпечення безпеки працівників суду, правоохоронних органів та осіб, які здійснюють конфіденційне співробітництво. ( підготовка реферату- до 20 балів, доклад за рефератом- до 3 балів, доповідь на конференції- до 20 балів) 5.Предмет та межа інформування органів державної влади України. ( підготовка реферату- до 20 балів, доклад за рефератом- до 3 балів) 6. Поняття, мета, форми та напрямки взаємодії. ( підготовка реферату- до 20 балів, доклад за рефератом- до 3 балів, доповідь на конференції- до 20 балів) 7.Група оперативно-розшукових заходів, що забезпечують отримання оперативної інформації. ( підготовка реферату- до 20 балів, доклад за рефератом- до 3 балів, доповідь на конференції- до 20 балів)

Основні поняття:

1. Основні обов’язки працівників міліції. 2. Основні обов’язки працівників СБУ. 3. Основні обов’язки працівників прикордонних військ України. 4. Основні обов’язки працівників ДДУВП. 5. Окремі обов’язки суб’єктів ОРД. 6. Окремі обов’язки працівників підрозділів боротьби з організованою злочинністю. 7. Основні права працівників міліції. 8. Основні права працівників СБУ. 9. Основні права працівників прикордонних військ України. 10. Основні права працівників ДДУВП. 11. Окремі права суб’єктів ОРД. 12. Окремі права працівників підрозділів боротьби з організованою злочинністю. 13. Письмове доручення та запит. 14. Забезпечення безпеки. 15. Оперативно-розшукові заходи. 16. Оперативна закупівля, 17. Контрольне постачання. 18. Візуальне спостереження. 19. Негласне проникнення до житла чи до іншого володіння особи. 20. Зняття інформації з каналів зв’язку. 21. Контроль за листуванням. 22. Обмеження прав громадян.