Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основні відомості за планом заняття2.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
296.96 Кб
Скачать

Основні відомості за планом заняття №2

Типи конституції людини. Способи визначення конституції.

Психотіпи. Визначення типу темпераменту і ступеня емоційної тривожності.

Біоритми. Визначення ритмів тіла.

Підвищення працездатності, складання розпорядку дня.

Визначення добових енерговитрат і складання харчового раціону.

Конституція людини – сукупність індивідуальних, щодо стійких морфологічних і функціональних особливостей людини. Для визначення конституції в даний час використовуються більше 60 схем. У багатьох з них одним з головних критеріїв для відособлення одного конституціонального типа від іншого є відношення ваги до довжини тіла.

М.в. черноруцкий пропонував визначати тип конституції по індексу фізичного розвитку (індекс Пінье), який визначається по формулі:

ИП = L – (P+T)

де L – довжина тіла (см), P – маса тіла (кг), T – коло грудної клітки (см).

У гипостеников (астенічний тип) цей індекс більше 30, у гиперстеников (пікнічний тип) – менше 10, у нормостеников (атлетичний тип) – від 10 до 30.

Для гипостенического (астенічного) типу характерний низьке положення діафрагми, витягнута і сплощення грудна клітка, довга шия, тонкі і довгі кінцівки, вузькі плечі, часто високе зростання, слабкий розвиток мускулатури. Є особливості і у внутрішній будові: невелике серце подовжено-краплинної форми, подовжені легені, відносно мала довжина кишок із знижений всасывательной здатністю. Артеріальний тиск має тенденцію до пониження, в крові понижений зміст холестерину. Обмін речовин декілька підвищений.

Гиперстенічеській тип має інші особливості: діафрагма розташована високо, об'ємистий шлунок і довгі кишки з великою всасывательной здатністю. Серце відносно велике, розташовано більш горизонтально. У крові наголошується збільшений зміст холестерину і сечової кислоти, кількість еритроцитів і гемоглобіну підвищена. Люди цього типа як правило мають відносно низьке зростання, їх грудна клітка округла, укорочена, шия коротка, є схильність до надмірного накопичення підшкірного жирового шару.

Нормостеник – помірно угодований тип. Нормостеникі відрізняються хорошим розвиток кісткової і м'язової тканин, пропорційним складанням, широкими плечима, опуклою грудною кліткою.

Конституція людини і здоров'я

Інтерес до вивчення конституціональних особливостей людини багато в чому обумовлений їх зв'язком з різною реакцією на одні і ті ж хвороботворні чинники. Відмічено, наприклад, що люди гиперстенического типу більш схильні до хвороб обміну речовин (цукровий діабет), захворювань жовчних шляхів, атеросклерозу, але рідше хворіють на інфекційні хвороби, туберкульоз. Артеріальний тиск має схильність до підвищення.

Люди атлетичної статури (нормостеники) частіше хворіють на гіпертонічну хворобу, ревматизм, гастрит з підвищеною кислотністю, виразковою хворобою шлунку і дванадцятипалої кишки.

Для гипостеников характерний ризик захворювання виразкою шлунку і дванадцятипалої кишки, вегето-судинна дистонія. Вони частіше страждають артеріальною гіпотонією, гастритом із зниженою кислотністю, більш схильні до захворювань органів дихання.

Конституція людини у великій мірі визначається успадкованими властивостями. Але в її формуванні помітну роль грають і зовнішні чинники, при тривалій дії яких цілком можливе коректування типу конституції, особливо в дитячому віці. Яким сформується конституціональний тип дитини до статевої зрілості і після багато в чому залежить від умов живлення, виховання, перенесених захворювань і інших причин. Проте при цьому зберігають своє значення і спадкові передумови до формування того або іншого типа.

Визначення типу темпераменту за допомогою тесту Айзенка

Одним з простих в користуванні і в той же час, достатньо інформативним і надійним серед опитувальників, направленим на визначення особових характерологических. темепераментных і поведінкових особливостей людини є особовий опитувальник Р. Айзенка, адаптований в ленінградському НИПНИ їм. У І. бехтерева

Дорослий варіант опитувальника містить 57 питань, кожен їх яких відноситься до однієї з трьох шкал:

  1. Шкала «эксграверсии-интроверсии» включає 24 питання;

  2. Шкала «Нейротизм-стабільність» включає 24 питання;

  3. Шкала «брехня-відвертість на межі цинізму» /или шкала асоціальної желательности»/ включає 9 питань.

Экстравертированность позначає спрямованість особи зовні, на навколишніх людей, предмети, події; интровертированность — спрямованість особи на себе, на власні переживання і думки.

Параметри «экстраверсия-интроверсия» і «нейротизм-стабільність» А. айзенк вважає базисними для визначення індивідуальності. Экстраверт і інтроверт розглядається як особи протилежні, створюючі полюси, між якими розташовується вся решта людей, що в тій чи іншій мірі наближаються до них.

По Г. айзенку типовий экстраверт — людина товариська, любить компанії, має багато друзів потребує людей, щоб поговорити з ними, не любить сам читати, вчитися і працювати. Він жадає збудження, ризикує, Діє під впливом моменту, імпульсний. Экстраверт любить каверзні жарти, не лізе за словом в кишеню, звичайно любить зміни, він безтурботний, добродушний, весел, вважає за краще рух, має тенденцію до агресивності, запальний. Його емоції і відчуття строго не контролюються, на нього не можна покластися

У протилежність экстраверту інтроверт спокійний, соромливий. Він віддає перевагу над спілкуванням з людьми книзі Стриманий і віддалений від всіх, окрім близьких

людей. Планує свої дії наперед не довіряє раптовим спонукам. Серйозно відноситься до ухвалення рішень, любить у всьому порядок. Контролює свої відчуття, рідко поступає агресивно, не виходить з себе декілька песимістичний, високо цінує етичні норми. Будь-які, неіснуючі справи, виконує сумлінно, з великою серйозністю і грунтовністю. На інтроверта можна покластися

Шкала «нейротизм-стабільність» виражає емоційну стійкість. Або нестійкість, стабільність-нестабільність.

Особи, що володіють високим рівнем нейротизма (нестабільністю). мають високу чутливість, емоційно лабильны, вразливі, схильні до дратівливості, тривожні, хвилюються по всякій дрібниці у них яскраво виражені вегетативні реакції: легко червоніють, бліднуть в неприятых ситуаціях виникає пітливість, пересихає в роті. Обличчя з низьким рівнем. нейротизма (з високою стабільністю) рідко хвилюються і співпереживають, їх важко вивести з себе. Часто їх вважають безсердечними по відношенню до інших людей.

Шкала брехні служить для виявлення обстежуваних з установкою на «соціальну бажаність». Це не брехня у власному сенсі, а бажання здаватися краще, прагнення підроблювати результати соціально схвалюємо норми. Високі показники за даною шкалою свідчать про необ'єктивність відповідей, можливу установочности або неспроможності самооцінки, тенденційності в своїй правоті.

Шкали экстра-интроверсии і нейротизма будуються у вигляді взаимопересекающихся під прямим кутом осей, на яких розмічені по 24 однакових інтервалу, відповідних кількості балів цих шкал. На горизонтальній осі (шкала екстраверсії) мінімальним значенням балів відповідає интровертируемая характеристика, максимальним (24 бали) экстравертированная На вертикальній осі (шкала нейротизма) мінімальним значенням відповідає стабільність, максимальним — нейротизм (нестабільність).

Співвідношення параметрів «экстраверсии-интроверсии» і «нейротизма - емоційній стабільності» дозволяє визначити темпераментні особливості людини.

Сангвінічний темперамент характеризується экстравертированностью, стабільністю за шкалою нейротизма. Сангвінік швидко пристосовується до нових умов, швидко сходиться з людьми, обшителен. У нього легко виникають і змінялися відчуття, міміка багата, рухома, виразна. За відсутності серйозних цілей, глибоких думок, творчої діяльності у сангвініка виробляється поверхневість і непостійність.

Холеричний темперамент характеризується экстравертированностью, нестабільністю (високим нейротизмом), емоційною нестійкістю. Дії холерика поривчасті. Він відрізняється підвищеною збудливістю, великою емоційністю. Проявів холеричного темпераменту значній мірі залежать від спрямованості особи. У людей з суспільними інтересами він виявляється в ініціативності. Энегичности, принциповості. Там, де немає багатства духовного життя, холеричний темперамент часто виявляється негативно в дратівливій афектній.

Меланхолійний темперамент також характеризується високим нейротизма, але на відміну від холеричного — интровертированностью. Реакції меланхоліка часто не відповідають силі подразника, особливо сильно у нього зовнішнє гальмування Йому важко довго на чомусь зосередиться. Сильні дії часто викликають у нього тривалу гальмівну реакцію. У нормальних умовах життя меланхолік — людина глибока, змістовна. За несприятливих умов меланхолік може перетворитися на замкнуту, боязливу, тривожну людину

Флегматичний темперамент характеризується интровертированностью (стабільністю) Нові форми поведінки у флегматика виробляються поволі, але є стійкими. Звичайно флегматик рівний і спокійний, він рідко виходить з себе, не схильний до афектів Залежно від умов, в одних випадках у флегматика можуть виникнути позитивні риси: витримка, глибина думок і т д.. в інших — млявість і байдужість до того, що оточує, лінь і безвілля.

Темпераментним особливостям відповідають певні характерологические особливості. «Круг Айзенка» дозволяє визначити 32 такі характеристики. Кожній з них відповідає певний сектор.

Тестування по методиці Айзенка можна проводити як індивідуально, так і в групі.

Обробка результатів опиту проводитися таким чином Відповіді випробовуваного порівнюються з «ключем». Збігу варіанту «ключа» з відповіддю випробовуваного привласнюється 1 бал. Підраховуються бали за кожною шкалою окремо. Починати підрахунок слід з шкали «брехні». Показник 4-5 балів за даною шкалою вже вважається критичними. При 5 і більш балах подальшу обробку можна не проводити. Оскільки бали за шкалою «брехні» необхідні лише для визначення відвертості і об'єктивності самооцінки випробовуваного, то в подальшій інтерпретації вони не беруть участь і не переносяться на круг. На горизонтальній осі знаходиться і проставляється крапка, відповідна значенню екстраверсії, а на вертикальній — нейротизма. Наприклад, у випробовуваного 5 балів по екстраверсії, крапка ставиться на п'ятому діленні горизонтальної осі, 19 балів по нейротизму. крапка ставиться на 19 діленні вертикальної осі. Перпендикуляри, опущені на 5 діленні горизонтальної шкали і на 19 вертикальної, при перетині визначають песимістичну як характерологическую особливість меланхолійного темпераменту.

Вважається, що якщо випробовуваний за шкалою «экстраверсия-интроверсия» набрав менше 12 балів, то у нього переважає интроверсия. а якщо більше 12 балів — то екстраверсія. Те ж за шкалою «нейротизм-стабільність»

Ключ:

Екстраверсія Э:

Так 1. 3. 8. 10. 13. 17. 22. 25. 27. 39. 44. 46. 49. 53. 56

Немає 5.15.20.29.32.34.37.41.51

Нейротізм (Н)

Так 2. 4. 7. 9, 11. 14. 16, 19. 21. 23. 26. 28. 31. 33. 35. 38. 40.43. 45. 47. 50

52. 55. 57

Брехня

Так 6. 24. 36

Немає 12. 18.30,42. 48.54;