Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальний комплекс з БД.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Ф’ючерсні угоди

Для кращого розуміння основи ф’ючерсного ринку, уявимо світ в якому він не існує. Так як ф’ючерсна торгівля з’явилася в США в сфері сільського господарства, розглянемо приклад в цій області. Уявимо американського фермера, який вирощує бавовну. Наприкінці літа він оглядає свої поля і оцінює, що в жовтні він зможе зібрати 50 тис. фунтів хлопку. Він знає, що на даний момент торговці бавовною готові платити 60 центів за фунт. Його витрати на виробництво бавовни складають 50 центів за фунт. Але він остерігається, що можливе падіння цін порівнянно з теперішнім рівнем залишить його без прибутку.

Які ж можливості у фермера? Намагаючись уникнути збитків, фермер зв’язується з текстильним фабрикантом і запитує, яку ціну він гарантує йому зараз за бавовну, який він поставить через два місяці? Текстильний фабрикант, маючи обов’язки на поставку тканин, остерігається підвищення цін на бавовну в жовтні і пропонує фермеру 60,5 центів за фунт. Ця договірна ціна і називається форвардною ціною.

Форвардна ціна коливається відповідно зі змінами очікувань відносно рівня ціни в майбутньому. З цього моменту на бавовну існує багато цін: ціна з негайною поставкою і ціни з поставкою в майбутньому.

Фермер і текстильний фабрикант укладають форвардний контракт, за яким фермер повинен поставити 50 тис. фунтів бавовни в жовтні. Форвардний контракт є фундаментом, на якому базуються ф’ючерсні ринки.

Продовжимо приклад. Припустимо, гарна погода веде до падіння цін на бавовну до 55 центів за фунт. В даному випадку фермер задоволений своїм рішенням про продаж, а текстильний фабрикант шкодує про зроблену закупку. Але гарна погода може привести до ще більшого падіння цін. Фабрикант хоче обмежити свої збитки. Він може це зробити двома способами.

По-перше, він буде намагатися анулювати контракт. Навіть якщо фермер буде згоден на це, він вимагатиме сплатити штраф в розмірі різниці між контрактною ціною 60,5 центів за фунт і поточною ціною 55 центів. Але отримавши штраф, у фермера не буде гарантій, що він знайде іншого покупця, тому фермер буде вимагати виконання контракту.

По-друге, фабрикант може знайти покупця на свій контракт. Але фабриканту необхідно буде заплатити цьому покупцю 5,5 центів за фунт як компенсацію різниці в цінах. Фабрикант, маючи бажання обмежити свої збитки, згоден на це, тому що він впевнений, що ціни будуть нижчими 50 центів за фунт на протязі найближчих тижнів.

Перекупник згоден придбати контракт. Він розраховує, що ціна до моменту збору врожаю піде вгору, і придбавши контракт за ефективною ціною 55 центів за фунт (60,5 –5,5), він пізніше зможе продати його з прибутком.

Наприкінці вересня ціни на бавовну дійсно зросли до 63 центів за фунт, и спекулянт перепродає контракт іншому текстильному фабриканту, який згоден компенсувати йому 2,5 цента за фунт (63 – 60,5).

Весь цей час фермер був інформований, хто є другою стороною контракту. В перший тиждень жовтня він повідомляє текстильному фабриканту, який на той час володів контрактом, що бавовну буде поставлено 15 жовтня. В цей день, після поставки бавовни, фермер отримує свої 60,5 центів, і контракт закінчує свою дію.

Фермер отримав 60,5 центів за фунт

Фабрикант заплатив 5,5 центів за фунт

Спекулянт отримав 8 центів за фунт

Другий фабрикант заплатив 63 цента за фунт

+60,5

-5,5

+8

-63

На кожній стадії форвардний контракт приносив користь його власнику, але практична користь була обмежена відсутністю гнучкості. Для учасників було б зручніше, якби форвардний контракт можна було б перевести або ліквідувати шляхом простого повідомлення. Іншими словами успіх форвардного контракту залежить від високої ліквідності.

Для підвищення ліквідності форвардних контрактів можливо було зробити наступне. Звернемося до нашого приклада.

  1. Знайти місце (біржу), де можна було б вести торгівлю на строк.

  2. Стандартизувати контракт, яким будуть торгувати на цій біржі.

  3. Для закріплення довіри до контракту біржа встановить певні фінансові вимоги до своїх учасників, а саме внесення депозиту кожною з сторін контракту.

Такі контракти біржа назве ф’ючерсними, а сама біржа стане таким чином ф’ючерсною.

Ф’ючерсний контракт – це угода між сторонами про поставку товару певної кількості і якості в певному місці і в певний час, укладений за правилами біржі. Ціна, за якою укладається ф’ючерсний контракт, визначається шляхом вільної конкуренції серед учасників торгівлі в операційний залі біржі.

Розбіжності в умовах форвардних і ф’ючерсних контрактів можна побачити у таблиці.