Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчальний комплекс з БД.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Тема 2. Сутність біржової діяльності. Класифікація і види бірж. Регулювання біржової діяльності. Основи функціонування товарних бірж.

Еволюція форм ринкової торгівлі. Виникнення та розвиток бірж. Економічна природа бірж. Біржа як інструмент ринку. Історія формування біржового механізму. Тенденції розвитку світової біржової торгівлі. Роль бірж у ринковій економіці. Огляд розвитку міжнародної біржової торгівлі. Основні етапи розвитку світової біржової торгівлі.

Правові засади діяльності бірж в Україні. Роль держави в регулюванні біржової торгівлі. Взаємозв’язок біржового механізму з державним регулюванням. Законодавчі акти України, що регулюють діяльність бірж. Етапи розвитку біржової торгівлі на території України.

Умови розвитку бірж у ринковій економіці. Функції бірж: основні та додаткові.

Ознаки класифікації бірж. Характеристика видів бірж. Характеристика та головні тенденції розвитку бірж в Україні на сучасному етапі. Порівняльна характеристика бірж України та світових бірж за організаційно-правовими формами.

Світовий досвід функціонування товарних бірж.

Правовий статус біржі. Завдання діяльності товарних бірж, їх права. Принципи організації товарної біржі. Порядок створення товарної біржі. Структура підрозділів біржі, їх функції.

Література: 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8.

Тема 3. Функціонування біржового ринку. Види біржового ринку. Біржові ігри та механізм ціноутворення.

Порядок проведення біржових торгів. Учасники та відвідувачі торгів. Біржові угоди з реальним товаром, їх особливості, класифікація, характеристика. Біржові угоди на строк: класифікація і характеристика. Мета та особливості здійснення біржових операцій. Характеристика біржових спекуляцій. Документи, що застосовуються в біржовій практиці.

Особливості ціноутворення на товарних біржах. Принципи формування цін на біржах. Види біржових цін. Механізм їх утворення. Структура елементів біржової ціни: їх характеристика. Сутність біржового котирування цін. Основні правила котирування цін на біржах. Фактори, що впливають на формування біржових цін.

Закономірність поведінки цін в залежності від фаз розвитку ринку та конкретних ринкових ситуацій. Особливості прогнозування цін на біржові товари. Характеристика основних видів цінової стратегії продавця на товарній біржі. Основні форми цінової політики продавців на товарній біржі.

Сутність біржової кон’юнктури. Мета її вивчення. Етапи вивчення біржової кон’юнктури. Система показників для нагляду за пропозиціями товарів та укладеними угодами. Сутність терміну “настрій біржового ринку”. Порядок відображення результатів поточного нагляду за біржовою кон’юнктурою. Стан аналізу поточної біржової кон’юнктури. Характеристика методів прогнозування біржової кон’юнктури.

Сутність ф’ючерсної торгівлі. Ретроспективний огляд історії виникнення ф’ючерсних бірж. Спільні та відмінні риси, що притаманні форвардним та ф’ючерсним угодам. Особливості, що притаманні ф’ючерсній біржі. Роль клірингової палати при укладанні ф’ючерсних угод. Стандартизація типового ф’ючерсного контракту. Сутність біржових спекуляцій з ф’ючерсами. Сутність біржових спекуляцій з реальним товаром. Аут-трейд в біржовій торгівлі. Арбітраж та спред в біржовій практиці.

Сутність та види хеджирування. Коротке та довге хеджирування. Розрахунки цінових ризиків. Біржові бюлетені: значення, зміст. Види та характеристика прямих розрахункових документів, що використовуються в біржовій практиці. Поняття про єдиний базис біржового контракту. Механізм його розробки. Операція факторингу: сутність, значення.

Література: 4, 5, 11, 12, 20, 21, 30, 35.