Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 4-н.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
349.7 Кб
Скачать

Методична довідка

Мобільні тракторні кормороздавачі набули широкого поширення своєю універсальністю, мобільністю, широким діапазоном дозування і економічною доцільністю.

Але вони мають і суттєві недоліки: потреба у тракторі, який є джерелом газового і звукового забруднення, вимагає широких кормових проходів і затрат праці на відкривання і закривання дверей (воріт).

Налагодження на норму видачі забезпечують зміною подачі маси на поперечний транспортер і зміною поступальної швидкості трактора. Регулювання подачі здійснюють зміною швидкості поздовжнього транспортера, яка регулюється зміною величини холостого ходу собачки храпового механізму.

Налагодження кормороздавача на задану норму видачі здійснюють таким чином :

  • визначають подачу кормороздавача, кг/с :

Q = G/t

де Gкількість корму , який виданий кормороздавачем при стаціонарній роботі , кг ;

t – тривалість видачі, с.

  • визначають фактичну швидкість руху агрегата , м/с:

vф = l/t,

де lконтрольна відстань, м;

tчас, за який агрегат проїде відстань l , с.

  • визначають питому видачу корму , кг/м :

g = Q / vф,

- розраховують разову видачу корму gп і співставляють із необхідною разовою видачею згідно раціону gр , кг/гол ;

gп = g lф ,

де lф - питомий фронт годівлі , м/гол;

- якщо gп gр , то виконують переналагодження кормороздавача до тих пір, поки не буде виконуватись умова gп = gр.

Регулюють кормороздавач виходячи із отриманих розрахункових даних і здійснюють контрольне роздавання корму у годівниці або на підлогу. Потім збирають корм на довжині 1м і, зваживши його, співставляють із розрахунковим значенням g.

Якщо отримане значення відповідає розрахунковому g , то кормороздавач налагоджений правильно, а якщо ні, то виконують переналагодження кормороздавача. Під час контрольного роздавання двигун трактора повинен працювати на номінальних обертах. У протилежному випадку будуть мати місце збої у технологічному процесі роботи і не буде забезпечена норма видачі.

Кормороздавачі КТУ-10 і КТУ-10А призначені для виконання таких сільськогосподарських робіт: транспортування і дозованого роздавання подрібнених кормів і кормосумішок великій рогатій худобі, вівцям і іншим тваринам і перевезення різних сільськогосподарських вантажів із вивантаженням назад; дозованого подавання подрібнених кормів до засобів завантаження кормосховищ і до внутрішньофермерських стаціонарних роздавачів кормів.

Рис. 1. Кормороздавач КТУ-10:

1 – дно кузова; 2 – задній борт; 3 – боковий борт; 4 – надставний борт; 5 – огороджувальні щитки; 6 – боковина; 7 – бітери; 8 – відбивач; 9 – передній борт; 10 – ящик для інструмента; 11 – поперечний транспортер; 12 – привід; 13 – гальмівний пристрій; 14 – вал; 15 – ходова частина; 16 – додатковий транспортер; 17 – ланцюги; 18 – задній ліхтар і покажчик поворотів

Рис. 2. Тракторний універсальний кормороздавач КТУ-10А:

1 – блок бітерів; 2 – днище; 3 – боковий борт; 4 – ходова частина; 5 – поздовжній транспортер; 6 – поперечний транспортер; 7 – привод; 8 - сниця

Кормороздавачі використовують у літніх таборах, на вигульних майданчиках, на фермах і в типових тваринницьких приміщеннях із висотою і шириною воріт 2600 мм, шириною кормового проходу не менше 2200 мм і висотою годівниць до 750 мм.

Кожен кормороздавач випускається у двох виконаннях: для роздавання корму на одну сторону (з одним полотном поперечного транспортера) і на дві сторони (із двома полотнами цього транспортера).

Ці два кормороздавачі являють собою двовісні тракторні причепи, в кузові яких змонтовані механізми для пересування, рихлення і дозованого вивантаження кормів.

Кормороздавач КТУ-10 для підвищення безпеки обладнаний гальмами, ресорними підвісками передніх і задніх коліс і сигнальним електрообладнанням.

Основою кузова є днище у вигляді жорсткої рами, на якій змонтовано блок бітерів і вивантажувальні механізми (поздовжній скребковий і поперечний стрічковий транспортери). Передні колеса кормороздавача обладнані гальмами із гідроприводом.

Кормороздавач КТУ-10А порівняно із кормороздавачем КТУ-10 має такі переваги:

  • підвищену надійність роботи транспортера за рахунок застосування круглоланкового каліброваного ланцюга поздовжнього транспортера замість втулко-роликового ланцюга;

  • можливість швидкого знімання і встановлення скребків при їх заміні і ремонті завдяки кріпленню скребків до ланцюга повздовжнього транспортера за допомогою пальців фіксаторів;

  • покращену оглядовість бітерів і транспортерів кормороздавача із робочого місця тракториста за рахунок зменшення висоти нахилу верхньої частини переднього борта;

  • підвищену надійність полотен поперечного транспортера внаслідок застосування нового з’єднання його стрічки за допомогою пластин і болтів;

  • зменшене навантаження на ланцюги приводу бітерів і спрощену конструкцію привода за рахунок окремого привода бітерного блоку (який складається із двох, а не трьох, як КТУ-10, бітерів) і повздовжнього транспортера;

  • підвищену безпеку роботи кормороздавача завдяки застосуванню пневматичного приводу гальм на всі чотири колеса взамін гідравлічного, а також механічного гальма на задні колеса.

Робочі органи кормороздавача приводяться в рух від валу відбору потужності трактора через карданну передачу. Кормороздавачі КТУ-10 і КТУ-10А агрегатуються із тракторами класу 0,9 і 1,4.

Технологічні характеристики кормороздавачів КТУ-10 і КТУ-10А наведені в таблиці 1.

Робочий процес. У кузов роздавача завантажувальними засобами завантажують попередньо підготовлені корми, грубі корми завчасно подрібнюють. Після доставки до місця годівлі тварин тракторист включає ВВП трактора і роздавач, рухаючись вздовж годівниць, видає корм на один або два боки.

При цьому поздовжній транспортер переміщує корм, що знаходиться на ньому, до бітерів. Останні зчісують, розпушують і скидають корм на поперечні транспортери, які подають його до годівниць.

Поздовжній транспортер приводиться в дію шатунно-храповим механізмом, який дозволяє змінювати норму видачі корму. За один оберт вала нижнього бітера шатун здійснює подвійний хід (вперед-назад). Робоча собачка шатуна, знаходячись у зачепленні із храповим колесом, повертає його на певний кут. Оскільки храпове колесо жорстко з’єднане із валом поздовжнього транспортера, останній також переміститься на певну відстань вперед і подасть корм до бітерів.

Таблиця 1. Технічні характеристики мобільних кормороздавачів

Показник

КТУ-10

КТУ-10А

РММ-5

РСП-10

КУТ-3А

Продуктивність, при роздаванні силосу, т/год

80

80

2-14

120

40

Норма видачі корму на 1 м довжини годівниці, кг:

10…50

силосу, сінажу

10…25

3…25

2…41

-

-

зеленої маси

15…35

15…35

5…35

-

-

грубих подрібнених кормів

2…6

2…6

2…6

-

-

Довжина різки корму, що змішується, мм

30

Тривалість змішування, хв

3…5

6…10

Нерівномірність змішування, %

± 15

Відхилення від заданої норми видачі, %, не більше

±15

±15

±15

±15

-

Кількість ступенів зміни норми видачі

6

6

-

-

-

Місткість кузова, м3

10

10

4,6

10

3

Вантажопідйомність, т

3,5

3,5

1,75

3

Споживана потужність, кВт

13,3

7,5

5,9

29…36

-

Колія, мм

1600

1600

1545

1600

1500

Радіус повороту по сліду зовнішнього колеса, мм

6500

6500

5500

6000

6700

Транспортна швидкість,км/год

30

30

20

20

16

Габаритні розміри, мм:

довжина

6175

6670

5260

5570

4160

ширина

2300

2270

1870

2320

2550

висота

2440

2450

1870

2700

2040

Маса , кг

2250

2300

1490

4200

1600

Регулювання. Якщо ексцентриковий диск повернути проти годинникової стрілки, він перекриває частину зубців храпового колеса і собачка повертає його на менший кут. Внаслідок цього зменшиться подача поздовжнього транспортера і менше корму надійде до бітерів. І навпаки , якщо ексцентриковий диск повернути за годинниковою стрілкою, збільшиться відкриття зубців храпового колеса, собачка поверне його на більший кут і транспортер подасть більше корму до бітерів. Отже, норму видачі корму регулюють зміною подачі поздовжнього транспортера. Окрім цього, норму видачі можна регулювати зміною швидкості руху кормороздавального агрегату.

Рис. 3. Встановлення собачок на храповому механізмі при регулюванні подачі та напрямків руху поздовжнього транспортера (а – вперед; б – назад) КТУ-10:

1 – фіксатор; 2 – храпове колесо; 3 – собачка; 4 – кожух; І і ІІ – максимальна і мінімальна подача

Рис. 4. Налагоджування храпового ме­ханізму для зміни норми видачі та напрямку руху поздовжнього транспортера КТУ-10А вперед (а) або на­зад (б):

1 - рукоятка; 2 - сектор; 3 - храпове колесо; 4 - диск; 5 - робоча собачка; 6 - фіксуюча собачка

При розвантаженні кормів через відкритий задній борт змінюють положення робочої та фіксуючої собачок по відношенню до храпового колеса на протилежне (переставляють пружини на інше плече).

Підготовка до роботи. В процесі експлуатації для нормальної роботи роздавача необхідно виконати регулювання. Так, натяг ланцюгів поздовжнього транспортера регулюється натяжними гвинтами. Натяг вважається нормальним, якщо стріла прогину становить 120-200 мм. Приводні ланцюги регулюють переміщенням натяжних зірочок. Стріла прогину при цьому повинна бути в діапазоні: 10-17 мм – для ланцюга приводу нижнього бітера, 12-20 мм – для решти ланцюгових передач.

Стрічку поперечного транспортера натягують за допомогою натяжного пристрою так, щоб стріла прогину холостої вітки була в межах 33-55 мм.

Запобіжну муфту регулюють затяжною гайкою, стискаючи регулювальну пружини до тих пір , поки не буде чути потріскування під час роботи роздавача. Поздовжній міжвитковий зазор пружини повинен бути не менше 2 мм.

Технічне обслуговування. Для підтримання кормороздавача у роботоздатному стані виконують щозмінне (ЩТО) і періодичні технічні обслуговування (ТО) машини. Щозмінне технічне обслуговування проводять після кожної зміни, а періодичні технічні обслуговування проводять через 110 годин роботи машини перше технічне обслуговування машини ТО-1 і через 660 годин друге технічне обслуговування ТО-2, яке поєднують із сезонним технічним обслуговуванням.

Щозмінне технічне обслуговування включає такі операції: перед пуском роздавача перевіряють тиск в шинах і стан покришок, справність огорожі карданних і ланцюгових передач, прокручують вручну (ломом через виделку телескопічного вала) його механізми, перевіряють роботу без навантаження і стан гальм, світлосигналізації, змащують машину відповідно до схеми мащення. Після закінчення роботи очищають машину від залишків корму і бруду, перевіряють справність запобіжних муфт, кріплення , натяг ланцюгів транспортера.

При проведені ТО-1 спочатку виконують всі операції ЩТО і, крім цього, регулювання поздовжнього і поперечного транспортерів, привідних ланцюгів, перевірку технічного стану деталей поворотного механізму передніх коліс, регулювання сходження передніх коліс (4-8 мм), зазор між штовхачем і поршнем гальмівного циліндра (КТУ-10).

До операцій ТО-2 входять всі операції ТО-1, а також : регулювання зазору між колодками і гальмівними барабанами коліс, перевірка стану приводних ланцюгів поздовжнього і поперечного транспортерів, приводів верхнього, середнього і нижнього бітерів (КТУ-10), стану напрямних зірочок, підшипників і шестерень конічної пари редуктора, заповнення робочою рідиною гальмівної системи (КТУ-10).

Малогабаритний мобільний кормороздавач РММ-5,0 призначений для транспортування і видачі у годівниці подрібнених грубих і соковитих кормів, жому, коренебульбоплодів у тваринницьких приміщеннях із шириною кормового проходу не менше 1400 мм і висотою годівниць не більше 750 мм.

Основними складовими частинами роздавача є рама із ходовою частиною і сницею, кормороздавальний пристрій, електрообладнання, пристрій для встановлення змінної колії ходової частини.

Рис. 5. Схема кормороздавача РММ-5:

1 – рама; 2 – кузов; 3 – бітер; 4 – карданна передача; 5 – напіввісь коліс; 6 – колесо; 7 – поперечний транспортер; 8 – домкрат; 9 – поздовжній транспортер

До ходової частини входить поворотний круг пристрою для встановлення змінної колії, балки, піввісь, колеса, гідроциліндр і тяги. Ходова частина – одновісна. Змінюють колію ходової частини кормороздавача переміщуючи вісі коліс за допомогою гідроциліндра. Паралельність коліс в цьому випадку забезпечується тягами. Спеціальні упори обмежують поворот кормороздавача, а також служить для встановлення необхідної ширини колії.

Кормороздавальний пристрій складається із поздовжнього, поперечного транспортерів і блоку бітерів. Блок бітерів складається із верхнього і нижнього бітерів і двох боковин, а кожен із бітерів являє собою трубу із привареними до неї цапфами і гребінками.

Кормороздавач може роздавати корм як на один так і одночасно на два боки. Агрегатується РММ-5 із тракторами класу 0,6 і 0,9 , а робочі органи приводяться в дію від ВВП.

Технічна характеристика кормороздавача РММ-5 наведена в таблиці 1.

Технологічний процес роздавання кормів аналогічний роздаванню роздавачами КТУ-10. Норма видачі, також, регулюється зміною подачі поздовжнього транспортера за допомогою шатунно-храпового механізму , а також зміною швидкості руху агрегату під час роздавання.

При експлуатації кормороздавача РММ-5 рекомендується виконувати ЩТО, а також періодичні технічні обслуговування ТО-1 (через 40…50 годин роботи) і ТО-2 (через півроку роботи).

Операції технічних обслуговувань кормороздавача РММ-5 аналогічні операціям технічних обслуговувань КТУ-10 (крім регулювання сходження).

Пристосування ПКТУ-10 і ПРММ-5 до кормороздавачів. До мобільних кормороздавачів КТУ-10 і РММ-5 промисловістю випускаються пристосування ПКТУ-10 і ПРММ-5. Ці пристосування призначені для внутрішньофермерського транспортування і дозованого роздавання сипких або гранульованих концентрованих кормів у годівниці окремо або одночасно із подрібненою масою стеблових кормів чи коренеплодів під час руху кормороздавача вздовж фронту годівлі. Роздавання може проводитись в типових корівниках,на вигульних майданчиках, літніх таборах на одну або дві сторони.

Техніко-економічні показники пристосувань наведені в таблиці 2.

Рис. 6. Схема пристосування ПКТУ-10А

Таблиця 2. Технічні характеристики пристосувань ПКТУ-10 і ПРММ-5

Показник

ПКТУ-10

ПРММ-5

Продуктивність, т/год

1,2…19,1

0,9…14,6

Кількість ступенів регулювання норми роздавання

8…12

8…12

Необхідна потужність приводу, кВт

3,25

2,6

Місткість бункера для комбікорму, м3

0,8

0,4

Габаритні розміри пристосування із кормороздавачем, мм:

довжина

6175

5260

ширина

2300

1870

висота

2440

2155

Маса, кг

315

260

Пристосування аналогічні за будовою , навішуються на кормороздавачі КТУ-10 і РММ-5. Вони складаються із бункера з дозатором, кришки з механізмом керування приводу дозатора, який забезпечує ступеневе регулювання норми видачі концкормів. Привод дозатора здійснюється від валу бітера. На горловині бункера знаходиться металева сітка.

Регулювання норми роздавання в обох пристосуваннях здійснюється зміною положення цівкового колеса коробки передач і зміною зірочок ланцюгової передачі.

Причіпні роздавачі – змішувачі РСП-10 і РСП-10А призначені для приймання необхідної дози компонентів раціону (концентрованих кормів із добавками, подрібненої соломи і сіна, сінажу, силосу, гранул і інших компонентів), транспортування корму , його змішування і рівномірного роздавання отриманої кормосумішки на комплексах, фермах і відгодівельних майданчиках великої рогатої худоби і овець. При цьому ширина кормового проходу повинна бути не менше 2,2 м, висота воріт приміщень не менше 2,7 м і їх ширина не менше 2,6м, а висота годівниці не більше 750 мм. Ці кормороздавачі агрегатуються із тракторами класу 1,4.

Роздавач складається з ходової частини, рами, кузова та причіпного пристрою.

Рис. 7. Схема робочого процесу роздавача-змішувача РСП-10:

1 – ходова частина; 2 – механізм приводу; 3 – кузов; 4 – заслінка; 5 – верхні шнеки рама; 6 – нижній шнек коробка ланцюгових передач; 7 – рама 8 – ваговий пристрій; 9 – вивантажувальний транспортер

Ходова частина являє собою дві колісні пари, встановлені на коливальних балансирах. Рама із сницею виготовлені із гнутого профілю і є базою кузова. Кузов (з листової сталі) має боковий люк для вивантаження кормів та коробку ланцюгових передач, розміщену на задній стінці нижній та верхній шнеки складаються з труб , на кінцях яких приварені стрічки з лівою та правою навивками. В середній частині нижнього шнека замість стрічки приварені два пальці. Обидва верхні шнеки на торцях мають відбійні стрічки і пальці , які запобігають ущільненню маси біля торцевих стінок кузова і підвищують ефективність змішування компонентів

До складу вивантажувального транспортера входять каркас, ланцюгово-планчасте транспортне полотно, ведучий вал і натяжна вісь. На ведучому валу змонтована муфта автоматичного включення транспортера. Засувка бокового люка для вивантаження кормів виготовлена з листової сталі і приводиться в дію гідроциліндром.

Робочий процес. Кормові компоненти подають в бункер завантажувачами, транспортерами чи іншими технічними засобами. Змішування їх відбувається за допомогою шнеків при транспортуванні агрегату до місця роздавання кормів. Два верхніх шнеки транспортують верхній шар маси від середини до торцевих стінок кузова звідки вона потрапляє на нижній шнек, а останній подає корм до середини кузова, де розміщений вивантажувальний транспортер. За рахунок такого переміщення корму в кузові утворюються два контури змішування.

Шнеки-мішалки включають перед завантаженням компонентів у кузов. При чому малооб’ємні та рідкі компоненти завантажують в останню чергу.

Для роздавання кормосумішок тракторист за допомогою гідросистеми опускає напрямний потік і відкриває засувку. При цьому автоматично включається вивантажувальний транспортер і кормосумішка подається в годівниці. Після роздавання корму засувка закривається, і цикл змішування повторюється.

Модернізований роздавач - змішувач РСП-10А порівняно із РСП-10 має ряд переваг. Для зниження маси машини і її висоти застосована безрамна схема. Кузов РСП-10А виконаний несучим і виконує роль рами. Причіпна сниця приварена до передньої торцевої і нижньої частини кузова. В зв’язку із ліквідацією рами вивантажувальний транспортер і вивантажувальне вікно кузова зміщене до передньої торцевої частини кузова. Зміщення транспортера привело до зміни конструкції шнеків: два верхні шнеки виконані у РСП-10А із правою навивкою витків і із збільшеним кроком. В результаті вказаних змін конструкції схема переміщення компонентів корму стала одноконтурною по всій довжині кузова, а вага машини знизилась на 380 кг.

Вал приводу в машині РСП-10А обладнаний запобіжною муфтою для захисту від поломок деталей і розривів ланцюгів вивантажувального транспортера під час перевантажень. У конструкцію підвіски валів приводів коробки змішувача і вивантажувального транспортера введені три сферичних підшипника закритого типу із одноразовим мащенням, що зменшує число точок мащення. Застосовані шарніри карданного валу із одноразовим мащенням.

Для визначення ступеню відкриття заслінки із місця механізатора в конструкції привода засувки передбачено спеціальний пристрій із поділками.

Кормороздавач КУТ-ЗА призначений для перевезення і роздавання у годівниці концентрованих, сухих, вологих та напіврідких кормів у свинарниках-відгодівельниках.

Конструкція кормороздавача передбачає його викорис­тання як змішувача кормів з подальшим їх перевезенням та роздаванням. В цьому випадку завантаження бункера не повинно перевищувати 2/3 його корисної місткості, яка зна­ходиться між вітками транспортера.

Агрегатують роздавач з тракторами класу 1,4, привод здійснюється від ВВП трактора.

Кормороздавач - це одновісний причіп із змонтованим на ньому кузовом, всередині якого знаходиться ланцюгово-скребковий транспортер, призначе­ний для змішування кормів (рис. 8).

Рис. 8. Кормороздавач КУТ-3А:

1 – з’єднувальний вал з ВВП трактора; 2 – вивантажувальний шнек; 3 – ручка; 4 – заслінка; 5 – скребковий транспортер; 6 – бункер; 7 – рама з опорними колесами; 8 – кожух шнека; 9 – важіль; 10 – домкрат; 11 - редуктор

У правій боковині кузова є експлуатаційно-завантажу­вальний люк, через який надається можливість проводити огляд, обслуговування та ремонт вузлів, розміщених всере­дині кузова, а також завантаження його вручну. Для механізованого завантаження кормів у верхній частині кузова виготовлене вікно. Для зливання води та видалення лиш­ків корму з кузова, а також для проведення інших операцій обслуговування кормороздавача служить експлуатаційний люк, розміщений внизу задньої частини кузова.

Вивантажувальна коробка закріплюється болтами до передньої стінки кузова. Для перекривання вивантажу­вального вікна у верхній частині передньої стінки кузова розміщена засувка, керування якою здійснюється важелем. До вивантажувальної коробки кріпиться роздавальний пристрій із шнеком. На кожусі пристрою шарнірно встановлений лоток, по якому корм подається у годівниці. Керуван­ня лотком здійснюється за допомогою гідроприводу від гідросистеми трактора.

У передній частині рами кормороздавача розміщений механізм приводу, який складається із шарнірної переда­чі, проміжного вала, запобіжної муфти, конічного редукто­ра та приводних ланцюгів.

Завантаження роздавача здій­снюється завантажувальними засобами через верхнє вікно кузова. При завантаженні сипучих кормів необхідно періо­дично включати в роботу ланцюгово-скребковий транспор­тер.

При змішуванні кормів транспортером вивантажувальне вікно повинно бути закритим, а шнек роздавального прист­рою - відключеним. Тривалість змішування залежить від кількості та фізико-механічних ,властивостей складових компонентів корму. В середньому період змішування кор­мів становить 6-10 хв.

Під'їхавши до годівниці, тракторист відкриває засувку вікна роздавального пристрою на відповідну норму видачі корму, гідроприводом встановлює у робоче положення ло­ток над годівницею, включає ВВП і, переміщуючись уздовж кормового проїзду з необхідною швидкістю, починає роздавання кормів. Безпосередньо при роздаванні включа­ється шнек роздавача, корм скребками транспортера на­правляється у вивантажувальну коробку, а далі шнеком спрямовується по лотоку в годівницю.

Якщо годівниці розташовані з обох боків кормового проїзду, необхідно заїхати у тваринницьке приміщення з протилежного боку і аналогічно здійснити роздавання кор­му.

При транспортуванні кормороздавача лоток встановлюють у транспортне положення.

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЖИТОМИРСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРОЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет механізації сільського господарства

ІІІ курс

факультет механізації сільського господарства

кафедра механізації

землеробства і тваринництва