Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція реферат.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
124.42 Кб
Скачать

Висновки

Висновки за обсягом повинні бути меншими, аніж вступ.

Висновки відображають результати виконаної роботи і мають відображати наслідки поставленої у вступі мети і завдань.

Вони можуть містити повтор основних тез роботи, щоб акцентувати на них увагу читачів (слухачів), містити загальний висновок, до якого прийшов автор реферату, а також пропозиції для подальшої наукової розробки питання і т.п. Ніякі конкретні випадки, факти, цифри не аналізуються.

У них потрібно висвітлити такі аспекти:

  • оцінити ступінь досягнення мети і виконання завдань роботи;

  • перерахувати і стисло охарактеризувати відомі наукові підходи досліджених проблеми, а також виділення нових аспектів, дискусійних питань, що підлягають подальшому вивченню;

  • визначити, що є цінним у реферованих роботах, що вимагає додаткового аналізу й уточнення, а що викликає сумніви.

Списки використаних джерел

До списку використаних джерел заносяться використані під час роботи над рефератом першоджерела, оформлені відповідно до вимог.

Бажано щоб було два списки літератури – один відповідав знайденим у бібліотеці книжкам та журналам, інший – додатковий, для джерел знайдених в мережі Інтернет.

Додатки

У розділі розміщується цифровий матеріал у вигляді таблиць, креслення, діаграми, схеми, графіки, фотографії і т.п., який повинен доповнювати і пояснювати текст, робити його більш наочним і дохідливим.

Традиційно вважається, що написання вступу до реферату найбільш складна частина його роботи, і це зрозуміло, оскільки починати з цього роботу над рефератом не варто. Вступ пишуть, коли роботу над змістовим наповненням завершено.

А коли основна робота над рефератом закінчена, потрібно правильно оформити його. Насамперед визначитися з обсягом. У рамках розумного, він не повинен бути більш як 12—15 сторінок на стандартних листах (формат А4).

До написання реферату ставляться певні вимоги, зокрема:

  • передовсім він виконується на запропоновану тему;

  • його виконують державною мовою;

  • реферат має відповідати визначеній планом структурі, визначається потребою розкриття проблеми (не більше 20 рукописних сторінок);

  • реферат повинен бути охайно і грамотно оформлений у мовному та стилістичному плані.

  1. Критерії оцінювання студентських рефератів.

Розпочинаючи написання реферату, володіючи багатим і різноманітним матеріалом, необхідно пам'ятати - і це головне - якими вимогами потрібно керуватися, за якими критеріями буде оцінюватися ваша робота, чи будуть її читати, чи слухати (мова йде не про оцінку в балах!).

Зазвичай реферати в рамках навчального процесу оцінюються за наступними основними критеріями:

  • актуальність змісту, високий теоретичний рівень, глибина й повнота аналізу фактів, явищ, проблем, що відносяться до теми;

  • інформаційна насиченість, новизна, оригінальність викладу питань;

  • простота і дохідливість викладу;

  • структурна організованість, логічність, граматична правильність і стилістична виразність;

  • переконливість, аргументованість, практична значимість і теоретична обґрунтованість пропозицій і висновків, зроблених у рефераті.

Оцінка за виконання реферату виставляється згідно нормативних документів.

5 балів (відмінно) виставляється студенту, який при підготовці та захисту реферату показав високий рівень знань з логіки, повно та правильно обґрунтував та розкрив, зміг зробити докладні висновки. При захисті реферату дав вірні відповіді на всі додаткові питання, виявив глибокі, свідомі, міцні знання програмного матеріалу, точне виконання завдань творчого характеру. Студент вичерпно, впевнено, аргументовано, послідовно, логічно, струнко й переконливо виклав теоретичний матеріал. Робота виконана студентом старанно і має бездоганне зовнішнє оформлення.

4 бали (добре) виставляється студенту, який при підготовці та захисту реферату правильно та змістовно розкрив тему, але допускає при викладі матеріалу окремі неточності, незначні порушення послідовності викладу, переконливість аргументів недостатньо виразна. Робота виконана студентом старанно, має добре зовнішнє оформлення.

3 бали (задовільно) виставляється студенту, який при підготовці та захисту реферату розкрив тему реферату. Під час захисту реферату, дав правильні відповіді на деякі питання реферату, знає основні теоретичні положення, що розкриваються в темі, але не засвоїв їх деталей, допускає певні неточності. Припускав порушення логічної послідовності при викладі тексту, має задовільне зовнішнє оформлення роботи.

2 бали (незадовільно) виставляється студенту, який написав реферат з урахуванням всіх вимог, але не захистив його.