Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція дошк вік .doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
111.1 Кб
Скачать

Лекція 5 Тема: Морфологічні та функціональні особливості дітей дошкільного віку: нервова, опорно-рухова та серцево-судинна система.

Мета: поглибити теоретичні знання з питань закономірностей росту та розвитку дітей молодших вікових груп, ознайомити студентів з особливостями будови та функцій основних фізіологічних систем дітей дошкільного і преддошкільного віку.

Професійна спрямованість: дана тема допоможе майбутнім вчителям при роботі з дітьми різних вікових груп.

Основні поняття: вища нервова діяльність, сон, сновидіння, систолічний об’єм крові, хвилинний об’єм крові, провідна система серця.

Методи: розповідь, бесіда.

Питання по темі для самостійного вивчення:

1.Типи вищої нервової діяльності (за Павловим).

2. Хімічний склад кістки.

3. Сон та його гігієнічне значення.

Запитання для самоаналізу та самооцінки:

1. Логічні задачі. Чому у дітей дошкільного віку величина АТ нижча, порівняно з дорослими?

Які чинники призводять до змін форми хребта у цьому віці?

2. Творчо – фахові завдання: Особливості розвитку дітей дошкільного віку

Системи організму

Особливості розвитку

Нервова система

Опорно-рухова

Вища нервова діяльність

Серцево-судинна

План

  1. Розвиток нервової системи у дошкільному віці.

  2. Анатомо-фізіологічні особливості опорно-рухового апарату.

  3. Активізація рухової діяльності дошкільників.

  4. Особливості вищої нервової діяльності у дітей дошкільного віку.

  5. Особливості серцево-судинної системи дітей дошкільного віку.

Вступ

Переддошкільний та дошкільний вік (відповідно 1-3 та 4-6 р.) є одним із важливих етапів розвитку дитини. Саме на цей період припадає ряд критичних періодів розвитку людини. Цей перід вважають сенситивним по відношенню до становлення процесів вищої нервової діяльності людини.

Раннє дитинство (ясельний період, 1–3 роки) характеризується тим, що дитина починає самостійно ходити, бігати, швидко костеніє скелет, харчується тією самою їжею, що й дорослі. До двох років у дитини з’являються всі 20 молочних зубів. Збільшується головний мозок, інтенсивно розвивається мова. Тривалість фізіологічного сну поступово зменшується, функції захисного опору й адаптації до мінливих умов середовища, зокрема функція теплорегуляції, продовжують розвиватись.

Після двох років абсолютні та відносні величини річних приростів розмірів тіла швидко зменшуються.

У дошкільному періоді (перше дитинство, 4–7 років) дуже швидко відбувається психічний розвиток дитини за рахунок моторики. Триває процес окостеніння скелета. У кінці періоду починається заміна молочних зубів на постійні. Продовжують розвиватися коркові та підкоркові центри головного мозку, закінчується формування чіткої мови. У цьому віці формуються риси характеру. До семи років закінчується диференціювання структури кори головного мозку, а також інтенсивний ріст маси головного мозку.

Гальмівний контроль кори мозку над інтенсивними реакціями підкірки починає розвиватися помітніше, ніж у шкільному віці.

Починаючи із шести років, у дитини з’являються перші постійні зуби: перший – моляр (великий корінний зуб) і медіальний різець на нижній щелепі.

Від одного до семи років вторинні статеві ознаки мало-виражені, переважає «тип малої дитини» з відносно великою головою, порівняно короткими кінцівками. У цьому віці мускулатура слабка, м’язи не здатні до сильних і тривалих скорочень. Тулуб чітко не поділяється на грудний і черевний відділи. Вигини хребта ще не сформовані, велика рухливість суглобів, слабко розвинений щелепний апарат. Цей період називають «нейтральним дитинством», оскільки хлопці та дівчата майже не відрізняються за розмірами й формою тіла.