Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція реферат.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
124.42 Кб
Скачать
  1. Технологія написання рефератів.

Під час роботи над проектом написання реферату допомагає узагальнити теоретичні або наукові положення, систематизувати досвід вже відомих розробок або наукових праць з досліджуваної проблеми і, є складовою частиною портфоліо проекту.

Якщо тема складна, то може бути складено декілька рефератів, особливо, якщо проект колективний. До зібраної та скомпонованої інформації можна неодноразово звертатись та використовувати для уточнення певних теоретичних положень у продовж всього терміну роботи над проектом.

Робота над рефератом передбачає вироблення у студента:

  • вміння аналізувати, порівнювати та узагальнювати різні факти, явища, події, погляди, ідеї, підходи, вміння формулювати висновки;

  • поглиблення знань студента з певного предмета, розширення його кругозору та ерудиції; розвиток основних умінь з наукової роботи обирати проблему дослідження, визначати його об'єкт, предмет, мету, гіпотезу і завдання;

  • знаходити необхідну літературу, опрацьовувати її, робити на неї посилання, оформляти список використаних першоджерел;

  • розвиток наукового писемного мовлення.

Головне, що повинен показати студент, —- це уміння працювати з літературою, починаючи з її пошуку і кінчаючи оформленням списку використаних джерел.

Написання реферату – це творчий процес, до того ж з’являється чудова нагода для наукового самовираження і самоствердження перед однокурсниками і викладачем. Тому, перш ніж братися за реферат, спочатку важливо розібратися, яку справжню мету Ви ставите перед собою (повідомити інших про свої оригінальні ідеї, просто отримати залік, повправлятися в написанні наукових текстів тощо). Варто також уявити, хто буде «читачем» Вашої роботи (численні користувачі світової мережі Інтернет, заздалегідь відомий суворий і прискіпливий «опонент», доброзичливий науковий керівник, Ваші однокурсники. Все це допоможе Вам розумно розподілити свої сили і час, вмотивувати свою працю.

Писати серйозні роботи потрібно тоді, коли є про що писати і коли є настрій утаємничувати інших у свої міркування. Найгірше – це «вимучені» тексти, написані без відповідного бажання і настрою. Вони і творяться повільніше (чи абияк), і якість набагато гірша, адже психологія – це творча наука, яка ґрунтується на «натхненні». На жаль, чекати натхнення можна занадто довго, так і не зробивши вчасно потрібну роботу.

Як викликати в собі творчий настрій (знайти «натхнення») під час написання реферату? По-перше, має бути ідея, а для цього треба вчитися критично ставитися до конкретних явищ і наукових фактів (своя ідея як інший погляд на вирішення проблеми) та зацікавлюватися якоюсь відомою ідеєю, що потребує подальшої розробки (своя ідея як оптимістична позиція і спрямованість на вдосконалювання вже відомого). По-друге, важливо вміти виділяти пріоритети у своїй навчально-дослідницькій діяльності (щоб не «загубитися» в повсякденності). По-третє, навчитися організовувати свій час так, щоб його вистачало на справжню творчу діяльність (на жаль, багато часу ми витрачаємо на ін.).

У процесі роботи над рефератом можна виділити чотири етапи:

Вступний – вибір теми, складання списку літератури для опрацювання, початок її вивчення, розробка плану і написання вступу.

Основний – детальне опрацювання літератури, робота над змістом і висновками реферату.

Прикінцевий – оформлення реферату, самокритична оцінка його змісту і виправлення виявлених недоліків.

Захист реферату (під час семінарського заняття, на студентській конференції та ін.).

В організаційному плані написання реферату - процес, розподілений у часі по етапах. Всі етапи роботи можуть бути згруповані в три основні: підготовчий, виконавський і заключний.

Підготовчий етап містить у собі пошуки літератури з визначеної теми з використанням різних бібліографічних джерел; вибір літератури в конкретній бібліотеці; визначення кола довідкових посібників бібліотекарем для наступної роботи з теми. При виборі літератури в бібліотеці можна скористатися послугами будь-якої книгарні для вибору літератури — міської, обласної, державної.

Читання книг (інших джерел), а також ведення записів прочитаного містять у собі виконавський характер. Зупинимося на найпростіших видах записів — виписках і цитатах. Виписувати (на окремих аркушах, картках, в зошитах) варто тільки те, що є складнішим, чи запам'ятовується важче, а також місця, що сподобалися.

Заключний етап містить у собі обробку наявних матеріалів і написання реферату; складання списку використаної літератури.

Найперше завдання даного етапу - це систематизація і переробка знань. Систематизувати отримані матеріали — значить привести їх у відповідний порядок щодо складеного плану роботи (реферату, доповіді).

Що стосується творчої переробки матеріалу, психологія розрізняє репродуктивну (відтворюючу) і продуктивну (творчу) переробку знань. При репродуктивній переробці на першому плані — відповідність перетвореного матеріалу його вихідному змісту, зафіксованому в першоджерелах, документах, монографіях, статтях, підручниках, текстах лекцій і т.п. Інакше кажучи, частина матеріалу відтворюється точно, буквально (нетрансформоване відтворення), частина — видозмінена, своїми словами (трансформоване відтворення). Репродуктивне опрацювання потрібне насамперед при виступах з окремих питань на семінарських заняттях, співбесідах, при здачі заліків, іспитів.

У продуктивному (творчому) опрацюванні головна увага приділяється новизні змісту, аналізу його цінності з обліком уже наявних досягнень у визначеній галузі знань, практичної діяльності людей (в основному це відноситься до наукової праці). В умовах навчання і самоосвіти, про які у нас йде мова, вона потрібна при підготовці теоретичних доповідей, рефератів, курсових і дипломних робіт.