Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачи прав.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
50.39 Кб
Скачать

1.Ст. 55 гку .Субєкти господарських організацій можуть діяти лише на основі права оперативно-господарського використання майна, без статусу юридичної особи.

2Стаття 3. Особливості статусу військового майна

Військове майно закріплюється за військовими частинами Збройних Сил України на праві оперативного управління (з урахуванням особливостей, передбачених частиною другою цієї статті).

З моменту надходження майна до Збройних Сил України і закріплення його за військовою частиною Збройних Сил України воно набуває статусу військового майна. Військові частини використовують закріплене за ними військове майно лише за його цільовим та функціональним призначенням. Облік, інвентаризація, зберігання, списання, використання та передача військового майна здійснюються у спеціальному порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

3.Міністерство оборони України як центральний орган управління Збройних Сил України здійснює відповідно до закону управління військовим майном, у тому числі закріплює військове майно за військовими частинами (у разі їх формування, переформування), приймає рішення щодо перерозподілу цього майна між військовими частинами Збройних Сил України, в тому числі у разі їх розформування. А значить і несе відповідальність в разі нестачі коштів.

Тема 5

Задача 1

Українсько-бельгійське під-во «Агрус», зареєстроване у 2000 р, протягом року не подавало до органів держ. податк. служби податкових декларацій та інших документів фін. звітності згідно з законодавством. Района державна податкова інспекція подала позов до суду про скасування державної реєстрації.

  1. За яких підстав,передбачених законодавством,може здійснюватися скасув. держ. реєстрації субєкта підприєм. діял-ті- юр. особи?

  2. Чи має право податкова інспекція подавати позови про скасування скасув. держ. реєстрації субєкта підприєм. діял-ті?

  3. Яке рішення має прийняти суд?

1) Скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи здійснюється у разі:

-визнання недійсними або такими, що суперечать законодавству, установчих документів;

-провадження діяльності, що суперечить установчим документам та законодавству;

-несвоєчасного повідомлення суб'єктом підприємницької діяльності про зміну його назви, організаційної форми, форми власності та місцезнаходження;

-визнання суб'єкта підприємницької діяльності банкрутом (у випадках, передбачених законодавством);

-неподання протягом року до органів державної податкової служби податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності згідно із законодавством.

2) Так, податкова інспекція має подавати позов про скасування держ. реєстрації юр. особи.

3) Суд має ухвалити рішення про скасування державної реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності.

Задача № 5

П'ять комунальних підприємств з прибирання сміття вирішили добровільно об’єднатися у асоціацію на основі поєднання своїх виробничих і комерційних інтересів. Але невдовзі місцева державна адміністрація прийняла рішення про ліквідацію асоціації. Об’єднання звернулося до господарського суду із позовом про визнання рішення недійсним. Відповідач проти позову заперечував, посилаючись, зокрема, на те, що, оскільки об’єднання вже ліквідовано, спір непідвідомчий господарському суду?

Питания:

1.Хто може прийняти рішення про ліквідацію об'єднання підприємств?

2.3 якого моменту об'єднання підприємств втрачає статус юридичної особи (а отже, і право на звернення до господарського суду)?

3.Яке ршення має прийняти суд?

1) Рішення про ліквідацію господарського об'єднання може бути прийнято лише підприємствами-учасниками (а також за рішенням суду).

2) Об'єднання підприємств втрачає статус юридичної особи, після здійснення всіх заходів щодо ліквідації.

3) Суд має задовольнити позов до суду, оскільки державна адміністрація не мала права ліквідувати господарського об'єднання.

Задача 6

Товариство з обмеженою відповідальністю протягом року торгувало медикаментами, не придбавши при цьому ліцензії. Податкова інспекція подала позов про ліквідацію товариства. Товариство проти позову заперечувало, посилаючись на те, що торгівля без ліцензії не може бути підставою для ліквідації товариства.

  1. Які підстави передбачено для ліквідації госп. товариств?чи може бути торгівля без ліцензії підставою для ліквідації товариства?

  2. Чи мав право податковий орган подати подібний позов?

  3. Яке рішення має прийняти суд?

Відповіді:

1. Згідно ЗУ «Про господарські т-ва» підставами для ліквідації господарського товариства є: закінчення строку, на який воно створювалося, або після досягнення мети, поставленої при його створенні; рішення вищого органу товариства; рішення суду за поданням органів, що контролюють діяльність товариства, у разі систематичного або грубого порушення ним законодавства; у випадку визнання товариства банкрутом; в інших випадках, передбачених чинним законодавством України. Отже, торгівля без ліцензії не може бути підставою для ліквідації товариства, і, крім того, до суб'єктів господарювання за провадження господарської діяльності без ліцензії застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів.

2. Торгівля без ліцензії не може бути підставою для ліквідації товариства, тому податковий орган не мав права подавати такий позов.

3. Суд повинен відхилити позов податкової інспекції про ліквідацію товариства, але до ТОВ за провадження господарської діяльності без ліцензії повинні бути застосовані фінансові санкції.

Задача 7

Товариство з обмеженою відповідальністю в результаті невдалої операції з кредитом, мало заборгованість перед кредиторами у розмірі 10 тис. грн., а податкових зобов’язань - на 23 тис. грн. Передбачаючи фінансовий крах, учасники ТОВ, в тому числі директор, вирішили ліквідувати товариство. Порадившись з юристом, на загальних зборах вони прийняли рішення про вихід з ТОВ усіх учасників одночасно і викуп їх часток власне товариством. Оформивши при цьому відповідний протокол і затвердивши зміни до установчих документів, вони подали останні до місцевої державної реєстрації для внесення змін. Але у цьому їм було відмовлено на підставі того, що законодавством не передбачено можливість виходу одночасно всіх учасників з товариства.

  1. Який порядок ліквідації господарського товариства?

  2. Чи можна «позбавитися» підприємства без його ліквідації шляхом одночасного виходу всіх учасників?

  3. Що станеться з товариством, з якого вийдуть всі учасники?

Відповіді:

1. Ліквідація товариства проводиться призначеною ним ліквідаційною комісією, а у разі припинення діяльності товариства за рішенням суду - ліквідаційною комісією, що призначається цими органами. У разі визнання товариства банкрутом його ліквідація проводиться згідно з ліквідаційною процедурою. З дня призначення ліквідаційної комісії до неї переходять повноваження по управлінню справами товариства. Ліквідаційна комісія у триденний строк з моменту її призначення публікує в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення господарського товариства та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до нього, забезпечує визначення вартості майна товариства в порядку, встановленому законодавством про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність, виявляє його дебіторів і кредиторів та розраховується з ними, вживає заходів до оплати боргів товариства третім особам, а також його учасникам, складає ліквідаційний баланс та подає його вищому органу товариства або органу, що призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути підтверджені аудитором, за винятком товариств з річним господарським оборотом менш як двісті п'ятдесят неоподатковуваних мінімумів.

2. Законодавство не передбачено вихід всіх учасників зі складу товариства.

3. Це товариство не буде вважатися товариством з обмеженою відповідальністю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]