Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачи прав.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
50.39 Кб
Скачать

Тема 4.

Задача № 1.

Громадянин Петров вирішив заснувати приватне підприємство. Державна адміністрація, до якої звернувся Петров із необхідними документами, відмовила в реєстрації підприємства, посилаючись на недостатність розміру статутного фонду, передбаченого установчими документами підприємства. Петров не погодився і звернувся до суду із заявою про спонукання державної адміністрації здійснити реєстрацію приватного підприємства

Питання:

1. Які обов'язкові реквізити статуту приватного підприємства?

2. Яким законодавчим актом визначений мінімальний розмір статутного фонду приватного підприємства? Чи потрібний взагалі статутний фонд підприємству?

3. До якого суду звернувся Петров? Чи виграє він справу?

1) Статут суб'єкта господарювання повинен містити відомості про його найменування, мету і предмет діяльності, розмір і порядок утворення статутного та інших фондів, порядок розподілу прибутків і збитків, про органи управління і контролю, їх компетенцію, про умови реорганізації та ліквідації суб'єкта господарювання, а також інші відомості, пов'язані з особливостями організаційної форми суб'єкта господарювання, передбачені законодавством. Статут може містити й інші відомості, що не суперечать законодавству. 2) У Законодавсті немає обмежень щодо мінімального розміру статутного фонду

3) Петров звернувся до господарського суду і він має виграти справу.

Задача №5

У 1995 р було створено і зареєстровано в установ­леному порядку товариство з обмеженою відповідальністю "Мрія". У серпні 2000_р. у товариства виникла необхідність внести зміни до установчих документів, пов'язані із зміною його місцезнаход­ження, прийняттям до складу учасників нових осіб та виxодом Кількох осіб зі складу учасників. Були зібрана всі необхідні доку­менти і подані для реєстрації змін. Проте районна державна адміністрація відмовила в прийнятті документів, висунувши вимо­ги щодо обов'язкової перереєстрації товариства і збільшення ста­тутного фонду до величини, еквівалентної 625-ти розмірам мінімальної заробітної плати.

Питання:

1. Який мінімальний розмір статутного фонду передбачений за­конодавством для товариств з обмеженою відповідальністю?

2. Чи правомірні вимоги державної адміністрації щодо прове­дення перереєстрації товариства та збільшення розміру його статут­ного фонду?

3. Чи є підстави для розгляду спору в господарському суді?

1. Згідно з ЗУ „Про господ товариства”. У товаристві з обмеженою відповідальністю створюється статутний капітал, розмір якого повинен становити не менше суми еквівалентної одній мінімальній з/п, діючий на момент створення товариства з обмеженою відповідальністю.

2. Перереєстрація суб’єкта господарювання проводиться у разі зміни форми власності, на якій засновано певний суб’єкт, або організаційної форми господарювання, або найменування суб’єкта господарювання і здійснюється в порядку, встановленому для його реєстрації.

Отже, районна держ адміністрація не мала права відмовляти ТОВ „Мрія” у прийнятті документів про внесення змін.

3. ТОВ „Мрія” може ще раз подати документи про внесення змін в установчі документи, якщо їй буде вдруге відмовлено з тієї самої причини, вона має право звернутися до суду.

Задача 6

  1. Ст. 83 ГК україни .господарське товариство набуває статуту юридичної особи з дня його державної реєстрації.

  2. Ст. 84(наслідки укладання угод до реєстрації госп. Товариства)госп.тов. може відкривати рахунки у банках, укладати договори та інші угоди лише після його державної реєстрації. Угоди,укладені засновниками товариства до дня його реєстрації,визнаються такими,що укладені з товариством тільки за умови їх подальшого схвалення товариством в порядку,визначеному законом та установчими документами. Угоди, укладені засновниками до дня реєстрації товариства і в подальшому не схвалені товариством, тягнуть за собою правові наслідки лише для тих осіб,які уклали договір. Факт виконання угоди після реєстрації має значення ,тому що це не було не схвалено товариством після держ. Реєстрації.

  3. Суд має відхилити позов.

Задача 8.

1.Органи податкової служби мають право здійснювати контроль за додержанням порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), за наявністю свідоцтв про державну реєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності, ліцензій на провадження видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню відповідно до законодавства, з наступною передачею матеріалів про виявлені порушення органам, які видали ці документи, торгових патентів;

2.Ні, не правомірні, адже цей вид товару та діяльності не наявний у списку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, а значить не заборонено.

3.Господарський суд має відхилити позов за відсутності правопорушення з боку підприємства.

Задача № 13

Підприємство, що займалося виробництвом пред­метів з кольорового скла, напередодні Нового року вирішило орен­дувати кіоск у центральній частині міста та протягом 1—2 днів здійснювати продаж ялинкових прикрас власного виробництва. Оскільки продавати прикраси передбачалося населенню за готівкові кошти, підприємство звернулося до місцевої податкової інспекції із заявою про видачу короткотермінового торгового па­тенту. Але працівник податкової служби відмовив підприємству у видачі патенту, посилаючись на те, що короткотерміновий патент видається лише для проведення ярмарків і виставок-продажів. Підприємство звернулося до господарського суду. Питання:

1. Який порядок придбання і видачі короткотермінового патенту?

2. Де міститься застереження про те, що короткотерміновий па­тент видається лише для проведення ярмарків і виставок-продажів?

3. Яке рішення має прийняти суд?

1. Порядок придбання короткотермінового торгового патенту визначає Положення про виготовлення і зберігання, і реалізацію торгових патентів. Відповідно до цього Положення суб’єкт п-кої д-сті в разі проведення ярмарків, виставок продажів та та інших короткотермінових заходів, пов’язаних з демонстрацією та продажем товарів, отримує короткотерміновий торговий патент за місцем провадження зазначеної д-сті.

2. Закон «Про патентування деяких видів господарської діяльності. Короткотерміновий торговий патент видається суб’єкту п-кої д-сті на здійснення торгової д-сті, коли така д-сть не є характерною для цього суб’єкта і не має постійного х-ру.

3. Суд повинен прийняти рішення на користь п-ва.

Задача 16

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]