Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
задачи прав.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
50.39 Кб
Скачать

Тема 3

Задача № 1

Асоціація рекламних фірм уклала договір на організацію та проведення рекламної кампанії великого підприємства. Порушивши ряд умов договору, асоціація завдала рекламодавцеві значних збитків. Підприємство звернулося до гос­подарського суду з позовом до асоціації, вимагаючи відшкодуван­ня суми збитків. Заперечуючи проти позову, юрист асоціації за­явив, що причиною порушень умов договору став вихід із асоціації групи рекламних фірм, яким передбачалося доручити виконання договору, тому до них і слід пред'являти позов.

Питання:

1. Чи могла асоціація укладати від свого імені договір на прове­дення рекламної кампанії?

2. Хто несе відповідальність за зобов'язаннями об'єднання підприємств?

3. Яке рішення має прийняти господарський суд?

1. Згідно з ГКУ за рішенням учасників асоціація може бути уповноважена представлена їх інтересів у відносинах з органом влади, іншими п-вами та ор-ціями.

2. згідно з ГКУ відповідність за зобов’язання об’єднання п-в несе саме об’єднання в даному випадку саме асоціація, а члени асоціації не несуть відповід за зобов асоціації.

3. господарський суд задовольнить позов рекламодавця і зобов’язує асоціації відшкодувати збитки рекламодавця.

Задача №2

На загальних зборах відкритого акціонерного товариства була сформована спостережна рада у строк, передбачений статутом ВАТ. Проте група акціонерів оскаржила в суді рішення за­гальних зборів ВАТ, оскільки частина членів спостережної ради не є акціонерами, а один з акціонерів (юридична особа) уповноважи­ла свого працівника за довіреністю здійснювати повноваження в спостережній раді.

Питання:

1. Який порядок формування органів управління ВАТ?

2. Який статус спостережної ради ВАТ? Чи є вона органом уп­равління?

3. Хто має право входити до складу спостережної ради? Чи мо­жуть особи, які не є акціонерами, та юридичні особи — акціонери входити до спостережної ради ВАТ?

1. Вищим органом акціонерного товариства є загальні збори акціонерів. Акціонери які беруть участь у загальних зборах, реєструються із зазначенням к-сті голосів, що їх має кожний акціонер, який бере участь у зборах. За ЦК виконавчим органом акціонерного товариства, який здійснює керівництво його поточною д-стю, є правління або інший орган, визначений статутом.

2. за ЦКУ в ВАТ може бути створена наглядова рада акціонерного товариства, яка здійснює контроль за д-стю його виконавчого органу на захист прав акціонерів товариства. Статутом і законом встановлюється виключна компетенція наглядової ради. Також вона визначає форми контролю за д-сть його виконавчого органу.

3. За ЗУ „Про акціонерні товариства” кількісний склад наглядової ради встановлюється загальними зборами. Член наглядової ради ВАТ обирається з числа фіз. осіб, які мають повну дієздатність. Обрання членів наглядової ради приватного товариства здійснюється за принципом пропорційності представництва у її складі представників акціонерів відповідно до к-сті належних акціонерам голосуючих акцій або шляхом кумулятивного голосування. Конкретний спосіб обрання членів наглядової ради визначається статутом.

Задача 3.

Стаття 34. Право на участь у загальних зборах

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]