Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9-16.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.12.2018
Размер:
55.58 Кб
Скачать

16. Виробничий процес виготовлення деталей та заготовок методом лиття. Оснастка, обладнання.

Лиття з металу – один з основних способів виробництва заготовок [в машинобудуванні], тому що дозволяє одержати виливок практично будь-якої форми і маси з необхідними фізико-механічними властивостями. Лиття часто не тільки простіший, але й економічніший за інші спосіб виробництва (на долю литих деталей в средньому приходиться 50-70% маси (в верстатобудуванні до 90%) і 20% вартості машин, тільки методами лиття можливо отримати складні за конфігурацією і геометрією заготівки із чорних та кольорових сплавів з високим (75-98%) коефіцієнтом використання металу).

Відомі такі різновиди лиття з металу:

  • в піщані форми

  • в кокіль

  • по виплавленим моделям

  • по випалюваним моделям

  • лиття під тиском

  • вакуумне лиття

  • відцентрового лиття

Найбільш розповсюджений спосіб — лиття в разові піщані форми, який складається з таких технологічних операцій: виготовлення моделі виливка; формування деталі по моделі; заливка розплавленого металу в форму; очищення литва. Виготовлення виливків в разових піщаних формах — процес тривалий і трудомісткий, а отримані виливки не відрізняються точністю форми і розмірів, мають великі припуски і грубу поверхню.

Кокільне лиття — спосіб отримання відливок в постійних чавунних або сталевих формах — кокілях. Звичайно кокіль складається з двох частин, які мають з'єднання в горизонтальній або вертикальній площині. Металева форма має велику стійкість, що дозволяє за допомогою однієї форми виготовити декілька сотень виливків. Спосіб використовується для виготовлення виливків невеликої маси і простої конфігурації.

Лиття під тиском є різновидом кокільного лиття, але в цьому випадку метал у форму подається під тиском 1 — 5 МПа. Спосіб відрізняється високою точністю і застосовується для кольорового лиття.

При відцентровому литті метал розподіляється в формі під дією відцентрових сил, що виникають при швидкому обертанні форми. Спосіб дозволяє отримати тільки деталі, що мають форму тіл обертання, а також дрібних виливків, ливники котрих розташовані по радіусу навколо осі обертання в формі з горизонтальним роз'ємом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]