Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1,2,90,91,92.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.12.2018
Размер:
23.6 Кб
Скачать

90 Державне регулювання ринку цінних паперів

Державне регулювання ринку цінних паперів та державний контроль за випуском і обігом цінних, паперів та іх похідних в Україні здійснюється у відповідності із Законом України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» (введеного в дію Постановою Верховної Ради України №75/96-ВР від 30.10.96р.).

Державне регулювання ринку цінних паперів здійснюється у таких формах: прийняття актів законодавства з питань діяльності учасників ринку цінних паперів; регулювання випуску та обігу цінних паперів, прав та обов'язків учасників ринку цінних паперів; видачі спеціальних дозволів (ліцензій) на здійснення професійної діяльності, на ринку цінних паперів та забезпечення контролю за такою діяльністю: заборони та зупинення на певний термін (до одного року) професійної діяльності на ринку цінних паперів у разі відсутності спеціального дозволу (ліцензії, на цю діяльність та притягнення до відповідальності за здійснення такої діяльності згідно з чинним законодавством ; реєстрації випусків (емісій) цінних паперів та інформації про випуск (емісію) цінних паперів; контролю за дотриманням емітентами порядку реєстрації випуску цінних паперів та інформації про випуск цінних паперів, умов продажу (розміщення) цінних паперів, передбачених такою інформацією; створення системи захисту прав інвесторів і контролю за дотриманням прав емітентами цінних паперів та особами, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів; контролю за достовірністю інформації, що подається емітентами та особами, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, контролюючим органом; встановлення правил та стандартів здійснення операцій на ринку цінних паперів та контролю за їх дотриманням; контролю за дотриманням антимонопольного законодавства на ринку цінних паперів; контролю за системами ціноутворення на ринку цінних паперів; контролю за діяльністю осіб, які обслуговують випуск та обіг цінних паперів; проведення інших заходів щодо державного регулювання і контролю за випуском та обігом цінних паперів

  1. Фондова біржа в Україні.

Фондова біржа являє собою організований постійно діючий ринок, на яком здійснюється торгівля цінними паперами. Іншими словами, фондова біржа – це, перш за все, місце, де знаходять один одного продавець та покупець цінних паперів, де ціни на остання визначаються попитом та пропозицією на них, а сам процес купівлі-продажу регламентується правилами і нормами.

ЗУ “Про цінні папери та фондову біржу” визначено, що фондова біржа може бути створена у формі акціонерного товариства, яке зосереджує попит і пропозицію цінних паперів, сприяє формуванню їх біржового курсу та здійснюють свою діяльність відповідно чинного законодавства.

Своєю діяльність фондова біржа забезпечує:

  1. перерозподіл на комерційній основі фінансові ресурси між юридичними і фізичними особами шляхом організації купівлі-продажу цінних паперів;

  2. сприяння становленню та розвитку ринку цінних паперів та належне розповсюдження інформації про нього;

  3. підвищення довіри інвесторів дол. Вкладення на довгостроковій основі вільних грошових коштів у цінні папери;

  4. контроль за діяльністю учасників біржових торгів.

Відмінною рисою фондової біржі є некомерційний характер її діяльності. Основна мета діяльності біржі – створення належних умов для широкомасштабної та ефективної торгівлі цінними паперами – не сумісна з комерційними підходами до її діяльності.

Доходи біржі обмежуються сумами, необхідними для забезпечення її нормального функціонування та розвитку і не використовуються для виплати дивідендів субєктам, що внесли кошти в статутний капітал біржі. Доходи фондової біржі формуються за рахунок:

  • відрахувань на користь біржі, що стягується з членів біржі за кожне замовлення, виконане в торговому залі;

  • плата компаній за включення їх акцій у біржовий список;

  • щорічні внески компаній, які використовуються біржею на утримання їх лістингу в належному стані;

  • вступні внески нових членів тощо.

Фондова біржа зобовязана забезпечувати гласність і публічність торгів шляхом повідомлення її членів про місце і час проведення торгів, про список і котирування цінних паперів, допущених в обіг, про результати торгових сесій тощо.

Потрібно відмітити, що біржа не встановлює ціни на цінні папери, вона їх тільки фіксує., обєктивно сприяючи їх формуванню. Біржею концентрується процес пропозиції і попиту на цінні папери, а результатом їх співставлення виступає рівноважна ціна, за якою відбувається купівля-продаж фондових інструментів.

Фондова біржа предявляє жорсткі вимоги як до своїх членів, так і до емітентів, які бажають, щоб їх акції продавались під час торгових сесій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]