Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
самстоятельная робота IDPU_metodichka.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
293.38 Кб
Скачать

Тема 5.

Основні поняття і терміни: звичаєве право,кодифікація, протекторат, гетьмани, козаки, ротекторат, гетьманські статті, значкові старшини, полковник, посполитий міщанин, селяни, шляхта, старшина, сотники, „Суд и росправа в правах малороссийских”, „Экстракт малороссийских прав”, „Экстракт из указов, инструкций и учреждений”.

Тема 6.

Основні поняття і терміни: волосний старшина, волость, волосні суди, вотум, виборчі курії, губернатори, генерал-губернатори, думські гласні, дворянські збори, жандармерія, земські дільничі начальники, земські збори, земські установи, з’їзди мирових суддів, імператорський суд, міські думи, міські управи, мирові судді, монархія абсолютна, монархія обмежена, місцеве самоврядування, окружні суди, парламент, поліція, присяжні засідателі, судові палати, Сенат, селянський схід, староста, фабричне законодавство, Державна Дума, Державна Рада, Рада Міністрів, рейхсрат, Українська думська громада, крайові сейми, повітові, міські і сільські ради, намісник (крайовий президент), повітові старости, сільські війти, губернатор, становий сейм, окружні старости, мандатори.

Тема 7.

Основні поняття і терміни: волосні земські зібрання, губернські українські ради, Генеральний Секретаріат, Генеральний Суд, коаліційні уряди, Конституція УНР, Мала Рада, надзвичайна слідча комісія, національно-персональна автономія, повітові українські ради, районні думи, селянські з’їзди, тимчасові суди, Універсали Центральної Ради, Центральна Рада, військові суди, виділ УНРади, Гетьманат, гетьман, губернські старшини, державна варта.

Тема 8.

Основні поняття і терміни: Всеукраїнський з’їзд рад, воєнний комунізм, ВУЧК, декрет, комнезами, Народний Секретаріат, народні суди, продовольча розверстка (розкладка), революційна доцільність, НКВС, революційні трибунали, Рада народних комісарів, раднаргосп, соціалістична правосвідомість, загальнонародна держава, особисті права, права людини, соціально-економічні права, політичні права, партійне керівництво, громадські суди, дисциплінарні суди, ДПУ, народні суди, НКВС, міліція, окружні суди, позасудова репресія, „революційна законність”, виправно-трудове законодавство, джерела радянського права, законодавча техніка, законодавча стилістика, кодифікаційний процес, курс на революційну законність.

Тема 9.

Основні поняття і терміни: військові трибунали, Державний комітет оборони (ДКО), перебудова державного ладу на воєнний лад, стан облоги, трудові мобілізації і трудові повинності.

Тема 10.

Основні поняття і терміни: адміністративне право, аліменти, амністія, Верховна Рада УРСР, виконком, особиста власність, власність громадських організацій, конституційна реформа, президент, прем’єр-міністр, профспілки, Рада Міністрів УРСР, ради депутатів трудящих, ради народних депутатів, трудовий договір.

Тема 11.

Основні поняття і терміни: суверенітет, конституційний процес, республіка президентська, республіка парламентська, сучасні концепції держави, національна держава.

Розв’язування задач

Студент має можливість письмово розв’язувати задачі (зараховується у разі логічного пояснення студентом процесу розв’язування та надається викладачу на перевірку на окремому аркуші).

Тема 4.

Задачі розв’язуються за текстами Литовських статутів.

1. Княжат Тоцький, що мав держання, отримане ним особисто від магната Гедіміновича, вирішив розділити між двома своїми синами Глібом 10 років і Владиславом 18 років у рівних долях, про що було складено заповіт у відповідності ст.17, Розділу першого Статут Великого Княжества Литовського 1529 г. 10 вересня 1532 р. Тяжко хворий Тоцький оселився у Владислава. А Гліб залишився проживати у маєтку батька. Після смерті батька у 1543 р., Владислав Тоцький звернувся до свого брата Гліба з попередженням про намір продати батьківський маєток, на підставі того, що він є єдиним спадкоємцем всього майна. Як з’ясувалося Гліб не був добре обізнаним з заповітом батька. А Владислав користуючись необізнаністю Гліба безпосередньо користувався і управляв його часткою більше десяти років з моменту складення заповіту.

Чи має право Гліб на свою частку майна?

Як Глібу захистити свої права?

2. Після смерті шляхтича Остапа, залишилися його дружина Віолета та діти Онис 12 років та Рита 10 років. Віолета сама управляла майном свого покійного чоловіка. Не маючи достатніх навичок управління, Віолета була втягнута у борги. Брат покійного Остапа, Олекса звернувся до суду про передачу права управління майном покійного йому.

Яке рішення суду буде прийнято?

3. Після смерті Ярослава залишилися троє його дітей: Ярило 9 років, Гліб 7 років і Катерина 7 років. Мати дітей і дружина Ярослава померла при народженні Гліба і Катерини. Дітей під опіку взяв близький родич Ярослава Яків. Майном, що залишилося, управляв Яків. Але Яків мав великі борги і вирішив розплатитися. Після повернення боргів, у Якова разом з дітьми Ярослава нічого не залишилося.

Що таке опікунство?

Які були обов’язки опікуна?

Як Ви оціните дії Якова?

4. Шляхтич Боткевич, що мав держання, отримане ним особисто від княжата Тоцього, вирішив передати за заповітом після своєї смерті своїй дочці 15–річній Марті від другої дружині, про що було складено заповіт у відповідності до ст.17, Розділу Першого Статуту Великого Князівства Литовського 1529 р. 12 червня 1547 р. незадовго до своєї смерті. Сини Боткевича (від шлюбу з першою дружиною) приймали безпосередню участь в управлінні майном батька і після смерті батька продовжували ним управляти. Вдова Олена (друга дружина) не заперечувала проти цього. Проте у червні 1558 р. її донька Марта вирішила скористатися своїм правом спадку і продати маєток свого батька який за заповітом належав їй. Проте у суді з’ясувалося, що вона не може цим правом скористатися.

Прокоментуйте цю ситуацію

5. Після смерті княжата Свирида, його дружина Маричка вийшла заміж вдруге за княжата Кульчицького. У другому шлюбі вона народила доньку Варичку. А від першого шлюбу у неї були два сини Олег 9 років і Ратибор 7 років. Але кульчицький заповів все своє майно своєму сину Верну. Маричка подала в суд позов про своє право і право дітей на частину майна Кульчицького.

Вирішіть справу за Литовським статутом 1529 р.

6. Шляхтич Розумко залишив заповіт, яким передавав все своє майно сину Олексі 21 року. При складанні заповіту були присутні: син Олекса, душенаказчик. Але Розумко, як з’ясувалося залишив і інший заповіт в якому він все майно залишає сину Мартину 18 років від другого шлюбу. Обидва заповіти були складені у 1565 р. А в 1576 році Мартин звернувся з позовом до суду про визнання права на спадок Олекси як такий, що складений з порушенням.

Проаналізуйте ситуацію і прийміть рішення, згідно Литовського статуту 1529 р.

7. Міщанин Величко після народження свого сина Вітовта у серпні 1534 р. зробив заповіт про передачу йому в разі власної смерті всього майна. У 1535 р. несподівано помирає його дружина Ольга, мати Вітовта. Для належного виховання Величко вирішив одружитися на Ольжичі, що мала сина 12 років. За нез’ясованих обставин Величко помирає у 1539 р. Ольжиця відсилає Вітовта на виховання до своїх далеких родичів і сповіщає, що дитина Величко померла від застуди. Вітовт проживав у селянській сім’ї і з часом забув про своє походження. У 1555 р. Вітовт випадково дізнається про своє походження і що він може бути єдиним власником майцна свого покійного батька.

Які аргументи Ви можете привести на користь Вітовта?

8. Після смерті шляхтича Остапа, залишилися його дружина Віолета та діти Онис 12 років та Рита 10 років. Віолета сама управляла майном свого покійного чоловіка. Не маючи достатніх навичок управління, Віолета була втягнута у борги. Брат покійного Остапа, Олекса звернувся до суду про передачу права управління майном покійного йому. Суд прийняв рішення на користь позивача Остапа. При досягненні повноліття Ониса, Остап передав йому третину майна під управління. При цьому зажадав, що його мати Віолета і її донька Рита будуть користуватися лише тією частиною майна, яку Остап виділив під управління Ониса. Віолета зажадала перегляду рішення Остапа від суду.

Яке рішення суду буде прийнято?

9. Княжат Амвросій дав позику у сумі 4000 грошів шляхтичу Авакуму під заклад його нерухомого майна. Але раптова смерть Амвросія призвела до судового процесу про вирішення справи з повернення закладеного нерухомого майна шляхтичу Амвросію. За життя Амвросій заповів своє майно синам Карлу 11 років і Богдану 14 років. Їх мати померла при пологах сина Карла.

Як вирішити цю справу за Литовськими статутами?

10. Держання княжата Скочки за рішенням суду було конфісковане, так як Скочка мав необережність відвідати землю Траганію, що перебувала у ворожості до короля Речі Посполитої. Разом з конфіскацією були позбавлені шляхетних прав два сини Скочки. Окрім цього сини були заарештовані і судом було вирішено про їх страту як дітей зрадника.

Прокоментуйте рішення суду, згідно норм Литовського статуту 1529 р.

Чи було порушення прав синів Скочки?

11. Після смерті Кирила і Одарки залишилися їх доньки Марфуша 14 років і Грета 12 років та син Мефодій 10 років. По досягненні повноліття Марфуша і Грета вийшли заміж. Але як з’ясувалося, батько не залишив жодного рішення про придане для своїх доньок та рішення про спадок.

Як вирішити цю справу за Литовським Статутом?

12. Княжат Грабовський був втягнутий у судову майнову тяжбу, яку порушив його родич Волоський. Мова йшла про те, що Грабовський у свій час отримав незаконно майно, що залишилося від іншого родича. Раптова смерть Грабовського змусила Волоського звернутися до суду про притягнення в якості відповідача спадкоємця Грабовського – його сина Дулеби, якому щойно виповнилося 17 років. Опікун Дулеби зажадав, що він не може бути відповідачем до досягнення повноліття.

Так чи ні?

Як вирішити цю суперечку?

13. Шляхтич Потоцький, вирішив закласти свою власність з метою отримання позики на будівництво судна. Для цього була укладена угода про позику на суму 8000 злотих зі шляхтичем Ольгердом. Умовою дотримання угоди стала земля Потоцького, орієнтовна ціна якої складала 6000 злотих. Різниця не викликала занепокоєння, а тим більше у порядності Потоцького Ольгерд не сумнівався. Але, в ході будівництва трапилася пожежа, що знищила недобудоване судно вщент. Кредитор Потоцького Ольгерд вирішив, що закладена земля Потоцького по праву переходить до нього. Але родичі Потоцького звернулися до суду про повернення їм землі, що була закладена з виплатою ринкової вартості землі, а саме 6000 злотих. Ольгерд, з’ясувавши статус власності Потоцького, подав зустрічний позов про відшкодування родичами Потоцького 2000 злотих.

З’ясуйте, про який статус земельної власності йде мова?

Чи може зустрічний позов Ольгерда бути задоволений судом?

14. Шляхтич Микола мав намір укласти шлюб з Дариною дочкою шляхтича Семена. Дарина була також згодна. Але батько зауважив про необхідність укладення віна.

З’ясуйте правовий статус віна

15. Міщанин Кузьма дав у борг іншому міщанину Корнію 500 грошів терміном на два роки під заставу своєї мельничці. Договір було укладено в належній формі. Корній сплатив за перший рік 250 грошів. А Кузьма від користування заставним майном отримав за рік 800 грошів. Але недбале користування заставним майном призвело до того, що мельниця поламалася і потребувала коштів на заміну механізмів. У Корнія також виникли проблеми з поверненням боргу на другий рік. Кузьма вирішив передати мельницю у тимчасове користування Міщанину Микиті на рік з тим, щоб той полагодив мельницю за власні кошти, а отриманий прибуток візьме собі. Корній все ж таки знайшов змогу повернути другу частину грошей. Але раптова смерть Кузьми потребувала судового втручання. Насамперед, Микита за власні кошти відремонтував мельницю, але він не зміг повернути кошти витрачені на ремонт. З Корнієм договір про користування мельницею він не підписував, а тому зажадав її негайно повернути. Спадкоємцем майна Кузьми залишився неповнолітній Тарас.

З’ясуйте, які види договору тут присутні

Розв’яжіть цю задачу

16. Міщанин Калита був незадоволений рішенням суду про передачу йому у власність невеличкої ділянки землі, що прилягала до джерела для будівництва мосту. Ця ділянка нікому не належала, ніхто на неї не претендував до цього часу. Але в суді про право на власність заперечив інший міщанин.

Калита перегородив русло джерела на своїй території в результаті чого, ділянка землі, що була предметом спору, з часом опинилася під водою. Таким засобом Калита розпочав будівництво мосту наполягаючи на тому, що раніше прийняте рішення суду стосувалося ділянки землі біля джерела. А зараз ця ділянка землі знаходиться під водою. А тому він не порушував рішення суду.

Прокоментуйте цю ситуацію згідно законодавства Великого князівства Литовського

17. Дарина без згоди батька вирішила укласти шлюб з Мефодієм. Батьки були засмучені такою поведінкою своєї дочки.

Які правові наслідки такого рішення Дарини можуть бути?

18. 19-річний Клим, що проживав разом зі своїми батьками склав заповіт на майно, що належало йому (майно, що за заповітом передавав йому батько, майно, що отримав Клим за службу у княжата Корнелія, майно, що було йому подаровано від далекого родича Градовського). У заповіті він назвав ім’я своєї коханої дівчини. Але трапилася прикра подія в результаті якої Клим загинув. Батько після того як несподівано узнав про існування синового заповіту та імя особи якій має перейти майно, звернувся до суду про скасування заповіту.

Які аргументи привів батько на користь скасування заповіту

Як вирішити цю суперечку?