Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
52.6 Кб
Скачать

Висновок

Марксизм виник як учення про суспільно-економічні формації та їх зміну, причому зміна формацій визнавалась основою періодизації всесвітньо-історичного процесу розвитку людства. У формуванні економічних передумов марксизму головну роль відіграв промисловий переворот у Англії та інших капіталістичних країнах. Фабрична система викликала небувалий розвиток продуктивних сил і показала прогресивність капіталізму. Але соціальні наслідки промислових переворотів були невтішними: масове розорення дрібних власників, зубожіння основної маси населення, зростання експлуатації найманих працівників та безробіття — реальна картина першої половини XIX ст. Політичні передумови генезису марксизму були створені антифеодальними революціями епохи виникнення капіталізму. Соціальною базою марксизму стало формування пролетаріату як класу, позбавленого засобів виробництва, і виникнення й посилення робітничого руху.

Значення марксистської політекономії важко переоцінити, але не слід розглядати вчення К. Маркса як догму чи керівництво до дії. Потрібно пам'ятати, що К. Маркс основні свої теоретичні дослідження проводив у середині XIX ст., спостерігаючи сучасний йому капіталізм та його антагонізми. Неможливо механічно перенести марксистський аналіз капіталістичної дійсності та його висновки на економічну систему розвинених країн кінця XX ст. Трудова теорія вартості, розгорнуто викладена К. Марксом, — це не єдино можливе й незаперечне пояснення додаткового продукту. Величезний внесок К. Маркса в економічну думку світу не підлягає сумніву, але до його вчення треба ставитися критично, синтезуючи та поєднуючи його з іншими економічними теоріями.

Запитання до реферату

  1. Що таке марксизм?

Марксизм – філософське, економічне і політичне вчення, ідеологічною метою якого є покращення суспільства й побудова комунізму.

  1. Хто був основоположником марксизму?

Основоположниками марксизму, який зародився в другій половині 19 століття, були Карл Маркс і Фрідріх Енгельс.

  1. Що проголошує марксизм?

Марксизм проголошує неминучість загибелі капіталізму від рук пролетаріату і встановлення безкласового суспільства.

  1. Які найважливіші твори теорії марксизму?

Найважливішими творами в становленні марксизму були «Маніфест комуністичної партії», «Капітал» Карла Маркса та «Діалектика природи» Фрідріха Енгельса.

  1. На позиціях чого твердо стоїть марксизм?

Марксизм твердо стоїть на позиціях матеріалізму, доповнивши його запозиченою у Геґеля діалектикою.

  1. В плані чого Ленін розвивав теорію К. Маркса і Ф. Енгельса?

Він розвивав теорію К. Маркса і Ф. Енгельса в плані прискорення пролетарської революції і посилювання диктатури пролетаріату в умовах ворожого капіталістичного оточення.

  1. Які твори завершили процес формування марксизму?

Спільна робота Маркса і Енгельса «Маніфест комуністичної партії» і твір Маркса «Убогість філософії», створені в 1847 році, завершили процес формування марксизму.

  1. Які найвизначніші твори Ф. Енгельса?

Серед найвизначніших творів Енгельса - його роботи: «Діалектика природи», «Анти - Дюрінг», «Походження сім'ї, приватної власності і держави».

  1. Як коротко можна сформулювати зміст трудової теорії вартості Маркса?

Зміст трудової теорії вартості можна коротко сформулювати так: в умовах досконалої конкуренції ціна кожного товару є еквівалентом кількості праці, що в середньому витрачається суспільством для виробництва одиниці цього товару.

  1. Хто після смерті К. Маркса і Ф. Енгельса стали провідними ідеологами марксизму?

Після смерті К. Маркса і Ф. Енгельса склалися два напрями марксизму. Провідними ідеологами першого напряму стали Е. Бернштейн (1850 - 1932 рр.) і Карл Каутський (1854 - 1938 рр.) Провідним ідеологом другого був В.І. Ленін (1870 - 1924 роках).