Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лакофарб.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
79.36 Кб
Скачать

2.Полімеризаційні пластмаси

Пластичні маси – високомолекулярні органічні й елементоорганічні сполуки (полімери) і композиції на їхній основі, здатні при нагріванні переходити до пластичного стану і набувати під тиском будь – яку бажані форму.

Полімеризаційні смоли одержують реакцією полімеризації ненасичених з’єднань (етилену та його похідних), що утримуються в продуктах переробки нафти і кам’яного вугілля (нафтові і коксовий гази) і в природних газах.

Поліетилен отримують із газу етилену. Розрізняють поліетилен високого тиску (м’який, еластичний, має меншу теплостійкість, більш низьку щільність) та поліетилен низького тиску (жорсткий, міцний, має більш високу теплостійкість). Поліетилен стійкий до хімічних реагентів, має діелектичні властивості, ззовні прозорий чи напівпрозорий. На дотик жирний, термопластичний. Недоліки: старіння, поглинає жири при довгому контакті з ними, окислюється при підвищеній температурі, низька теплостійкість.

Поліпропілен відзначається великою жорсткістю, теплостійкістю, механічною міцністю, високою хімічною стійкістю. Вироби мають блискучу поверхню. Плівки більш прозорі. Недоліки: висока сприйнятливість до кисню, старіння, низька морозостійкість.

Полістирол прозорий, твердий, має високу хімічну стійкість, низьку теплостійкість, крихкий, хороший діелектрик. Недоліки: крихкий; при слабкій полімеризації залишається в полімері мономер, який дуже токсичний, старіння, низька морозостійкість.

Полівінілхлорид. Розрізняють пластикат і вінілпласт. Пластикат м’який, еластичний, гнучкий, легко склеюється і зварюється. Вінілпласт жорсткий, з низькою теплостійкістю, міцний, стійкий до тертя. ПВХ термопластичний, має високу стійкість до багатьох хімічних реагентів, жирів, нафтопродуктів, високі діелектричні властивості. Недоліки: пластикат при підвищених температурах починає горіти з виділенням кіптяви і летких речовин, а при неповному згоранні виділяє отруйні гази.

Фторопласти є гарними діелектриками, теплостійкими і хімічно стійкими матеріалами. Недолік – холодотекучість (під навантаженням).

Поліакрилати мають лінійну будову макромолекул. Поліметилакрилат має високу міцність, хімічну стійкість, прозорий, добре пропускає ультрафіолетові промені, фізіологічно нешкідливий, легко піддається обробці. Недоліки: скло має низьку поверхневу міцність, високий коефіцієнт термічного розширення.

Асортимент виробів із пластмас досить різноманітний. Найбільшого поширення набули господарчі, галантерейні та культурно – побутові товари.

Господарчі товари із пластмас за призначенням поділять на посуд та господарчі товари (сухарниці, хлібниці, сільнички, глечики), товари для ванної та туалету (кошики для білизни, вішалки для рушників, щітки, ємності для пральних порошків та ін.), для саду та городу (лійки, ящики для інструментів, насадки для шлангів тощо), меблеві та для інтер’єру житлових приміщень, які контактують з харчовими продуктами (горщики і підставки для квітів, стільці, карнизи) тощо.

Асортимент посуду для гарячої їжі (до 100 С) обмежується в даний час лише виробами з полікарбонату. Для короткочасного використання і для не дуже гарячої їжі застосовують вироби також із поліетилену, окремих марок полістиролу.

З галантерейних виробів із пластмас виділяють туалетні речі, гребінні вироби, фурнітуру для одягу, предмети для прикрас, декоративні вироби, предмети для рукоділля.

Серед культурно – побутових товарів із пластмас виготовляють настільні прикраси, іграшки, канцелярські вироби, фото приладдя.