Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УКР СНР.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
31.28 Кб
Скачать

2.1 Ідентифікації нелінійних параметрів в асинхронному двигуні

Для дослідження характеристик асинхронного двигуна і рішення різного роду завдань часто застосовуються моделі, що не враховують реальні фізичні процеси, що протікають в машині, такі як втрати в сталі асинхронного двигуна (ПЕКЛО), ефект насичення магнітного ланцюга, ефект витіснення струму в роторі і ін. Деякі завдання експлуатаційного характеру вимагають точного знання параметрів і характеристик двигунів з урахуванням нелінійності кривої намагнічення стали машини:

- визначення параметрів ПЕКЛО після ремонту з урахуванням погіршення властивостей стали при відпалі магнітопровода;

- облік зміни втрат в сталі при збільшенні напруги живлячої мережі:

- формування пускових характеристик (системи SoftSrart). яке засноване на управлінні потоком в перехідному режимі:

- настройка регуляторів системи управління при реалізації векторного способу частотного управління:

- реалізація енергетичних систем на базі асинхронних генераторів.

У зв'язку з цим актуальне завдання, пов'язане з розробкою математичної моделі і дослідженням характеристик асинхронного двигуна з урахуванням нелінійності кривої намагнічення.

У літературі приводяться вирази апроксимуючі криві намагнічення одержані експериментально або на підставі довідкових даних [1-5].

По одержаних крапках будуємо залежність, мал. 2.2. Із збільшенням струму збудження збільшується і E;

де Е - ЕДС машини, В;

Малюнок 2.2 - Нелінійна залежність ЕДС від струму

Використовуючи математичні методи, апроксимуємо криву і одержуємо криву, яка описується виразом

де

3. Висновки

В ході роботи була проведена розробка способу для підвищення точності значення визначення електромагнітних параметрів ПЕКЛО.

Складність і деяка невідповідність результатів прогнозування працездатності реальним значенням, легко пояснюється тим, що існуючі методики випробування і діагностики, а також схеми заміщення на сьогодні вимагають значного уточнення, що викликано підвищенням рівня пізнань нових і існуючих наукових шкіл і напрямів у області енергодіагностики і неможливістю обліку в стандартних методиках повною мірою зміни параметрів ПЕКЛО.

Тому саме експериментальне визначення реального стану ПЕКЛО дозволяє дати всі початкові дані для уточнення даних методик.

Також в ході виконання роботи був створений математичний апарат для дослідження параметрів ПЕКЛО з нелінійністю в силовому контурі.