Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСИхология методичка.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Теми для написання рефератів

  1. 1.    Видатні українські педагоги ХХ століття.

  2. 2.    Особистісно орієнтована освіта.

  3. 3.    Роль освіти в формуванні особистості.

  4. 4.    Система освіти в Україні.

 

Термінологічний словник

Андрагогіка (гр. – чоловік, доросла людина і – відведення, відне­сення) – наука про освіту і виховання людини упродовж усього її життя.

Виховання в широкому соціальному розумінні це процес формування особистості, що проходить під впливом навколишнього середовища, умов, обставин. Особистість може не тільки формуватися під впливом середовища, а й деформуватись під впливом антисо­ціальних явищ, порушень у сімейних відносинах.

Виховання у вузькому розумінні – це спеціально організований процес, спрямований на формування певних якостей особистості, процес управління її розвитком. Він проходить через взаємодію вихователя і вихованця.

Козацька педагогіка – педагогіка українського народу, спрямована на формування мужнього громадянина (козака-лицаря), з яскраво вираженою українською національною свідомістю, твердою волею і характером.

Корекційна педагогіка (лат. – виправлення, поліпшення) – галузь педагогіки, предметом якої є виховання, навчання та освіта дітей Із вродженими чи набутими відхиленнями у фізичному або психічному розвитку.

Освіта – процес і результат засвоєння учнями систематизованих знань, набуття умінь і навичок, формування на їх основі наукового світогляду, моральних та інших рис особистості, розвиток її творчих сил і здібностей.

Педагогіка – це сукупність теоретичних і прикладних наук, що вивчають процеси виховання, навчання і розвиток особистості людини.

Педагогічна діяльність – діяльність педагога як управління діяльністю учнів у навчально-виховному процесі, спрямована на розвиток їх особистості.

Педагогічний процес – це організована і цілеспрямована діяльність людей – вихователів і вихованців із метою формування необхідних знань, практичних навичок і умінь, морально-політичних, психологічних і фізичних якостей особистості і групи.

Передовий педагогічний досвід – вища форма постійно відтво­рюваної частини практики у сфері педагогічної дійсності; акуму­люється в ефективному використанні форм, методів, прийомів, засобів навчання й виховання, забезпечуючи досягнення максимально можливих навчально-виховних результатів при раціональній витраті часу й зусиль педагогів та школярів.

Педагогічна техніка – уміння використовувати психофізичний апарат як інструмент виховного впливу. Це прийоми володіння собою (своїм організмом, настроєм, мовленням, увагою й уявою) і прийоми впливу на інших.

 

Запитання для поточного контролю знань

  1. 1.    Для чого потрібна наука педагогіка?

  2. 2.    Яких видатних педагогів минулого ви знаєте?

  3. 3.    Основні етапи розвитку педагогічної науки.

  4. 4.    Яки завдання стоять перед сучасною педагогікою.

  5. 5.    Розкрийте зміст понять виховання, навчання, освіта.

  6. 6.    Що вивчає акмеологія?

  7. 7.    З яких галузей складається педагогіка?

  8. 8.    З якими іншими науками тісно пов’язана педагогіка?

  9. 9.    Розкрийте зв’язки між психологією і педагогікою.