Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат ек-ка.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
37.63 Кб
Скачать

15

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………………..3

  1. Поняття біржі та її основні характеристики………………………………..…..4

  2. Класифікація товарних бірж………………………………………………..……8

  3. Види біржових угод та їх характеристики…………………………………….10

Висновки…………………………………………………………………………….14

Перелік використаної літератури………………………………………………….15

ВСТУП

Біржова торгівля - це торгівля товарами та іншими видами цінностей за посередництвом бірж. Біржова торгівля є формою оптової торгівлі, але одночасно - це особлива форма торгівлі. Біржова торгівля здійснюється шляхом аукціону (англ. auction), тобто публічного продажу (торгів), при якому товар дістається покупцеві, що запропонував за нього більшу, ніж інші покупці, ціну. Проте якщо звичайний аукціон є разовим заходом, то біржа - це постійно діючий механізм функціонування ринку.

Виходячи з цього визначення та відповідно до чинного законодавства, що регламентує діяльність товарної біржі, вона забезпечує: • створення умов для здійснення біржової торгівлі; • регулювання біржових операцій; • регулювання цін на основі співвідношення попиту та пропозиції на товари, що допускаються до обігу на біржі; • надання членам і відвідувачам біржі організаційних та інших послуг; • збирання, обробку і поширення інформації стосовно кон’юнктури ринку.

Товарна біржа — гуртовий, регулярно чинний ринок, де відбувається торгівля товарами за зразками або стандартами, в яких вказано перелік необхідних ознак (якість,сортність тощо).

Товарна біржа діє на основі самоврядування, господарської самостійності, є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, власний розрахунковий, валютний та інші рахунки в банках, печатку із своїм найменуванням. Товарна біржа не вдається до комерційного посередництва і не має на меті одержання прибутку.

  1. Поняття біржі та її основні характеристики

Біржа (нім. Borse, від лат. bursa - гаманець) - це спеціальна установа (організація), в якій здійснюється купівля-продаж (біржові угоди) товарів, цінних паперів, валюти, інформації, науково-технічних розробок, а також наймання робочої сили на основі співвідношення попиту та пропозиції. У широкому значенні біржа виступає як організований ринок зазначеними ресурсами.

Відповідно до цього біржі бувають:

♦ товарні;

♦ фондові;

♦ валютні;

♦ біржі нерухомості;

♦ біржі праці.

Товарна біржа являє собою комерційне посередницьке підприємство, що функціонує на постійній основі, в якому укладаються угоди з купівлі-продажу товарів з певними характеристиками, так званими біржовими товарами, які можуть бути продані значними партіями за зразками або технічним описом. При цьому на біржі здійснюється купівля та продаж не самих товарів як таких, а контрактів на їх постачання.

До біржових товарів відносять: алюміній, боксити, нікель, олово, свинець, срібло, золото, мідь, марганець, фосфати, вугілля, нафту, чорні метали, каучук, шкіру, бавовну, ліс, поташ, папір, джут, сою, пшеницю, рис, цукор, какао-боби, копру, тютюн, чай, чорний перець, каву, маїс (кукурудза), олію, креветки, баранину, яловичину, банани, арахіс та деякі інші.

На біржах продаються та купуються без попереднього огляду стандартні партії цих товарів певного (базисного) сорту, що називаються лотами (англ. lot - партія товару).

Товарна біржа є організацією, що не ставить своєю метою одержання прибутку, а лише об'єднує торговців, створюючи їм сприятливі умови для комерційної діяльності.

При укладанні біржових угод у функції біржі входить не лише надання місця для торгівлі між виробниками (продавцями) й оптовим посередником або споживачем та безпосередня організація торгів, а ще й такі обов'язки:

♦ встановлення стандартів на реалізовану через біржі продукцію; *

♦ розробка типових контрактів по угодах купівлі-продажу;

♦ котирування цін;

♦ забезпечення розрахунків по укладених угодах;

♦ врегулювання спорів між продавцями та покупцями;

♦ інформаційне забезпечення учасників торгів.

Котирування (від англ. quote - назначати ціну) - це реєстрація біржових цін з подальшою їх публікацією. Реєстрація цін необхідна для проведення розрахунків по угодах.

Котирування цін здійснюється спеціальною котирувальною комісією і забезпечує відкритість та підтримку конкурентних умов торгівлі. Біржове котирування являє собою фіксацію фактичних контрактних цін та виведення типової (середньої) ціни по біржових угодах за певний період часу (як правило, біржовий день) і використовується як орієнтир при укладанні контрактів, у тому числі й поза біржею.

Кожна угода на біржі оформляється не між конкретним покупцем і продавцем, а між ними та розрахунковою палатою по щоденній розрахунковій ціні.

Розрахункова палата - це орган, що здійснює розрахунки по угодах на товарній біржі та контроль за їх виконанням. У результаті розрахункова палата стає стороною по кожній угоді.

Кожний покупець і продавець контракту бере на себе зобов'язання внести депозит (англ. deposit - грошова застава) та, у разі потреби, так звану маржу (від англ. margin - край, межа), тобто різницю між цінами, що може виникнути при укладенні угоди, з метою страхування від можливих збитків.

Розрахункова палата реєструє контракти, виступаючи гарантом їх виконання, встановлює розмір депозиту, приймає платежі депозиту та маржі, виплачує різницю в цінах, встановлює правила розрахунків, у тому числі при постачанні товару по біржових контрактах. Розрахункова палата може бути організована як частина біржі або як самостійна юридична особа. Всі члени розрахункової палати мають бути членами біржі. Доходи розрахункової палати формуються за рахунок реєстраційного збору і відсотка по депозитах та маржі.

Серцем товарної біржі є біржовий зал, де продавці та покупці самостійно, за допомогою або цілком через брокерів здійснюють біржовий торг, у процесі якого укладаються біржові угоди. Брокери здійснюють посередницькі послуги при укладанні угод купівлі-продажу від імені клієнта біржі та за його рахунок.

Брокер (англ. broker - той, хто "розбиває" сторони при укладанні угоди) - це посередник при укладанні угод між продавцями та покупцями товарів, цінних паперів, валюти тощо. Брокер - основна діюча особа на біржі. Іноді брокерів називають по-німецькому маклерами. Як правило, брокер спеціалізується на дуже вузькому асортименті товарів. Брокер виступає лише посередником - він не має у своєму розпорядженні товарів. При цьому умови реалізації диктуються продавцями. Діяльність брокера оплачується тільки за продані товари. Дохід брокера, так званий брокеридж (англ. brokerage - комісійна винагорода) формується за рахунок заздалегідь погодженого відсотка від вартості проданого товару або виплати фіксованої винагороди за кожну продану одиницю або партію товару. Брокери, як правило, об'єднуються у брокерські контори.

Брокерська контора - це організація, що має окремий баланс і розрахунковий рахунок, займається посередництвом та діє як агент на біржі та поза нею. Такі об'єднання брокерів мають широку мережу філій, тісні зв'язки з банками, монополізують ринки по окремих товарах.

Брокери працюють на товарних і фондових біржах, а також валютних, страхових і фрахтових ринках. Брокери можуть надавати клієнтам послуги з вивчення ринку, реклами, а також надавати кредити.

Брокерські кредити - це кредити, що надаються банками біржовим маклерам-брокерам для здійснення на біржі операцій з купівлі та продажу товарів, а також для видачі позичок своїм клієнтам. Брокери надають кредити своїм клієнтам (переважно експортерам сировинних товарів) на заготівлю товарів для експорту, головним чином під заставу цінних паперів, на умовах "до запитання'', а також під заставу товарів на складах, коносаментів та інших товаророзпорядчих документів.

Брокер, який бере участь у торгах, називається трейдером (англ. trader, від trade - торгувати). Веде біржові торги так званий гоф-брокер, він є представником біржі.