Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат Кооперация (2).docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
43.67 Кб
Скачать

Вищий навчальний заклад Укоопспілки

«Полтавський університет економіки і торгівлі»

Кафедра економічної теорії та прикладної економіки

Реферат

з дисципліни «Теорія та історія кооперації»

На тему: «Класифікація кооперативів і її значення»

Підготувала студентка

Курс 1 групи МО-11

Спеціальність «Менеджмент організацій»

Кваша Олена Іванівна

Науковий керівник

Корягін Олександр Васильович - кандидат

економічних наук, доцент

ПОЛТАВА – 2013

Зміст Введення Класифікація кооперативів та функції кооперативів різних видів……………… 1-4 Основні загальні ознаки кооперативів різних видів ……………………………...5-7 Декларація про кооперативної ідентичності прийняття Міжнародним кооперативним альянсом в 1995р ………………………………………………….8-10 Висновок Список використаних джерел

Вступ Кооперація - це сукупність кооперативів, що діють в різних сферах економіки, в окремих країнах, у різних регіонах. Кооперації світу більше 160 років, першим засновником кооперативів був споживчий кооператив Англії - Громада справедливих піонерів р. Рочдейл, яке було створено ткачами в 1844г. З цього часу кооперативи набули поширення у всіх країнах світу і у всіх галузях господарства. У кооперативному русі є різні види кооперативів. Їх розрізняють за професійним і соціальним складом членів. Кооперація як особливе соціальне і економічне рух виник більше двохсот років тому. До теперішнього часу вона перетворилася на один із суттєвих чинників соціально - економічного та культурного розвитку в багатьох державах. Наукові основи кооперативного руху і кооперативної форми господарювання створювалися і розвивалися багатьма поколіннями вчених і кооператорів-практиків у нашій країні і за кордоном. Великий внесок у розробку теорії і організаційних принципів кооперації внесли вчені та кооперативні діячі XIX-XX століть A. Анциферов, Л. Блан, А. Євдокимов, І. Ємельянов, Ш. Жид, Н. Калачов У. Кінг, Н. Кондратьєв, та інші. На сучасному етапі основні принципи і підходи до вирішення проблем становлення і розвитку системи споживчої кооперації в Росії викладені в роботах: В. Ареф 'єва, В. Боєва, К. Вахітова, В. Єрмакова, B. Каширіна, І. Корякова, А. Крашеніннікова, А.П Макаренко, тощо.

1

1.Класифікація кооперативів та функції кооперативів різних видів Класифікація кооперативів - це поділ кооперативів на види (класи), за основними ознаками з урахуванням їх схожості та відмінностей. Класифікація являє собою складну задачу, тому що кооперація виступає як досить мудрі переплетіння кооперативів, одночасно схожих один на одного, і помітно відрізняються в залежності від своїх конкретних цілей, складу та чисельності членів, джерела формування майна, роду і обсягу економічної діяльності та іншими своїми загальними і приватними ознаками. За тими чи іншими ознаками кооперативи можна звести до декільком великим класифікаційним блокам: 1. За місцем, яке посідають в кооперативній системі, всі кооперативні товариства поділяються на первинні, вторинні, третинні і т.д. До первинних належать, кооперативи, що об'єднують громадян (фізичних осіб) складають основну ланку кооперативної системи. У свою чергу, вторинні кооперативні товариства об'єднують первинні і є своєрідними спілками кооперативів (юридичних осіб), так само спілки кооперативів створюють свій союз кооперативів, такий союз союзів кооперативів, є третинним кооперативним суспільством, тільки його членами є юридичні особи. 2. У залежності від правового положення розрізняють кооперативи неформальні і юридично оформлені: Неформальні кооперативи в Росії не мали навіть статуту, їх учасники офіційно не фіксували свої домовленості. Переважаючі більшість сучасних кооперативів в усьому світі діють за законами і мають зареєстровані в державному органі статути. 3. Простою ознакою класифікації кооперативів є їх місця розташування. По району кооперативи бувають міські та сільські, а так само районні, міжрайонні та ін. 4. За величиною, масштабом діяльності розрізняють кооперативи великі, середні та дрібні. Критерієм такого розподілу служить обсяг господарської роботи, або чисельність членів кооперативу, або території, на якій проживають люди, що користуються його послугами.

2

5. За час виникнення і особливостей своєї діяльності кооперативи поділяють на старі, традиційні (споживчі) і новітні, сучасні (дослідницькі). 6. За тривалістю функціонування виділяють кооперативи, діяльність яких має безстроковий характер, і кооперативи, створені на певний термін (тимчасові). 7. За сферами діяльності розрізняють кооперативи, які функціонують у сфері виробництва (матеріального і не матеріального) і сфері обігу. У промисловості, сільському господарстві, будівництві кооперативи виробляють матеріальні блага (продукцію промислову, сільськогосподарську, промислову), а на транспорті, торгівлі - побутовому обслуговуванні матеріальні послуги (реалізацію товарів, пошиття одягу тощо). Ще є кооперативи з надання не матеріальних послуг - дослідних, правових, медичних. 8. За ступенем складності своїх цілей і функції бувають кооперативи, що ставлять перед собою відносно прості цілі і завдання, і кооперативи переслідують переважно складні цілі і завдання. Перші об'єднають людей для спільного володіння підприємством, другі об'єднують їх для спільної праці. 9. Соціальний склад членів дозволяє виділяти кооперативи: - Пролетарські (робітники) - домагаються поліпшення умов життя своїх членів шляхом зменшення їх витрат на придбання товарів особистого споживання (продуктів харчування, одягу, предметів побуту) та на забезпечення житлом; - Селянські (фермерські) - зацікавлені в задоволенні споживчих та господарських потреб самостійних товаровиробників села, які прагнуть придбати за низькими цінами товари не лише особистого споживання, але і виробничого призначення (сільськогосподарське знаряддя, інвентар, худоба). На кооперативних засадах селяни організовують, виробництво сільськогосподарських продуктів спільний збут товарної продукції свого господарства, прийом вкладів і видачі кредитів; - Ремісників - доставляють своїм членам дешеві споживчі товари та сировину для дрібного виробництва, надають необхідні для підтримки або розширення виробництва кредит і забезпечують вигідний збут готової продукції; - Всесословні - об'єднують осіб, які належать до різних верств, груп населення,

3

-Кастові кооперативи - організуються людьми однієї професії, одного роду заняття або одного віросповідання.

Систему кооперації можна розділити на підсистеми. Класифікація кооперативів за сферами господарства держави, а також за сферами інтересів своїх членів наведена в табл.1.1.

Таблиця 1.1.