Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Viznachennya_nomenklaturi_i_koordinat_kutiv_ram....docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
405.5 Кб
Скачать

13.Типи центрів для закріплення пунктів полігонометрії

Закріплення пунктів полігонометрії виконується груповими центрами або тимчасовими та стінними знаками. Ці пункти служать для точного відображення місця пункту та його збереження на тривалий строк. Типи центрів регламентуються інструкцією «Інструкція про типи центрів геодезичних пунктів».

Центр геодезичного пункту – це споруда, що є носієм координат. Грунтові і стінні центри використовуються одночасно як репери нівелювання 3, 4 і технічного класів. На забудованій територіях усі пункти полігонометрії закріплюються постійними центрами.

Для забезпечення прямої видимості між пунктами будують зовнішні геодезичні знаки. Центри і зовнішні знаки встановлюють, дотримуючись вимог нормативних документів. Центри роблять з бетону або з металевих труб, заповнених бетонним розчином і надійно захищених від корозії. В бетонні блоки чи труби закладають марки, в центрі яких є полусфера і отвір чи хрест, останні означають точку на місцевості, координати якої знаходять в подальшому. На марках чи на верхній грані бетонних центрів ставлять номера. В залежності від способу закладення в грунт і центри, що закладаються в фундамент і стіни бетонних будівель і споруд. В населених пунктам центри полігонометрії закріплюють не далі, ніж 20м від будівлі, а стінні знаки на висоті 0.3-1.2м.

Ґрунтовий центр

Тип У15Н

Пункти полігонометрії мереж 4 класу( тобто не вузлові і не суміжні з вузловими), а також пункти полігонометрії 1 і 2 розрядів закріплюються не менш капітальними монолітами, висота яких становить 70-75см. На незабудованих територіях закладають центр типу У15Н. На рисунку показано конструкція цього центру, його розміри, також форма зовнішнього оформлення у вигляді круглої канави з внутрішнім діаметром 130см, зовнішнім 180см і глибиною 30см.

Виготовлення центрів здійснюється, як правило, централізованим шляхом за замовленням геодезичних організацій на заводах залізобетонних конструкцій.

Тип У15К

Закладання центрів здійснюється з допомогою техніки (екскаваторів) або вручну із застосуванням найпростіших інструментів.

На забудованих територіях пункти полігонометрії можуть бути закріплені стінними знаками. Загальний вигляд стінного знаку типу 1В показані на рисунку. У стіні або фундаменті капітальної будівлі видовбують отвір, у який на цементному розчині встановлюють стінний знак. Використовувати його для роботи можна не раніше, ніж через два дні після закладання.

Тип 143

14.Схеми закріплення пунктів полігонометрії стінними знаками.

на забудованій території пункти полігонометричного ходу закріплюються тимчасовими центрами, а центри закріплюються стінними знаками.

Стінний знак:

(рис. 1)

Стінні знаки бувають:

  • відновлювальні (не мають координат)

  • орієнтирні (мають координати)

З допомогою відновлювальних знаходять місцеположення тимчасового центру, координати якого є в каталозі.

Орієнтирні мають координати. З їх допомогою знаходять координати будь-якого центру, що лежить поблизу тимчасового.

Схеми закріплення відновлювальних стінних знаків:

  • створний стінний знак

(рис. 2)

  • створний стінний знак із контролем

(рис. 3)

  • Створний між двома будинками

(рис. 4)

-створний на перехресті

(рис. 5)

  • Трикутні відновлювальні схеми

(рис. 6)

Орієнтирні стінні знаки:

  • одинарні

  • подвійні

  • потрійні

(рис. 7)

Координати від тимчасового центру до стінних знаків передаються за допомогою полярного способу.

α – дирекцій ний кут

X, Y – координати стінного знака

Польові роботи при передачі координат від тимчасового центру на стінний знак:

  • кути на стінний знак в полігонометрії вимірюють одночасно з кутами в полігонометричному ході.

  • В полігонометрії 4 класу окремо вимірюють кути в полігонометричному ході, та окремо кути на стінний знак.

Лінії l вимірюються 3 рази методом зсуву

(рис. 8)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]