Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_BD_2009.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
690.69 Кб
Скачать

1. Дати визначення бази даних та субд; визначити відмінності бази даних від файлової системи; перелічити компоненти субд, а також вимоги, яким вони повинні відповідати.

БД- сукупність логічно пов’язаних даних, організованих у відповідності зі схемою бази даних, що використовуються одним чи більше ПЗ.

СУБД – сукупність програмних і мовних засобів, що забезпечують керування бд, тобто процес її визначення, створення і ведення.

Файлова с-ма – набір застосувань, що виконують окремі, необхідні користувачу ф-ції, (напр. створення звітів), в яких кожна програма визначає і керує власними даними. Фізична структура записів файлів даних і спосіб їх збереження жорстко зафіксовані в коді застосувань.

Особливості (недоліки) ФС:

- ускладнений доступ до бд як наслідок їх ізоляцій, тобто складно організовувати синхронну обробку, доступ до даних, які зберігаються в багатьох файлах;

- дублювання даних (виникає неекономне використання ресурсів, можливість порушення цілісності даних);

- залежність даних від програм (якщо програми написані різними мовами, то використання файлів неефективне);

- фіксовані запити, як наслідок збільшення кількості застосувань (немає інструментарію для реалізації заздалегідь незапланованих запитів);

- не передбачалися ніякі засоби забезпечення безпеки даних, відновлення даних у випадку перебою програм, не було засобу для забезпечення спільного доступу до даних.

Особливості СУБД:

- можливість спільного використання даних;

- контроль за надмірністю даних (дані можуть дублюватись), надмірність даних використ. для забезпечення зв’язків, для підвищення ефективності роботи;

- підвищена безпека (інтегровані дані більш важливіші, до них ставляться підвищені вимоги щодо підвищення безпеки даних);

- підвищена готовність даних до роботи, наявність мов запитів, засобів підготовки звітів;

- наявність розвинених служб резервного копіювання і відновлення бд;

- спрощення супроводу систем за рахунок відокремлення даних від застосувань.

Недоліки СУБД: складність, розмірність, вартість.

Власивості СУБД:

- дозволяти визначати БД за допомогою мови визначення БД (DDL), мова DDL надає засоби визначення типу даних як структури, а також обмеження даних;

- дозволяти додавати, оновлювати інфо в БД за допомогою мови маніпулювання даними (DML);

- мову виконання запитів(Query language);

Компоненти СУБД: с-ма безпеки, с-ма підтримки цілісності даних (несуперечний стан), с-ма керування паралельною роботою застосувань, с-ма відновлення, наявність доступного користувачам каталогу, який містить опис всіх об’єктів, зв’язків і т.д. бази даних.

2. Представити архітектуру субд; дати порівняльну характеристику її зовнішньому, концептуальному і внутрішньому рівням; перелічити функції субд.

Архітектура СУБД – сукупність її основних функціональних елементів, а також способів їх взаємодії один з одним, користувачами і системним персоналом.

В 1971р. групою DBTG, яка була створена після конференції CODASYL, була запропонована дворівнева архітектура: 1-й рівень – с-ма представлення; - 2-й рівень – підсистема (користувацьке представлення).

У 1975р. (група SPARC) - трьохрівнева архітектура ANSI/SPARC: 1-й рівень – внутрішній, 2-й – концептуальний, 3-й – зовнішній.

Зовнішній рівень – представлення про бд з погляду конкретного користувача (та частина бд, яка має відношення до конкретного застосування). Дані на зовнішньому рівні можуть видаватися у форматі, який не співпадає з їх фізичним форматом. Переваги: забезпечує додатковий рівень безпеки, настроювання зовнішнього інтерфейсу користувача, можливість збереження звичного інтерфейсу і випадку зміни у зовнішньому представлені даних.

Концептуальний рівень – узагальнене представлення структурної бд. Містить логічну структуру всіх даних, які зберігаються. Повинен підтримувати кожне з зовн. представлень. Не має інформації про фізичне представлення даних.

Внутрішній рівень – описує фізичну реалізацію бд, тобто організацію окремих файлів, індексів, методів доступу. Призначений для досягнення оптимальної продуктивності с-ми, місця на диску.

Основні функції СУБД: - створення пустої структури бази даних; - наявність засобів її заповнення або імпорту даних із таблиць іншої бази; - можливість доступу до даних, наявність засобів пошуку й фільтрації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]