Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ushakova.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
11.01 Mб
Скачать

Мiнiстерство освіти і науки, молоді та спорту України

Державний вищий навчальний заклад

«Криворізький національний університет»

Факультет інформаційних технологій

Кафедра комп’ютерних систем та мереж

КУРСОВИЙ ПРОЕКТ

з дисципліни «Комп’ютерні мережі»

на тему: «Проектування локальної мережі для ВНЗ»

Виконав

студент групи КСМ-08-1

Ушакова А. В.

Викладач

к.т.н., доцент

Чубаров В. А.

Кривий Ріг

2012

ЗМІСТ

Оглавление

ВСТУП 3

РОЗДІЛ 1. ОПИС ОБ’ЄКТА. ПОБУДОВА ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ СХЕМИ 4

1.1 Опис об’єкту та план будівлі 4

2.2 Побудова функціональної схеми 6

Висновки 3

РОЗДІЛ 2. ВИБІР МЕРЕЖЕВОГО ОБЛАДНАННЯ 3

2.1 Вибір активного мережевого обладняння 3

2.2 Вибір пасивного мережевого обладнання 14

Висновки 18

РОЗДІЛ 3. МОДЕЛЮВАННЯ ЛОКАЛЬНОЇ МЕРЕЖІ 3

3.1 ІР-адресація 3

3.2 Моделювання комп’ютерної мережі в Packet Tracer. 6

3.3 Вибір програмного забезпечення і його налаштування. 8

3.4 Налаштування сервера, основні етапи налаштування 23

Висновки 37

ВИСНОВОК 3

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 3

Додаток А 3

Додаток Б 4

Додаток В 5

ВСТУП

На базі економічної та високопродуктивної електронної техніки у 80-х роках визначилась нова тенденція розвитку інформаційно-обчислювальної техніки - створення локальних обчислювальних мереж LAN (Local Area Network) різноманітного призначення. Локальна обчислювальна мережа – це комунікаційна мережа, яка забезпечує в межах деякої обмеженої території взаємозв’язок для широкого кола програмних продуктів. Вона підтримує зв’язок між ЕОМ, терміналами, обладнанням, забезпечує сумісне використання ресурсів.

Впровадження локальної обчислювальної мережі дозволяє персонально використовувати обчислювальні ресурси всієї мережі, а не тільки окремого комп’ютера, створювати різноманітні масиви управлінської, комерційної та іншої інформації загального призначення, автоматизувати документообіг в цілому. З’являються можливості колективного використання різних спеціалізованих засобів та інструментів для вирішення певного кола професійних задач (наприклад, засобів машинної графіки, підготовки звітів, відомостей, доповідей, публікацій та інших документів). Крім організації внутрішніх служб, локальна обчислювальна мережа дозволяє розгорнути зовнішні по відношенню до організації такі служби, як телексний (телетайпний) зв’язок, поштова кореспонденція, електроні дошки оголошень, електронні газети, тощо, а також підтримує вихід в глобальні (регіональні) мережі та користування їх послугами.

В даній курсовій роботі метою було постеевлено побудову локальної мережі для вищого навчального закладу, що забезпечуватиме роботу 400 машин, підключених стаціонарно, та більш ніж 200 машин, що можуть підключатися бездротово.

Розділ 1. Опис об’єкта. Побудова функціональної схеми

1.1 Опис об’єкту та план будівлі

До виконання в курсовій роботі було поставлена задача проектування локальної мережі для 3-поверхової будівлі ВНЗ Загальна площа складає 15 тис. квадратних метрів. Відповідно на кожен поверх приходиться по 5 тис. квадратних метрів. Планування кожного поверху незначно різниться. На кожному поверсі розташований один факультет. Вся будівля поділена на 2 крила: В правому містяться лекційні аудиторії, у лівому – комп’ютерні та деканат. На першому поверсі також знаходиться серверна. На другому поверсі у лівому крилі необхідно встановити точку доступу Wi-Fi. Розміри кімнат вказані на рис. 1.1, 1.2 та 1.3. Необхідно розташувати та організувати локальну мережу для 400 робочих станцій. Окрім локальної мережі, повинен забезпечуватися вихід у глобальну мережу Інтернет. Мережа буде побудована по древо образній топології за технологією Ethernet.

Рисунок 1.1 – План першого поверху

Рисунок 1.2 – План другого поверху

Рисунок 1.3 – План третього поверху

В даній курсовій роботі буде розроблена мережа для вищого навчального закладу. Діяльність закладу спрямована на надання швидкого та якісного доступу до необхідної інформації. У зв’язку з кількістю робочих станцій та необхідної швидкістю (не менше 1 Мбіт на робочій станції), локальній мережі необхідно забезпечити швидкість у 1 Гбіт/с. Вихід у глобальну мережу Інтернет також матиме швидкість 1 Гбіт/с для забезпечення одночасного підключення до мережі всіх необхідних робочих станцій.

Оскільки всі робочі станції, а також портативні комп’ютери студентів повинні мати можливість підключення до мережі, вирішено забезпечити можливість отримання IP – адреси динамічним шляхом. Це дозволить уникнути ручного налаштування комп'ютерів мережі і зменшить кількість помилок. Також необхідно забезпечити можливість кожному факультету зберігати резервні копії даних на сервері. Робітники підприємства повинні мати змогу друкувати документи з будь-якої робочої.

Розподілення комп’ютерів виконується із розрахунку по 3кв. метра на 1 робочу станцію. Таким чином, в комп’ютерних аудиторіях розташовано по 40 копм’ютерів. В деканаті першого, другого та третього факультетів розташовано 9, 15 та 13 комп’ютерів відповідно. Ще 3 машини відведено під сервери. Загальна кількість комп’ютерних аудиторій 9 штук, загальна кількість робочих станцій у будівлі 400.

На кожному поверсі планування лівого крила будівлі однакове: 3 лекційні аудиторії площею 300 кв. метрів кожна, та одна лекційна аудиторія площею 1000 кв. м. Вирішено не забезпечувати лекційні аудиторії робочими станціями та не проводити у ліве крило дротовий Інтернет. Проте буде встановлена точка доступу Wi-Fi, що забезпечуватиме бездротовий Інтернет у лекційних аудиторіях для портативних пристроїв студентів та викладачів.

Площа, відведена для деканату, також рівна на всіх поверхах і становить 900 кв. метрів.

Серверна розташована на першому поверсі і містить 3 фізичні сервери у кімнаті площею 400 кв. метрів. На машинах вирішено розташувати наступні логічні сервери:

  • DHСP-сервер для автоматичного отримання ІР – адрес;

  • DNS-сервер для отримання імені хоста;

  • Файловий сервер для забезпечення місця зберігання даних та резервних копій.

Комп’ютерна аудиторія на першому поверсі має площу 400 кв. метрів. На другому поверсі розміщено три комп’ютерних аудиторій двох типів: площею 400 кв. метрів та 300 кв. метрів відповідно. На третьому поверсі кількість аудиторій площею 200 кв. метрів рівна п’яти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]