Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ushakova.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
11.01 Mб
Скачать

2.2 Вибір пасивного мережевого обладнання

Під пасивним мережевим обладнанням розуміють обладнання, що не споживає електроенергію. Фактично, пасивне мережеве обладнання - це обладнання, основна функція якого полягає в забезпеченні передачі сигналу - а саме провідники і пристосування для їх організації та захисту: кабель, патч-корди, розетки, конектори, патч-панелі.

Кабель.

На сьогодні більша частина комп'ютерних мереж використовує для з'єднання дроти, або кабелі. Вони виступають як середовище передачі сигналів між комп'ютерами.

В даній курсовій роботі буде використано два типи кабелю:

1) Вита пара (рисунок 4.1) . Цей вид кабелю застосовується для монтажу простих і найменш витратних локальних мереж, причому відстань між сусідніми комп'ютерами в даному випадку не перевищує 100 м. Кабель цього вигляду зазвичай включає дві (або чотири) пари витих дротів

Рисунок 4.1 – Вита пара

2) Оптоволоконний кабель (рисунок 4.2). Це принципово інший тип кабелю. Інформація з нього передається не електричним сигналом, а світловим. Головний його елемент - це прозоре скловолокно, по якому світло проходить на величезні відстані (до десятків кілометрів) з незначним ослабленням. Оптоволоконний кабель складається зі світловолокна та скляної або пластикової оболонки

Рисунок 4.2 – Оптоволокно

В даній курсовій роботі згідно функціональної схеми необхідно використати 1170 метрів витої пари. Для непередбачуваних ситуацій візьмемо довжину кабелю з запасом 1300 метрів. Тек як у 1 бухті кабелю 305 метрів візьмемо 5 бухт, загальна довжина кабелю вийде 1525 метрів.

Патч-панель.

Комутаційна панель (рисунок 4.3) – це одна із складових структурованої кабельної системи. Являє собою панель з багатьма роз’ємами, що розташовані на лицьовій стороні.

Рисунок 4.3 – Комутаційна панель

Патч-корд

Комутаційний шнур (рисунок 4.4) – це кабель, що має на одному або на обох кінцях відповідні конектори.

Тип патч-корду відповідає типу використовуваного кабелю: витої пари, телефонного або оптичного. Вимоги до якості його виготовлення дуже високі. Для того щоб самостійно обжати навіть відносно простий патч-корд крученої пари, необхідний професійний інструмент для зачистки кабелю і обтиску конекторів. Оптичні патч-корди набагато складніше в обжимці. Тому правильніше використовувати готові заводські патч-корди.

Рисунок 4.4 – Панч-корд

Коннектор.

Конектор (рисунок 4.5) – це роз’єм, що знаходиться на кінці панч-корду. Конектор RJ 45, стандарт крученої пари (UTP чи STP), обжимається згідно колірній схемі.

Рисунок 4.5 - Конектор

В будівлі розміщено 400 робочих станцій, тому необхідно закупити конекторів RJ-45 в подвійній кількості, тобто 800 штук. Під час обтиску можливе пошкодження конектору, тому придбаємо загальну кількість конекторів 900 штук.

Кабель-канал.

Кабель канал (рисунок 4.6) – це замкнутий профіль прямокутної форми з плоскою основою, призначений для монтажу на стелю, стіну, підлогу, та містить в собі кабелі.

Естетично вони більш привабливі і добре вписуються в інтер'єр. Дизайн і колір підбирається до смаку, від стандартного глянцевого білого до будь-яких сучасних забарвлень і фактур. Такі властивості кабель-каналу, як низька ціна, простота монтажу, швидкий доступ до кабелів і пожежна безпека зробили його поширення повсюдним.

Рисунок 4.6 – Монтажний короб

Згідно ієрархічної та функціональної схем довжина кабельної траси складає 1170 метрів, отже такої ж довжини обираємо короб. Враховуючи непередбачувані обставини довжина коробу визначена 1500 метрів.

Мережева розетка

Мережева розетка (рисунок 4.7) – це кінцева точка, до якої підводиться кабель-канал або кабель. Розетка монтується в стіну і фіксує кабелі, що підключаються до неї. Основна функція розетки - упорядковувати інформаційні кабелі в приміщенні і забезпечувати надійне підключення патч-корду.

Рисунок 4.7 – Мережева розетка

В даній локальній мережі зосереджено 400 локальних машин, отже необхідно встановити 400 мережевих розеток. Докладна таблиця приведена в Додатку Б.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]