Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktychna robota - 7.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
135.17 Кб
Скачать

2. Хід роботи:

  1. Запустіть програму MS Access 2003. Відкрийте базу даних Sanatoriy.mdb, створену за результатами попередньої практичної роботи.

  2. Створіть запит у базі даних, завдяки якому, користувач буде мати змогу відобразити інформацію про конкретного працівника санаторію, за який номер відпочинку відповідає (якщо це робочий) і коли обслуговував даний номер. Назвіть даний запит ОБСЛУГОВУВАННЯ.

Для цього перейдіть на вкладку Запросы. Натисніть кнопку Создать. Оберіть з меню Конструктор.

  1. У вікні діалогу Добавление таблицы на вкладці Таблицы оберіть дві таблиці ПРАЦІВНИКИ та ВикоритНомер, з яких необхідно відібрати дані. Натисніть кнопку Добавить. Закрийте вікно Добавление таблицы.

  2. Оберіть ті поля, які необхідно включити до запиту. Для того, щоб помістити необхідні поля до бланку запиту, двічі натисніть кнопкою миші на імені поля у таблиці (інший спосіб – перетягнути назву поля з таблиці до бланку запиту або обрати необхідні поля у списку при назві поля у бланку запиту). Оберіть такі поля: Прізвище із таблиці ПРАЦІВНИКИ, №кімнати, Дата повернення із таблиці ВикористНомер.

  3. Як Условие отбора працівників вводимо:

[введіть прізвище працівника].

  1. У рядку Вывод на экран забираємо галочку. Діалогове вікно конструктора при створенні запиту ОБСЛУГОВУВАННЯ зображено на рис.8.1.

Рис. 8.1. Діалогове вікно конструктора при створенні запиту ОБСЛУГОВУВАННЯ.

  1. Закрийте діалогове вікно конструктора та задайте назву для запиту ОБСЛУГОВУВАННЯ. Перевірте даний запит, запустивши його на виконання (команда Открыть або подвійне клацання мишки) і введіть прізвище існуючого у базі даних працівника обслуги.

  2. Створіть новий запит, який матиме назву Історія НОМЕРА і буде відображати інформацію про номер який використовувався, ким, коли та термін перебування. Для цього, оберіть з меню Конструктор для побудови даного запиту.

  3. У вікні діалогу Добавление таблицы на вкладці Таблицы оберіть три таблиці НОМЕРА, КЛІЄНТИ, ВикористНомер, з яких необхідно відібрати такі поля: №кімнати (з таблиці НОМЕРА), Прізвище, Ім’я, Місто/село (за таблиці КЛІЄНТИ), Дата видачі, Дата повернення (з таблиці ВикористНомер), Ціна (з таблиці НОМЕРА).

  4. Для створення стовпця Термін перебування в номері санаторію поставте в наступному чистому полі курсор, оберіть на панелі інструментів інструмент Построить (або через контекстне меню) і введіть:

Термін перебування: [Дата повернення]-[Дата видачі]

  1. Як Условие отбора поля №кімнати введіть:

[введіть номер кімнати].

Діалогове вікно конструктора при створенні запиту ІсторіяНОМЕРА зображено на рис.8.2.

Рис. 8.2. Діалогове вікно конструктора при створенні запиту ІсторіяНОМЕРА.

  1. Закрийте конструктор запиту та задайте назву запиту ІсторіяНОМЕРА.

  2. Перевірте даний запит, запустіть його на виконання і відобразіть інформацію про існуючі номера у санаторію.

  3. Створіть новий запит ІсторіяКЛІЄНТА, який буде відображати інформацію про клієнта, які номера використовував, коли, термін перебування, оплачена сума.

Для цього створіть новий запит в режимі конструктора та оберіть такі дані:

- з таблиці КЛІЄНТИ: Прізвище, Ім’я, По батькові, Серія паспорта, Номер паспорта, Ідентифікаційний код, Місто/село, Телефон;

- з таблиці ВикористНомер: №кімнати, Дата видачі.

- з таблиці НОМЕРА: Ціна.

  1. У наступному чистому полі конструктора побудуйте вираз, що дозволяє обчислити термін перебування клієнта. Використайте інструмент Построить та введіть вираз:

Термін перебування: [ВикористНомер]![Дата повернення]-[ВикористНомер]![Дата видачі]

  1. У новому чистому полі конструктора побудуйте вираз, що дозволяє обчислити суму, оплачену клієнтом за час користування номером. Знову використайте інструмент Построить та введіть вираз:

Оплачена сума: ([ВикористНомер]![Дата повернення]-[ВикористНомер]![Дата видачі])*[НОМЕРА]![Ціна]

  1. Як Условие отбора по полю Прізвище введіть:

[введіть прізвище клієнта].

  1. Задайте умову Сортировка по возрастанию у полі Дата видачі.

  2. Перевірте запит, запустіть його на виконання. Якщо обчислення, які повинні бути в запиті, не виконуються, то поверніться в режим конструктора та перевірте правильність введення необхідних умов. Якщо ж всі поля обчислюються, то збережіть даний запит та задайте йому назву ІсторіяКЛІЄНТА.

  3. Змініть запит ІсторіяКЛІЄНТА забравши умову відбору по полю Прізвище.

  4. Створіть новий запит, запустивши який можна створити нову таблицю у базі даних за назвою ПЕРЕБУВАННЯ. Дана таблиця має відібрати дані про тих клієнтів, які на даний час перебувають в санаторії. (Перевірте чи існують у ваших таблицях клієнти дата вибуття котрих є за межами поточної дати). Створіть новий запит в режимі конструктора.

  5. Задайте тип запиту Создание таблицы через команду Запрос Создание таблицы. У діалоговому вікні введіть назву таблиці ПЕРЕБУВАННЯ, яку має створювати запит.

  6. Відберіть такі дані для запиту:

- з таблиці ВикористНомер: №кімнати, Дата видачі, Дата повернення.

- з таблиці КЛІЄНТИ: Прізвище, Ім’я.

  1. Як Условие отбора по полю Дата повернення побудуйте вираз:

[ВикористНомер]![Дата повернення]>Date()

У даному виразі функція Date() визначає поточну дату (за налаштуваннями комп’ютера)

  1. У новому чистому полі конструктора побудуйте вираз, що дозволить обчислити кількість днів до вибуття клієнта із санаторію:

Залишилося до вибуття (днів): ВикористНомер![Дата повернення]-Date()

  1. Використайте команду Вид та перегляньте результат.

  2. Якщо всі поля обчислюються, закрийте конструктор запитів та задайте ім’я запиту ПЕРЕБУВАННЯ_Запит.

  3. Запустіть створений запит на виконання. Перейдіть на вкладку Таблицы та переконайтеся що створена таблиця ПЕРЕБУВАННЯ та перевірте її дані.

  4. Поверніться на вкладку Запросы та створіть новий запит, який обновлятиме дані у таблиці НОМЕРА, а саме змінюватиме ціну за перебування у номерах, збільшуючи її на певний відсоток, значення якого користувач вводитиме з клавіатури. Для цього, створіть новий запит в режимі конструктора.

  5. Задайте тип запиту Обновление та відберіть в якості даних до запиту поле Ціна.

  6. У рядку Обновление за полем Ціна побудуйте вираз:

[НОМЕРА]![Ціна]+([НОМЕРА]![Ціна]*[задайте % зміни ціни]/100)

  1. Закрийте конструктор запитів та задайте ім’я запиту Оновлення_ціни.

  2. Запустіть створений запит на виконання. Перейдіть на вкладку Таблицы та переконайтеся що у таблиці НОМЕРА змінюються дані за полем Ціна.

  3. Закрийте базу даних та підготуйте практичну роботу до захисту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]