Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Договори в екологічному праві.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
296.96 Кб
Скачать

Тема 5. Організаційно-правові гарантії належного укладання та реалізації договорів в екологічному праві (6 год.)

Система органів управління та контролю в сфері забезпечення укладання та реалізації еколого-правових договорів. Органи загальної компетенції та їх роль у формуванні правових засад договорів у екологічному праві та законодавстві. Спеціально уповноважені державні органи в системі забезпечення укладання та реалізації еколого-правових договорів.

Правові засади функціонування спеціальних міжвідомчих комісій, тендерних комітетів та інших допоміжних інституцій при укладанні еколого-правових договорів.

Самоврядні органи в системі забезпечення реалізації еколого-правових договорів.

Залучення громадськості до контролю за належним виконанням еколого-правових договорів.

Діяльність органів судової влади як гарантія належного виконання еколого-правових договорів.

Проблеми типових еколого-правових договорів як необхідної передумови їх належного виконання.

Тема 6. Система функціонально- та охоронно-правового забезпечення належного виконання договорів в екологічному праві (6 год.)

Галузеві функції управління в галузі екології в системі забезпечення еколого-правових договорів: розподіл та перерозподіл природних ресурсів; ведення природоресурсних кадастрів; ресурсовпорядження.

Екологічне прогнозування, ліцензування, інформування, організація здійснення стандартизації, нормування, експертизи, аудиту, інші міжгалузеві функції управління в галузі екології в системі забезпечення еколого-правових договорів.

Державне фінансування, екологічне кредитування, екологічне стахування, стимулювання як засоби забезпечення належного виконання еколого-правових договорів. Використання коштів фондів охорони навколишнього природного середовища та інших фондів на договірних засадах.

Юридична відповідальність як форма забезпечення виконання договорів в екологічному праві. Екологічне правопорушення як підстава юридичної відповідальності за неналежне виконання еколого-правових договорів. Склади правопорушення в галузі реалізації еколого-правових договорів.

Види відповідальності в галузі реалізації еколого-правових договорів. Особливості майнової відповідальності в системі забезпечення виконання еколого-правових договорів. Кримінальна, адміністративна, еколого-правова відповідальність за порушення умов еколого-правових договорів.

Тема 7. Праве регулювання договорів у сфері природокористування (8 год.)

Правове регулювання оренди природних ресурсів для різних видів господарської діяльності: оренда мисливських угідь; оренда водойм для сільськогосподарських, оздоровчих потреб та потреб рибальства; оренда природних лісових територій для курортних, оздоровчих, спортивних, рекреаційних, науково-дослідних, спортивних та інших потреб.

Правове регулювання угод про розподіл продукції в сфері надрокористування. Правове регулювання концесії природних ресурсів. Правове регулювання проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами. Правове регулювання договорів на встановлення публічних та приватних природних сервітутів.