Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпаргалки.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
182.78 Кб
Скачать

1.Договір найму (оренди):загальні положення.

Поняття : за цим договором наймодавець передає або зобов’язється передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Ознаки: за заг.х-кою це двосторонній договір(обовязки за цим договором покладаються на обидві сторони)наймодавець зобов передати наймачеві майно у користув негайно або у строк, визначений д-ром. Належить до групи договорів про передання майна у тимчасове користування.

За моментом укладення-консенсуальний.;відплатний

Сфера застосування: визначається з урахуванням 2-х критеріїв:1.субєктного складу-сторонами можуть виступати б-я учасники цив пр відносин. 2.за обєктом, який передається у тимчасове користування( виділяють такі різновиди:-договір прокату;-найму земділянки;-будівлі або ін капітальної споруди;-транспортного засобу;-оренди держ і комун майна;-житла.

Джерела п-го рег-ня: ЦК,ін акти цив з-тва,ГК,ЗК,Жк, пк,КторгМорепл, ЗУПро оренду землі тощо. Про оренду державного та комунального майна. Про деякі питання оренди земель

Сторони в д-рі: наймодавець(орендодавець) та наймач(орендар). Орендодавець-сторона, яка має право передавати у користув -власник речі або ос, якій належать майнові права. Окремими актами можуть бути передбачені особливості щодо субєктного складу та пор укладення д-ру.За д-ром оренди комун і держ майна наймачем може бути лише юр особа чи фіз особа, які є субєктами г-ня. При укладенні цього д-ру обовязковою умовою є прийняття рішення ОДВ абоОМС про передання держ чи комун майна в оренду.

Форма д-ру: за заг правилом для цього д-ру не встановлено спец вимог щодо його форм. Разом з тим, для окремих його різновидів передбачаються особливості щодо його укладення. Договір найму будівлі строком понад 3р підлягає нотаріальному посвідченю і держ реєстрації.

Предмет д-ру найму: 2 види обєктів:-речі, які визначені індивідуальними ознаками і зберігають свій первісний вигляд при неодноразовому його використанні(неспоживні); -майнові права(земельний пай).

Плата за користування майном:за користування майном з наймача справляється плата, встановлена у розмірі в д-рі у таких формах: грошовій та натуральній, змішаній.Якщо плата не встановлена, то вона визначається з урахуванням споживної якості речі та ін обставин. В д-рі може встановлюватися періодичний перегляд, зміну(індексацію)розміру плати за користування майном.Плата вноситься щомісячно.Наймач має право на зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, він не мав можливості користуватися майном. Звільняється від сплати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає.

Строк д-ру:строки можна поділити на загальні та окремі. Для вчинення окремих дій за наймом можуть передбачатися окремі строки(плата за користування майном повинна вноситися не рідше 1разу на міс).В з-тві можуть встановлюватися граничні строки дії д-ру. Може встановлюватися максимальний строк дії д-ру найму(оренда землі-не може перевищувати 50р).

Існують випадки, коли може передбачатися мінімальний строк(строк діїмисливських угідь не може становити мен15р). Строк встановлюється у д-рі.Якщо він не встановлений-вважається укладеним на невизначений строк.

Права та о-ки сторін:залежно від сторони д-ру п-ва та о-ки поділяються на: п-ва та о-ки наймодавця; наймача.Наймодавець зобов:-передати майно негайно або у передбачені строки;-передати у комплекті або у стані,що не суперечить умовам д-ру та її призначенню; -попередити про особливі недоліки речі, які можуть бути небезпечними для життя, здоровя,майна наймача чи ін осіб;-провадити капітальний ремонт речі; -відшкодувати шкоду, якщо він не повідомив наймача про особливості чи недоліки речі;-повідомити наймача про всі права 3-х осіб на річ, що передається у найм.

Наймач зобов у присутності наймодавця перевірити річ; своєчаснов носити плату за користування річчю; користуватися річчю відповідно до її призначення; проводити поточний ремонт речі; отримати згоду наймодавця про зміну стану предмета на передання майна у піднайм ін особам; відшкодовувати шкоду 3-м особам; у разі припинення д-ру негайно повернути річ;зобов усунути погіршення, які сталися з його вини.