Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основні групи балнеоло.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
151.55 Кб
Скачать

4. Кремнієві мінеральні води

Кремнієві мінеральні води мають різний хімічний склад, але їх об’єднує наявність у складі умовноесенціального мікроелемента – кремнію.

Кремнієві мінеральні води підрозділяються на: азотні і вуглекислі, з вмістом метакремнієвої кислоти (H2SiO3) не менше 50,0 мг/дм3.

Виходячи з наявної інформації, в межах України можуть бути виділені три зони поширення цих вод: Закарпатська, Подільська та Дніпровська.

У Закарпатті найбільш перспективними кремнієвими водами є термальні та субтермальні вуглекислі, в яких концентрація метакремнієвої кислоти досягає 60-24 мг/дм3, глибинні, залягання цих вод 100-250 м, мінералізація – 1,5-3,0 г/дм3.

Відомі кремнієві води і в Солотвинському артезіанському прогині, де вони експлуатуються на курорті “Шаян”. Їх склад – гідрокарбонатний натрієвий, мінералізація – 4,0 г/дм3, вміст метакремнієвої кислоти – 60 мг/дм3, а вуглекислоти – 2,0 г/дм3.

Наявна інформація свідчить, що найбільш перспективною для пошуків кремнієвих мінеральних вод є зона Дніпровського артезіанського басейну. Вже зараз у Харьківській області, в санаторіях “Рай-Оленівка” та “Березівські мінеральні води” використовують для бальнеологічного лікування мінеральні води з кондиційним вмістом метакремнієвої кислоти до 60 мг/дм3

Як кремнієві були визначені також води джерел “Харьківське-1” і “Харьківське-2”, розташованих на околицях м. Харків. Кремнієві води були розкриті свердловинами у с. П’ятихатки, на дачі облвиконкому, в піонерських таборах “Лісова стежка” і “Світло Жовтня”. У хімічному складі води переважають гідрокарбонатний і сульфатний аніони та катіони кальцію і магнію. Мінералізація не перевищує 2,0 г/дм3, вміст метакремнієвої кислоти змінюється від 50 до 70 мг/дм3.

Особливе місце займають води з концентрацією метакремнієвої кислоти на межі, тобто ті, у яких концентрація цього елементу коливається близько 50 мг/дм3 (до та більше). За сучасними вимогами статус питної або лікувальної води можна надати тільки після проведення експериментальних досліджень на тваринах, у разі визначення біологічної активності, після проведення доклінічних досліджень та клінічних випробувань. 

Найбільш відомі курорти, де використовуються кремнієві мінеральні води: Березівські мінеральні води, Рай-Оленівка (Харьківська обасть).

5. Бромні, йодо-бромні та йодні мінеральні води

Води підрозділяються на: а) бромні – з вмістом брому не менше 25,0 мг/дм3; б) йодо-бромні – брому не менше 25,0 мг/дм3, йоду не менше 5,0 мг/дм3; в) йодні – йоду не менше 5,0 мг/дм3. Звичайно, ці підземні води залягають на великих глибинах, що визначається умовами їхнього утворення.

Мінеральні йодні, бромні та йодо-бромні води супроводжують газові, нафтові і газоконденсатні поклади, тому найчастіше виводяться на поверхню пошуково-розвідувальними та експлуатаційними свердловинами. Але й за межами родовищ вуглеводнів на територіях Дніпровсько-Донецької, Причорноморської, Львівсько-Волинської западин, Прикапатського і Закарпатського прогинів, Криму і складчастої області Карпат на глибинах сотень і тисяч метрів свердловини можуть зустріти води підвищеної мінералізації, збагачені на йод та бром до рівня, що забезпечує бальнеологічні кондиції.

Свідчень про поширення йодо-бромних вод у Північнопричорноморському і Приазовському регіонах є достатньо. Зокрема, в районі м. Бердянськ Запорізької області у верхньокрейдових пісках виявлено води з вмістом брому 38-138 мг/дм3 і йоду – 4-11 мг/дм3 при хлоридному натрієвому складі та мінералізації 11-60 г/дм3. В с. Коблево (Миколаївська область) води такого ж складу виявлені в міоценових відкладах. Мінералізація вод становить 24,4 г/дм3, вміст брому 48,8-56,6 мг/дм3. В Приазов’ї бромні води мають широке розповсюдження і зустрічаються в районах сс. Мелекіно, Седове (Донецька область). В Одеській області бромні води найдено на глибині 550 м в пісках верхнього палеогену. Мінералізація води 23 г/дм3, вміст брому при цьому дорівнює 52 мг/дм3. Окрім цього, біля Одеси свердловиною №1-ОТ в архей-протерозойських гранітах виявлено хлоридні натрієві води з мінералізацією 90-105 г/дм3 і концентрацією брому 170 мг/дм3 та температурою води на виливі 35-45°С.  

Дуже багатий на мінеральні води цього типу Крим, де відомі унікальні джерела. До них з повним правом слід віднести свердловину №905 біля м. Феодосія, яка на глибині 71 м у вапняках нижнього палеогену відкрила водоносний горизонт хлоридних натрієвих вод з мінералізацією 7,8 г/дм3 і з надзвичайно великим вмістом йоду – 239 мг/дм3, а брому – лише 57 мг/дм3. У цьому ж ряді стоїть джерело Сарти-Су, яке витікає з чокрацьких вапняків біля смт Леніно. Вода цього джерела маломінералізована (3,2 г/дм3), а вміст брому в ній складає 79 мг/дм3.

Найбільш відомим курортом, де застосовуються йодо-бромні мінеральні води, є Бердянськ (Запорізька область).