Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekcia-Shovyscha-CO- 9.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
146.43 Кб
Скачать

3.2 Системи життєзабезпечення протирадіаційних укрить (пру)

ПРУ повинні бути забезпечені вентиляцією, опаленням, водопостачанням, каналізацією, освітленням у відповідності до вимог експлуатації їх в мирний і воєнний час.

Вентиляція - застосовується природна і примусова. Природна здійснюється за рахунок різниці температур зовнішнього і внутрішнього повітря за допомогою повітрозабірних і витяжних каналів або коробів. Отвори для подачі приточного повітря розміща­ються в нижній зоні приміщень, а витяжні в верхній зоні. При цьому витяжні отвори повинні бути вище приточних не менше ніж на 2 м. Площа перерізу приточних і витяжних каналів визначається температу­рою повітря в середині і зовні приміщення і різницею висот приточних і витяжних отворів. Природна вентиляція передбачається в спорудах любої вмістимості, роз­міщених в цокольних поверхах будинків. Вентиляція з примусовою подачею повітря передбачається в ПРУ вмістимістю більше 50 чол., розміщених в підвальних поверхах будинку, а також в ПРУ, обладнаних в цокольному і першому поверхах будинку, при неможливо­сті забезпечення природної вентиляції. Для подачі повітря використовують електро-ручні вентилятори типу ЕРВ-72-2 та інші. Норма подачі повітря - як в сховищі (8-13 м3/год). Очистка зовнішнього повітря від пилу проходить в фільтрах із різних пористих матеріалів.

Опалення передбачається від загальної опалювальної системи, або повинні бути місця для встановлення тимчасового підігріваючого обладнаня (печі, електричні прилади та ін.).

Водопостачання здійснюється від зовнішньої або внутрішньої водопровідної мережі. При відсутності водопроводів ІІРУ обладнує­ться переносними бачками для питної води із розрахунку 2л на людину на добу.

В каналізованих районах ІІРУ обладнуються з­мивними туалетами з відводом стічних вод в зовнішню каналізаційну мережу. Неканалізовані сховища обладнуються резервуарами - вигріб­ними ямами для збору відходів, які очищуються асеніазаційним транспортом. Ємність резервуарів з розрахунку 4л на одного чоловіка. Ємність виносного резервуару - із розрахунку не менше 2 л на добу на людину.

Електропостачання здійснюється від загальної електромережі підприємства, мі­ста, селища. При відсутності електроосвітлення в приміщеннях не­обхідно мати переносні джерела освітлення: акумуляторні батареї, електричні ліхтарі.

В ПРУ більшої вмістимості може бути репродук­тор, підключений до радіотрансляційної мережі і телефон.

3.3 Утримання захисних споруд у мирний час

Всі захисні споруди ЦО повинні використовуватись у мирний час для потреб господарства та обслуговування населення в якості:

- санітарно-побутових приміщень (гардероби душові та інше);

- приміщення культурно-побутового обслуговування (дискотеки бібліотеки);

- приміщення для класних занять;

- складські приміщення та інше;

При експлуатації ЗС у мирний час повинні виконуватись всі вимоги які забезпечують придатність приміщень до переводу їх у встановлені строки на режим захисної споруди (до 12 годин) та дотримання необхідних умов для перебування в них людей у воєнний час. При цьому повинно бути забезпечено збереження захисних властивостей як споруди в цілому, так і окремих його елементів.

З цією метою забороняється:

- демонтаж обладнання ЗС, перепланування приміщення, улаштування отворів в огороджувальних конструкціях;

- завалювати (заставляти) входи в захисну споруду.

Всі приміщення ЗС повинні бути сухими, регулярно провітрюватись. Захисно-герметичні (герметичні) двері повинні бути відкритими, знаходитись на підставках і прикриватися легкими з’ємними екранами.

Все інженерно-технічне обладнання повинно підтримуватись в робочому стані та готовності до використання за призначенням. Воно може використовуватись в мирний час, крім фільтрів-поглиначів та регенеративних установок.

Робочий стан систем водопостачання та каналізації перевіряють кожен рік (не менше одного разу). При цьому особливу увагу приділяють робочому стану вентилів, засувок, ємкості для запасів води.

Аварійні безтискові ємкості для води повинні підтримуватись в чистоті і заповнюються водою при переводі сховища на режим укриття. При наявності водозабірної свердловини необхідно раз в місяць відкачувати воду, вмикаючи на 30-40 хвилин свердловину.

Аварійні резервуари для збору фекалій повинні бути закриті, закриваються і санвузли, які не використовуються в мирний час.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]