Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по клименко.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
308.22 Кб
Скачать

Словоскладання – спосіб утворення нових слів шляхом поєднання двох або більше основ.

Складні слова – це лексичні одиниці, які складаються з кількох основ і вживаються як незалежна форма. Сутність складного слова полягає у вираженні одного поняття, хоч поєднання окремих словотворчих елементів залучає неоднаковий обсяг їх лексико-семантичного значення.

Ознаки складного слова:

- форма – написання разом,

-значення – окремою одиницею вважається слово, яке має одне відокремлене значення, що відрізняється від значень складаючи компонентів,

- наголос – один головний.

Структурна класифікація складних слів:

1) складні слова, утворені з простих основ;

2) складні слова, в яких одна з основ є похідною;

3) складні слова, в яких один з компонентів є скороченою основою;

4) складні слова синтаксичного типу.

Значну роль у створенні складних слів відіграє аналогія, тобто нова одиниця створюється не за певною моделлю, а за зразком певного слова (слів). У процесі аналогічного словотворення має місце своєрідне моделювання, відбиття моделі зразка, його морфологічної структури. Модель слова-зразка заповнюється новим лексичним матеріалом шляхом заміни одного з компонентів.

Скорочення - це спосіб словотворення, в результаті якого відбувається редукція слова до одної з його частин і виникає нова лексична одиниця, яка відрізняється від вихідної основи не тільки денотативним, а й конотативним компонентом семантики. В результаті скорочення відбуваються не тільки кількісні зміни: скорочене слово не тільки втрачає якусь свою частину, а й завжди відрізняється від свого прототипу за значенням та вживанням..

Типи скорочень: скорочені слова, абревіатури, акроніми.

Телескопія – досить молодий спосіб словотворення, фактично він почав активно діяти лише у ХХ столітті. При телескопійному словотворенні нова одиниця будується з частин (уламків, осколків) двох слів або з одного повного і частини другого слова.

Утворення телескопійних слів в англійській мові відбувається за одним з п`яти формальних типів:

ab + cd > ad (сполучення початкового фрагмента першого слова з кінцевим фрагментом другого слова): fantabulous = fantastic + fabulous, ginormous = gigantic + enormous, revusical = revue + musical;

ab + cd > abd (сполучення цілого першого слова з кінцевим фрагментом другого слова): artocrat = art + aristocrat, kidult = kid + adult, ragazine = rag + magazine;

ab + cd > ab/cd (накладання кінця першого слова на початок другого слова): glitterati = glitter + literati, net + etiquette = netetiquette, select + electorate = selectorate;

ab + cd > acd (сполучення початкового фрагмента першого слова з цілим другим словом): bohunk = Bo(hemian) + hunk, vidіot = video + idiot;

ab + cd > acbd (слово або його частина переміщуються у середині другого слова): ambisextrous = ambidextrous + sex, humongous = huge + monstrous.

Компонент-уламок телескопійного слова може бути частиною акроніма: buppie ( black + yuppie), guppie ( green + yuppie), juppie ( japanese + yuppie), yupsky (yuppie + russky), chuppie (chinese+ yuppie), huppie (hippy+ yuppie).

Конверсія - це єдиний спосіб словотвору, коли нове слово створюється без кількісного змінення основної форми вихідного слова і без застосування будь-яких лінійних словотворчих засобів.

В сучасній англійській мові найбільш поширеним є конвертування дієслів від складних іменників, номінативних словосполучень (to bottom-line, to cashflow, to hip-pocket, to test-tube, to joint-venture), а також складно-скорочених слів, абревіатур, зрощень (e-mail - to e-mail, deejay - to deejay, fax - to fax.

Субстантивація - перетворення прикметників в іменники, перетворення синтаксичної одиниці (словосполучення) в лексичну внаслідок вилучення одного з компонентів фрази.

Реверсія (зворотна деривація) – це процес утворення нових одиниць не додаванням, а відніманням суфікса або частини слова, яка приймається за суфікс: vice-president - to vice preside.