Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспектЛЕКЦІЙ.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
1.62 Mб
Скачать

4. Виробнича потужність.

а) Види і чинники формування.

б) Методичні принципи розрахунку величини ВП.

а) Види і чинники формування.

Основні фонди підприємства створюються і вводяться в дію з метою формування його певної виробничої потужності. Виробнича потужність підприємства характеризує максимально можливий річний обсяг випуску продукції (видобутку і переробки сировини або виконання певних послуг) заздалегідь визначених номенклатури, асортименту та якості за умови найбільш повного використання устаткування і виробничих площ, застосування прогресивної технології та організації виробництва.

Одиниці виміру виробничої потужності підприємств застосовуються різні в залежності від характеру виробництва та галузевої їх підпорядкованості. У паспорті виробничого підприємства потужність позначають двома вимірниками: у чисельнику-натуральні показники за видами продукції; у знаменнику-загальний вартісний (грошовий) показник. На підприємствах окремих галузей (наприклад, цукрової та молочної промисловості) виробнича потужність характеризується кількістю сировини, перероблюваної за добу.

Три види потужності підприємства:

  1. Проектною є потужність, яка визначається у процесі проектування реконструкції (розширення) діючого або будівництва нового підприємства; вона вважається оптимальною, оскільки склад і структура устаткування відповідають структурі трудомісткості запроектованої номенклатури продукції, повинна бути досягнута протягом нормативного терміну її освоєння.

  2. Поточна (фактично досягнуто) виробнича потужність визначається періодично у зв'язку зі зміною умов виробництва (номенклатури та структури трудомісткості виготовлюваної продукції) або перевищенням проектних показників. При цьому обчислюють вхідну (на початок року), вихідну (на кінець року) та середньорічну потужність підприємства.

  3. Резервна потужність повинна формуватись і постійно існувати у певних галузях народного господарства: електроенергетиці і газовій промисловості-для покриття так званих пікових навантажень у електро- та газових мережах, надійного забезпечення енергоресурсами споживачів на період виконання ремонтно - аварійних робіт; харчовій індустрії-для переробки істотно зростаючого обсягу сільськогосподарської сировини, що швидко псується.

Величина виробничої потужності підприємства формується під впливом багатьох чинників:

  • номенклатура, асортимент і якість виготовлюваної продукції;

  • кількість встановленого устаткування, розміри і склад виробничих площ, можливий фонд часу роботи устаткування і використання площ впродовж року;

  • прогресивні техніко-економічні норми продуктивності та використання устаткування, з’йому продукції з виробничих площ, нормативи тривалості виробничого циклу і трудомісткості вироблюваної продукції (виконуваних послуг).

б) Методичні принципи розрахунку величини ВП.

Виробничу потужність підприємства визначають за всією номенклатурою виготовлюваної профільної продукції. При цьому проводять можливе звуження номенклатури шляхом об'єднання окремих виробів у групи за конструктивно-технологічною єдністю з визначенням для кожної з них базового представника.

Якщо підприємство випускає декілька видів різної продукції, то виробнича потужність установлюється окремо по кожному виду продукції. Наприклад, на металургійних підприємствах (комбінатах) обчислюють окремо потужність доменного, сталеплавильного і прокатного виробництва.

Виробнича потужність підприємства установлюється виходячи з потужності провідних цехів (дільниць, технологічних ліній, агрегатів) основного виробництва з урахуванням заходів по ліквідації вузьких місць та можливого внутрігосподарського кооперування. В розрахунки виробничої потужності підприємства включається:

  • усе діюче і недіюче внаслідок несправності, ремонту та модернізації устаткування основних виробничих цехів;

  • устаткування, що знаходиться на складі і повинно бути введене в експлуатацію в основних цехах протягом розрахункового періоду; понаднормативне резервне устаткування;

  • понаднормативне устаткування допоміжних цехів і технічних служб, якщо воно аналогічне технологічному устаткуванню основних виробничих цехів.

Виробнича потужність підприємства повинна обчислюватись за технічними або проектними (не перевершеними) нормами продуктивності устаткування, використання виробничих площ і трудомісткості виробів, нормами виходу продукції з сировини з урахуванням застосування прогресивної технології та досконалої організації виробництва.

Для розрахунків виробничої потужності підприємства слід приймати максимально можливий річний фонд часу (кількість годин) роботи устаткування.

У самому загальному вигляді виробнича потужність провідного цеху, дільниці або групи однакового технологічного устаткування по виготовленню однорідної продукції (переробці сировини, виконанню інших виробничих операцій) може бути визначена за однією з таких формул:

або

де -- потужність і-го виробничого підрозділу підприємства;

-- продуктивність устаткування у відповідних одиницях виміру і-ої продукції за годину;

-- річний фонд часу роботи устаткування;

-- середньорічна кількість устаткування;

-- трудомісткість виготовлення одиниці продукції (переробки сировини, надання послуги) в годинах.

Установлення і регулювання резервної виробничої потужності підприємства здійснюються шляхом розрахунків необхідної кількості резервних агрегатів (груп устаткування) та обґрунтування розмірів експериментально-дослідних виробництв.